Yeşilçam'ın çınarı Münir Özkul yaşamını yitirdi

Türk sinemasının usta oyuncusu Münir Özkul, bu sabah Beyoğlu'ndaki evinde yaşama veda etti. 93 yaşında yaşamını yitiren usta oyuncunun haberi alan yakınları ve sanatçı dostları eve geldi.

Yayınlanma: 05.01.2018 - 12:23
Abone Ol google-news

<video:899108>

Önce kimse inanmadı... İnanmak istemedi ya da... Sinema ve tiyatromuzun benzersiz yeteneklerinden, usta aktör Münir Özkul’un daha önce de hayatını kaybettiği haberleri yayılmış, ama koca yürekli ‘Yaşar Usta’ ya da ‘Mahmut Hoca’ her defasında “Ben buradayım” diyerek söylentileri boşa çıkarmıştı. Ne yazık ki bu kez haberler doğruydu... Ne kadar inanmak istemesek de kaybettik Münir Özkul’u.

Münir Özkul, 2003 yılından beri “demans” ve “KOAH” hastalığı ile mücadele ediyordu.

Münir Özkul için 7 Ocak’ta saat 11.00’de Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde tören düzenlenecek. Teşvikiye Camisi’nde kılınacak öğle namazının ardından son yolculuğuna uğurlanacak.

Evinin önünde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Güner Özkul, 'Uzun bir süreçti. Defalarca asılsız haberlerle bugüne hazırlanmış olduk. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'a tedavi sürecinde bizi hiç yalnız bırakmadığı, yardımcı olduğu için çok teşekkür ediyorum.' 

'GİDİŞİ ÇOK ANİ OLDU'

Münir Özkul'un cenazesi öğleden sonra Cihangir'deki evinden alınarak morga götürüldü. Gözyaşlarına hakim olamayan Özkul'un kızı Güner Özkul'un babasının cenazesine duygu dolu bakışı dikkat çekti. Güner Özkul, usta sanatçının pazar günü öğle namazına müteakip Teşvikiye Cami'inde düzenlenecek törenle son yolculuğuna uğurlanacağını söyledi. Özkul basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Gidişi çok ani oldu. 11.25'de hayatını kaybetti. Pazar günü Muhsin Ertuğrul'da tören yapılacak ardından Teşvikiye'de cenaze namazı olacak. Son nefesini verirken sesini duydum. Babam için Beyoğlu Tiyatrosu'nda bir tören daha yapılacak. Bu töreni Ferhan Şensoy yönetecek, Ferhan Şensoy beni aradı, kendisi şuan yeni bir ameliyattan çıkmış, o yüzden cenazeye gelemiyor ama "Ortaoyuncular" olarak Beyoğlu Ortaoyuncular sahnesinde bir anma töreni yapacaklarını söyledi.Bu tören 14 Mart'ta olacak. Kültür bakanımız aradı, herkese teşekkür ediyoruz bizimle birlikte oldukları için" dedi. 

 

 

1925 yılının 15 Ağustos’u olarak yazıyor bilumum biyografilerde ve ansiklopedilerde Münir Özkul’un doğum tarihi. Tiyatroya başlaması ise 1940 yılında Bakırköy Halkevi’nde olmuş. O sıralar İstanbul Erkek Lisesi’nde okuyan 15 yaşında bir genç henüz. Profesyonelliğe 1948’de Ses Tiyatrosu’nda sahnelenen “Aşk Köprüsü” ile adım atan Özkul daha sonra Muhsin Ertuğrul’un idaresindeki Küçük Sahne’ye geçti. 50’li ve 60’lı yıllarda İstanbul Şehir Tiyatroları ve Ankara Devlet Tiyatrosu gibi önemli kurumlarda sahne alan oyuncu birçok özel tiyatrıoda da çalıştı, hatta çok uzun ömürlü olmasa da kendi kurduğu bir topluluk da oldu. 1968 yılında Sadık Şendil’in yazdığı “Kanlı Nigâr”daki başarısı sebebiyle İlhan İskender Armağanı’nı kazanan Özkul aynı yıl meşhur Kel Hasan’ın kavuğunu İsmail Dümbüllü’den aldı ve yıllar sonra Ferhan Şensoy’a devredene dek muhafaza etti.

Tiyatroyla beraber sinemada da roller canlandırmaya başlayan Münir Özkul 60’ların ikinci yarısından itibaren yoğun bir şekilde kamera önündeydi. 70’li yıllarda bazen yılda 15 filmde rol alacak denli popülerleşmişti. Hem komedi hem de dramı aynı ustalıkla canlandıran oyuncu, Sadri Alışık ve Şener Şen gibi, bu iki alanda da başarılı olan çok az sayıda aktör arasında gösterilir. Münir Özkul deyince akla gelen unutulmaz karakterler arasında “Hababam Sınıfı” serisindeki Mahmut Hoca, “Bizim Aile”deki Yaşar Usta, “Neşeli Günler”deki turşucu Kazım Bey ve en çok onunla özdeşleşen İbiş ilk sıralardadır. Tiyatroda ise Haldun Taner’in “Sersem Kocanın Kurnaz Karısı” oyunundaki Tomas Fasulyeciyan rolü Münir Özkul’un efsaneleştiği, kuşaktan kuşağa anlatılan bir performansıdır.

NE DEDİLER...

‘Büyük aktör, iyi yürekli insan’

Müjdat Gezen: “Münir Özkul’la biz 1963 yılında Şehir Tiyatroları’ndan ayrılıp o zamanın ilk özel tiyatrosuna geçtik. Sonra da dostluğumuz devam etti. Bir sürü film, bir sürü tiyatro oyunu... Hep derler, Münir Özkul ABD’de olsaydı dünya çapında biri olurdu diye, Türkiye’de de öyle oldu. Usta-çırak ilişkisiyle bana geleneksel tiyatroyu aşılamıştır ve oraya yönelmemde etkili olmuştur. Ondan sonra ben geleneksel tiyatro derslerinin konservatuarlarda zorunlu olması için çalıştım. Okulumuzda Münir Özkul Dershanesi olması bizi mutlu ediyor. Münir Özkul çok büyük sanatçıydı, çok büyük aktördü.”

Rutkay Aziz: Cumhuriyetimizin yetiştirdiği önemli değerlerdi, mimaride Aydın Bey olsun, oyunculukta Münir Bey... Münir Bey birçok önemli insanı oyuncu yapmıştır. Çok önemli değerlerimiz, o yüzden acımız da büyük.

Türkan Şoray: “Yeri kolay kolay doldurulamayacak dev bir aktördü. Çok duygusal, hassas, zarif bir insandı. O, sinemada oynadığı rollerle kalbinin güzelliğini, iyiliğini yansıttı hep insanlara. Ve çok sevildi. Sette baba kız gibi yakındık birbirimize. Derin bir acı duydum haberi aldığımda. Onu hiç unutmayacağız. Allah rahmet eylesin.”

Fatma Girik: “Münir Özkul’u tanımayan, bilmeyen yoktur.Ben 60 senelik sinema hayatımda Münir Özkul’la çok filmde oynayamadım. Fakat çok birlikte olamamak demek üzüntümü asla azaltmıyor. Onunla az da olsa beraber olmanın mutluluğunu hep yaşadım. Böyle bir yıldızın, sanatçının sinema camiasından kayıp gitmesine çok üzüldüm. Başımız sağ olsun.”

Hülya Koçyiğit: “Türk Sineması’nın dev sanatçısı, güçlü, büyük aktörü, iyi yürekli insanı, canım abim sevgili Münir Özkul... Birçok filmde birlikte yer aldığım ustam... Arkanda bıraktığın nice filmlerinle, iyiliklerinle her zaman saygı, sevgi ve hasretle bizlerle, seyircilerinle olacaksın. Mekanın cennet olsun. Hepimizin başı sağolsun.”

Filiz Akın: “Onunla beraber bir dönem kapandı sanki. Bir efsane, ustaların ustası Mahmut Hoca’mız yok artık. Bana bütün söylenenler az geliyor. O güzel Türkçe’siyle ‘’Perde kapandı’’... Üzüntümden ameliyat olan kulağım kanıyor. Konuşamıyorum, çok üzgünüm.”

Hale Soygazi: “En son ‘Oh Olsun’ filminde benim babamı oynamıştı. Gerçek hayatta da çok değerli ve kıymetli bir dostluğumuz vardı. Çok önemli bir aktörü kaybettik. Başımız sağ olsun.

Itır Esen: “Çok üzgünüm. Gerçekten çok acı. Söyleyecek bir şey bulamıyorum. Benim için çok farklı biriydi. Küçücük yaşımda tanıştım Münir abiyle. Gerçekten çocukluğumun bir parçasıydı. Adile abla, Ertem abi, şimdi de Münir abi... Herkesi kaybettik. Hem babamdı hem de hayatımda çok önemli temel taşlarından biriydi. Hatıralarım kayboldu gitti, çocukluğum gitti. ”

Ediz Hun: “Birlikte çok kez çalıştığımız, çok önemli ve büyük bir sanatçıydı. Sıcak, sevecen, bütün insanlara, çalışanlara ayırt etmeksizin sevgiyle yaklaşan, çok değerli bir sanatçıydı özellikle bunu belirtmek isterim. Hem komedi hem duygusal sahnelerde son derece başarılı, büyük bir aktördü. Hem tiyatroda hem sinemada her rolün üstesinden gelen ve doğallığıyla bütün rolleri en güzel şekilde başarabilmiş nadir sanatçılarımızdandı. Kaybettiğimiz için üzüntülüyüz, mekânı cennet olsun.”

Selda Alkor: “Münir abi bizim sinema tarihimizdi. Eski filmlere bakınca gençliğimiz diyoruz ya, aynen öyle. Ben sinemaya girdiğimde birçok kez Münir abiyle filmde oynadım. O sinemaya çok şey verdi. Çok üzüldüm. Allah rahmet eylesin.”

Perihan Savaş: “Türk sineması’nın en önemli ve usta oyuncularından biriydi hiç kuşkusuz. Ana Kuzusu’nda beraber oynamıştık. Çok özel bir sanatçıydı. Hem sinemaya hem tiyatroya çok önemli şeyler kazandırdı. Çok çok üzgünüm. Allah rahmet eylesin.”

‘Yeşilçam’ın koca çınarı’

Siyasetçiler de Münir Özkul için başsağlığı mesajları yayımladı. O mesajlardan bazıları:

* CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “Türk sineması çok büyük bir sanatçıyı, Mahmut Hoca’sını kaybetti. 93 yaşında aramızdan ayrılan Münir Özkul’a Allah’tan rahmet, sevenlerine ve ailesine başsağlığı diliyorum.”

* CHP Milletvekili Muharrem İnce: Büyük olan sendin Yaşar Usta... Disiplin ve otoritenin yanına adaleti, şefkati, iyiliği, dürüstlüğü koyup öğrencilerini evlatları gibi sahiplenen sendin Mahmut Hoca... Mekânın cennet olsun Yeşilçam’ın Koca Çınarı Münir Özkul.”

* Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Twitter hesabından, “Yeşilçam’ın sayılı çınarlarından biri daha hayata gözlerini yumdu. Bakışında dahi merhamet olan sinemamızın Mahmut Hocası, Usta sanatçı #MünirÖzkul 93 yaşında hayatını kaybetti. Kendisine Allah’tan rahmet, tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun” açıklamasını yaptı.

* Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu: “Yeşilçam’ın usta ismi Münir Özkul’un vefat haberi hepimizi üzdü. Seni unutmayacağız Yaşar Usta”

* İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: “400’ün üzerinde filmde ve sayısız tiyatro oyununda rol alan Türk sinemasının büyük ismi Münir Özkul’u kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyim. Yaşar Usta, Rıza Bey, Burhan Usta, Mahmut Hoca, Mehmet Çavuş, Kazım Bey... Güle güle.”

ROL ALDIĞI OYUNLAR:

“Aşk Köprüsü”, “İstanbul’u Satıyorum” (1987-88), “Soyut Padişah”, “Sersem Kocanın Kurnaz Karısı”, “Çayhane”, “Fareler ve İnsanlar”, “Keşanlı Ali Destanı”, “Yorgun Matador”, “Hababam Sınıfı”, “Babayiğit”, “Yaz Bekârı”, “Generalin Aşkı”, “Kanlı Nigâr”.

ÖDÜLLER

1967- İlhan İskender Armağanı “Kanlı Nigâr”. 1972- 9. Altın Portakal Film Festivali, En İyi Erkek Karakter Oyuncu Ödülü “Sev Kardeşim”. 1991- Dümbüllü Ödülü. 1997- Altın Kelebek Ödülleri Onur Ödülü. 1999- Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü “Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü”. 2004- 37. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri Onur Ödülü. 2006 - Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülü. 2014- 18. Afife Tiyatro Ödülleri, Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü. 2015 - T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü.

FİLMLERİ:

Üçüncü Selim’in Gözdesi” (1950), “Barbaros Hayreddin Paşa” (1951), “Evli Mi Bekar Mı?” (1951), “Lale Devri” (1951), “Vatan ve Namık Kemal” (1951), “Yavuz Sultan Selim ve Yeniçeri Hasan” (1951) ,“Edi ile Büdü” (1952), “Edi ile Büdü Tiyatrocu” (1952), “Balıkçı Güzeli” (1953), “Halıcı Kız” (1953), “Bir Aşk Hikayesi” (1955), “Tuş / Bir Aşk Hikayesi” (1955), “Kalbimin Şarkısı” (1956), Miras Uğrunda (1956), Altın Kafes (1958), İftira (1958), Gurbet (1959), Taş Bebek (1960), Yaman Gazeteci (1960), Bir Bahar Akşamı (1961), Yumurcak (1961), 65 Hüsnü (1961), Bilen Kazanıyor (1965), Cezmi Band 007.5 (1965), Dokunma Bozulurum (1965), Gönül Kuşu (1965), Kahreden Kurşun (1965), ‘Kan Gövdeyi Götürdü (1965), Kart Horoz (1965), Senede Bir Gün (1965), Seveceksen Yiğit Sev (1965), Çifte Tabancalı Damat (1967), Ölünceye Kadar (1967), Artık Sevmeyeceğim (1968), Kalbimdeki Yabancı (1968), Kanlı Nigar (1968), Kara Gözlüm Efkarlanma (1968), Seven Ne Yapmaz (1970), Son Kızgın Adam (1970), Tatlı Meleğim (1970), Yavrum (1970), Yumruk Pazarı (1970), Yuvasız Kuşlar (1970), Senede Bir Gün (1971), Solan Bir Yaprak Gibi (1971), Son Hıçkırık (1971), Tophaneli Ahmet (1971), 7 Kocalı Hürmüz (1971), İbiş Gangsterlere Karşı (1971), İşte Deve İşte Hendek (1971), Aslanların Ölümü (1972), Karamanın Koyunu (1972), O Ağacın Altında (1972), Sev Kardeşim (1972)Tatlı Dillim (1972), Tövbekar (1972), Ver Allahım Ver (1972), Yiğitlerin Kaderi (1972), Üç Sevgili (1972), Izdırap (1973), Niyet (1973), Oh Olsun (1973), Yalancı Yarim (1973), Çulsuz Ali (1973), Şaban İstanbul’da (1973), Beş Tavuk Bir Horoz (1974), Gariban (1974), Hasret (1974), Mavi Boncuk (1974), Salak Milyoner (1974), Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz (1974), Beş Milyoncuk Borç Verir misin 1975, Bizim Aile Yaşar 1975, Aile Şerefi Rıza 1976, Hababam Sınıfı Uyanıyor 1976, Cennetin Çocukları 1977, Gülen Gözler 1977, Hababam Sınıfı Tatilde 1977, Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor 1978, Neşeli Günler 1978, Banker Bilo 1980, Deliler Almanya’da 1980, İbişo 1980, Bizim Sokak 1981, Deliler Koğuşu 1981, Gırgıriye 1981, Gırgıriyede Şenlik Var 1981, Altın Kafes 1982, Milyarder Mahmut 1986, Neşeye Bak Neşeye 1986, Töre 1986, Afife Jale 1987, Aile Pansiyonu 1987, Etme Bulma 1987, Füze Nuri 1987, Günah 1987, Kadersiz Kullar 1987, Kuşatma 2 Şok 1987, Otobüs Yolcuları 1987, Püf Noktası 1987, Yaşamaya Mecburum 1987, Yıkılan Yuva 1987, Yıllar 1987, A Ay 1988, Acı Gurbet 1988, Arabesk 1988, Al Dudaklım 1993, Ay Işığında Saklıdır 1996.

 

Yaşamını yitiren Münir Özkul'un kızı Güner Özkul'dan ilk açıklama


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler