Hıristiyan Vali Ahok’un kaderi!

Gülseren Tozkoparan Jordan /Endonezya

Yayınlanma: 24.02.2019 - 13:12
Abone Ol google-news

Endonezya’da son günlerde başkanlık seçimlerinin yanı sıra en çok konuşulup yazılan konu şüphesiz Cakarta’nın eski valisi Basuki Tjahaja Purnama, namı diğer “Ahok”dur. Hıristiyan Vali Ahok hayatındaki iniş ve çıkışlarla gündemden düşeceğe de hiç benzemez! Ahok, iki yıl önce Kuran’a ve Allah’a hakaret ettiği iddiası ile yargılanıp iki yıl hapis cezası almıştı.. Mayıs 2017’de girdiği hapishaneden Ahok, geçen ay sonunda çıktı. Evine giderken arabada oğluyla sohbetini çektiği videosunu yeni moda vloguna derhal yükleyerek sevenlerinin merakını giderdi. Endonezya’daki Çin azınlıktan gelen Ahok’un hapse girmesi zamansız gelen büyük bir aksilikti, taraftarları karalar bağladı. Bu cezayı hak etmediğine inanıyorlardı. Üstelik seçim zamanıydı ve bu olay ortaya çıkmasa kazanması kesin gibiydi, kaybetti! Hıristiyan vali alışılmışın dışındaydı, çalışkan, dobra, kötü yönetime tahammülü yoktu! Önceki Vali Joko Widodo’nun yardımcısıyken başkan seçilmesi üzerine yarı yolda devraldı görevi ama boynuz kulağı geçti. Görev yaptığı sürede memurları disipline soktu, tartışmalı vergileri kaldırdı, vatandaşların şikâyetlerine yanıt verdi. Toplu taşımayı olması gerektiği gibi metropol bir şehre uyumlu hale getirecek projeleri hayata geçirdi. Cakarta’nın kirli nehirlerini temizledi, bölgeyi yeşillendirdi. Kısaca seleflerinin yapamadığı birçok şeyi kısa bir zamanda başardı. Ancak ne yazık ki tüm bu başarılar onun yargılanıp ceza almasına engel olamadı.

Köktendincilerin hedefinde

Bütün “suçu” Eylül 2016 da seçim çalışması için gittiği bir adada Kuran’a da atıf yaparak “başka dinden birisinin Müslümanları yönetmesi günah diye sizi kandırmalarına izin vermeyin, bunu bana oy vermenizi engellemek için, kendi çıkarları için söylüyorlar” demesiydi. Bunu duyan rakipler boş durur mu durmadı, dolunun yanına boşlar eklendi ve Ahok “kâfir” ilan edildi. Kuran’a, İslam dinine, Allah’a hakaretle suçladılar. Yetmedi ülkedeki üç büyük Müslüman dini örgütü üç kez Cakarta’da elli binden fazla insanı sokağa dökerek gösteriler düzenledi, adaylıktan çekilmesini, en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi. Protestolar yapılırken Ahok geç saatlere kadar ofisinde çalışıyordu. Dobralığı ile tanınan bunun için çoğu zaman da eleştirilen Ahok bir seçim sohbetinde, hiçbir art niyet taşımadan sarf ettiği bu cümlelerinden dolayı defalarca halktan, Müslümanlardan özür dilese de fayda etmedi. Mahkemenin yolu görünmüştü. Zorlu geçen dava sürecinden sonra “her şeyde bir hayır vardır” diyerek hapse girdi. Orada bir nevi inzivaya çekildiği, bol kitap okuduğu, yazmaya başladığı, çokça ziyaretçi ağırladığı mesajları gelirken başta sevenleri olmak üzere tüm ülke ortaya çıkan bir dedikodu ile sarsıldı. Çok geçmeden haberin gerçek olduğu anlaşıldı. Üç çocuğunun annesi, kendisini gözyaşları içinde hapse uğurlayan 21 yıllık eşi Veronica Tan’ın genç bir adamla aldattığı kesinleşmişti. Sevenleri ah vah çekerken Ahok’un avukat kız kardeşi boşanma işini bir çırpıda halletti, çocukların velayeti babada kaldı, Vero sahneden çekildi. Ahok dışarıya yepyeni bir insan olarak çıktı! İlk olarak “İyi ki tekrar vali seçilmemişim, içerde çok düşündüm, hatalarımı anladım, değiştim, duruldum” dedi. Sonra “Artık Ahok değil, BTP diye çağırın beni” diye ekledi. Millet şoku atlatamadan bir kız arkadaşı olduğu, hatta evleneceği söylentileri ayyuka çıktı!

BTP çok geçmeden müstakbel eşin kim olacağını açıkladı. Kadere bakın şanslı gelin eski karısı Vero’nun asistanı 21 yaşındaki Puput değil miymiş! Arada 31 yaş farkı olan Puput, Ahok pardon BTP için polislikten istifa etmiş, üstüne 6 resmi dini olan Endonezya’da nikâh için aynı dinden olmak şart olduğundan Müslümanlıktan Hıristiyanlığa geçecekmiş. Ahok “acelen ne” diyenlere “Annem yaşlandım sana yemek yapamam bari hemen evlen de karına öğreteyim, önceki beceriksizdi yapmıyordu” şeklinde yine dobra yanıtı patlatınca feministlerden fırçayı yedi, karizmayı çizdirdi! Kendisi içerdeyken vizyona giren “Ahok Adında Bir Adam” filminde bir sahne izleyenlerin beynine kazınır. Basuki Tjahaja Purnama’nın nasıl vatansever bir ailede, ülke sevgisiyle yetiştirildiğini göstermesi açısından anlamlıdır. Çocuk Ahok babasına sorar “Biz Çinli miyiz, Endonezyalı mıyız”. Baba “Hiç süphesiz Endonezyalıyız evladım!” der. Babasının ısrarına karşı doktorluk yerine politikacı olmayı seçen BTP, Endonezya’da gündemde kalacağının sinyallerini vermektedir. [email protected]


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler