Çizerimiz Musa Kart’a büyük ödül!

Gazeteciliğin yargılandığı, Cumhuriyet davasına ilişkin yargının utanç kararıyla 3 yıl 9 ay hapis cezası alan çizerimiz Musa Kart 'Cartooning for Peace' (Barış için Karikatür) Vakfı'nın iki yılda bir verdiği Uluslararası Editoryal Karikatür Ödülü'ne layık görüldü. Yurt dışına çıkış yasağı nedeniyle törene katılamayan Musa Kart'ın ödülünü eşi Sevinç Kart aldı. Kart, eşi vasıtasıyla gönderdiği mesajında "Ödülümü, önümüzdeki aylarda tekrar cezaevine konmak istenen cesur, onurlu ve dürüst yol arkadaşlarımla paylaşmak istiyorum" dedi.

Yayınlanma: 03.05.2018 - 09:51
Abone Ol google-news

<video:968592>

Eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ın onursal başkanı, Le Monde çizeri Plantu'nun başkan ve aynı zamanda kurucusu olduğu  BM destekli 'Cartooning for Peace' (Barış için Karikatür) Vakfı tarafından iki senede bir verilen Uluslararası Editoryal Karikatür Ödülü bu sene çizerimiz Musa Kart'a verildi. Ödül insan hakları, demokrasi, ifade özgürlüğü ve barışa olağanüstü katkı sağlayan çizerlere veriliyor.

Barış için Karikatür Vakfı’ndan yapılan açıklamada, Kart’ın ifade özgürlüğünü savunurken gösterdiği yetenek ve cesarete dikkat çekildi. Açıklamada, “Jüri, İstanbul merkezli Cumhuriyet gazetesinin karikatüristi Musa Kart’ı, ifade özgürlüğü savunmasındaki yeteneği ve cesareti için seçti” denildi.

"Hem şahit hem mağdur"

Jüri üyeleri arasında İnsan Hakları İzleme Örgütü Başkanı Kenneth Roth’un yanı sıra, Le Monde, the New York Times ve The New Yorker gibi prestijli yayınların çizerleri de bulunuyor. Konuyla ilgili açıklama yapan ve Plantu olarak tanınan Le Monde çizeri, “Musa Kart, Türkiye’de kötüleşen ifade özgürlüğünün hem şahidi hem de özellikle bir mağduru,” ifadelerini kullandı.

Ödülü Sevinç Kart aldı

Cumhuriyet’i susturma davasında 3 yıl 9 ay hapis cezası ve yurt dışına çıkış yasağı konulan Musa Kart ödülü almaya gidemedi. Ödülü, çizerimiz adına eşi Sevinç Kart, Le Monde çizeri Plantu'un elinden aldı. Sevinç Kart, ödül töreninde Musa Kart'ın mesajını okudu. Kart'ın mesajı şöyle:

Merhaba, İstanbul'dan herkese selamlar sevgiler, Bugün aranızda olmayı çok arzu ederdim. Fakat anlaşılan o ki karikatürlerimden hoşlanmayanlar sizlerle buluşmamdan da hoşlanmıyorlar. Belki de o nedenle yurt dışına çıkmamı yasakladılar. Oysa orada olup sizlere sarılarak teşekkür etmek isterdim.

Bu ödülle bana gurur ve güç verdiniz ve dünya karikatürcüler ailesinin bir üyesi olduğumu tekrar hatırlattınız.

Öğrencilik yıllarımda tanıştım karikatürle ve tutkuyla bağlandım. Ve yaklaşık 40 yıldır hiç ayrılmadık birbirimizden. Son 25 yıldır da Türkiye'nin muhalif gazetesi Cumhuriyet'te çiziyorum. Gazetem her
zaman demokrasi, laiklik, insan hakları, hukukun üstünlüğü, barış, kadın hakları gibi evrensel değerleri savundu. Bu nedenle her dönem anti demokratik güçlerin hedefi oldu, geçmişinde yazarları katledildi.

Ben de 15 yıldır ceza tehdidi altında yaşıyorum. Hakkımda pek çok dava açıldı. Hala devam eden son davada ise 9 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildim.

Ben karikatürün değiştirici, dönüştürücü ve iyileştirici gücüne hep inandım ve inanmaya da devam ediyorum. 

Sevgili gazetem, bugün de onu yok etmek isteyenler tarafından kuşatılmış durumda. Muhalif duruşundan rahatsız olanlar, onu ağır ceza tehditleriyle tamamen susturmak istiyorlar.

Bir hafta önce yapılan karar duruşmasında Cumhuriyet gazetesinin yazar, çizer ve yöneticileri 2,5 yıldan 8 yıla varan hapis cezalarına çarptırıldı. O zaman bile duruşlarını değiştirmeyen dostlarımın son sözleri hayatımın sonuna kadar benimle olacak.

İzninizle ödülümü, önümüzdeki aylarda tekrar cezaevine konmak istenen bu cesur, onurlu ve dürüst yol arkadaşlarımla paylaşmak istiyorum. 

Değerli dostum, usta karikatürist Plantu'nun şahsında herkese bu olağanüstü destek için tekrar teşekkür ediyorum.

"Kendi sorumluluğumuzu hatırlatıyorlar"

Annan, ödül için yazdığı sunuş yazısında Musa Kart'tan övgü ile söz etti. Annan şunları belirtti: 

Musa Kart ile Cumhuriyet'teki meslektaşları ve daha önce 'Cartooning for Peace' ödülünü alan diğer 8 karikatürist, bizi ifade özgürlüğünü savunmak için, ifade özgürlüğünden mahrum bırakılanlar adına sanatlarıyla destek veren ve bu yolda yıllarını hapiste geçirmeyi göze alanlara destek olmak konusunda kendi sorumluluğumuzu da hatırlatıyorlar. 

Cenevre'de sergilendi

Öte yandan Musa Kart'ın çizimleri Cenevre'nin Leman Gölü çevresinde sergilendi.

Onlar silahlarıyla 'yani kalemleri ve mizahlarıyla' savaşıyorlar ve bize ifade, basın özgürlüğünün dünyanın her yerinde ne denli önemli olduğunu hatırlatıyorlar.

Musa Kart'a Cenevre Şehri Cartooning for Peace 2018 ödülünü verirken Musa Kart'ın ortak insanlığımızı koruma konusunda ortaya koyduğu cesaret, yetenek ve enerjiyi selamlıyoruz.

Tatil şirketini aramak suç sayıldı

Cumhuriyet’e yönelik susturma amaçlı davada 3 yıl 9 ay hapis cezası alan Musa Kart'ın çok ünlü bir seyahat şirketini araması “suç irtibatı” olarak sayıldı. Oysa bu şirket, bir seyahate çıkmak veya tatile gitmek isteyen herkesin aklına gelebilecek ve arayabileceği bir şirket. Bu şirketin Emniyet’in raporuna girmesinin nedeni ise hakkında Ankara Başsavcılığı’nda 2014 yılında bir soruşturma açılmış olması. Üstelik bu şirket halen en faal seyahat şirketleri arasında yer alıyor.

Kendi isteğiyle emniyete gitti 

Gazetemizin yayın politikasını hedef alan soruşturma kapsamında 31 Ekim 2016 sabahı Genel Yayın Yönetmenimiz Murat Sabuncu, yazarlarımız Aydın Engin, Hikmet Çetinkaya ve Hakan Kara, Kitap Eki yönetmenimiz Turhan Günay, okur temsilcimiz Güray Öz, avukatımız Bülent Utku, muhasebe müdürümüz Günseli Özaltay ve eski çalışanımız Bülent Yener, evlerinden gözaltına alındı. Hakkında gözaltı kararı olduğunu öğrenen çizerimiz Musa Kart, yazarımız Kadri Gürsel, avukatımız Mustafa Kemal Güngör ve yöneticimiz Önder Çelik de kendi istekleri ile Emniyet’e gitti. 

5 günlük gözaltının ardından Murat Sabuncu, Turhan Günay, Bülent Utku, Güray Öz, Hakan Kara, Musa Kart, Kadri Gürsel, Mustafa Kemal Güngör ve Önder Çelik, haber ve köşe yazıları gerekçe gösterilerek İstanbul 9. Sulh Ceza Yargıcı Mustafa Çakar tarafından ‘kaçma şüphesi olduğu gerekçesiyle’ tutuklandı. Hakkında yakalama kararı çıkarıldıktan sonra Türkiye’ye dönen İcra Kurulu Başkanımız Akın Atalay da 12 Kasım 2016’da yine aynı gerekçelerle, aynı yargıç tarafından kaçma şüphesi uyandırdığı iddiasıyla tutuklandı.

9 ay sonra tahliye

Musa Kart'ın da aralarında bulunduğu Önder Çelik,Hakan Kara, Mustafa Kemal Güngör, Bülent Utku, Turhan Günay ve Güray Öz tutuklandıktan 9 ay sonra tahliye edildi. 

Cumhuriyet'e ceza yağdı

Cumhuriyet’i susturma amaçlı davanın İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 8. duruşmasının 2. oturumunda karar açıklandı. Dosyayı karara bağlayan mahkeme, örgüte yardım suçlamasıyla Akın Atalay'ın 7 yıl 13 ay 15 gün, gazetemizin imtiyaz sahibi Orhan Erinç'in 6 yıl 3 ay, avukatımız Bülent Utku'nun 4 yıl 6 ay, Genel Yayın Yönetmenimiz Murat Sabuncu'nun 7 yıl 6 ay, yazarımız Kadri Gürsel'in 2 yıl 6 ay, okur temsilcimiz Güray Öz'ün 3 yıl 9 ay, yöneticimiz Önder Çelik'in 3 yıl 9 ay, çizerimiz Musa Kart'ın 3 yıl 9 ay, yazarımız Hakan Kara'nın 3 yıl 9 ay, avukatımız Mustafa Kemal Güngör'ün 3 yıl 9 ay, yazarımız Aydın Engin'in 7 yıl 6 ay, yazarımız Hikmet Çetinkaya'nın 6 yıl 3 ay, muhabirimiz Ahmet Şık'ın 7 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmalarına karar verdi. Muhasebe çalışanımız Emre İper'in tweet'leri ile örgüt propagandası yaptığını belirten heyet 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmetti. Heyet, 541 gündür tutuklu bulunan Akın Atalay'ın da tahliyesine karar verdi. Mahkum edilen tüm yazar ve yöneticilerimizin yurt dışına çıkışlarının da yasaklanmasına karar verildi.

Musa Kart: Tanıyanlar bilir, yürümeyi severim!

Musa Kart'ın çizgileriyle günün yorumu

Tarihe geçen savunmalar böyle canlandı

Bizim Musa, FETÖ'nün karikatür imamı mıydı?

Adaletin utancı... Cumhuriyet'e ceza yağdı... 541 gün sonra Akın Atalay'a tahliye


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler