İnatçı ama bulaşıcı değil

Sedef hastaları ayrımcılığa uğruyor.

Yayınlanma: 04.07.2018 - 22:25
Abone Ol google-news

31 ülkede 25 hasta derneğinin desteği ve 8 bin 338 sedef hastasının katılımıyla düzenlenen sedef hastalığı (psoriasis) anketinin sonuçları Avrupa Dermatoloji, Deri ve Zührevi Hastalıklar Akademisi bilimsel dergisinde yayımlandı. Türkiye’de Sedef Hastaları Dayanışma Derneği işbirliğinde yürütülen ve Türkiye’den 381 sedef hastasının da yer aldığı anket sonucuna göre, Türkiye’de hastaların yüzde 84’ü ciltlerindeki belirtiler nedeniyle ayrımcılık ve dışlanma ile karşılaşıyor.

El sıkmak istemiyorlar

Çalışmanın Türkiye ayağında danışman hekim olarak görev yapan Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Sibel Alper, Türkiye sonuçlarının dünya sonuçlarıyla benzer bir tablo ortaya koyduğunu belirterek, “Sedefin bulaşıcı olup olmadığı sorusuna maruz kalanların oranı Türkiye’de yüzde 56’ya yükseliyor. Katılımcıların yüzde 46’sı toplum içinde rahatsız edici bakışlarla karşılaşmış, yüzde 26’sı insanların ellerini sıkmayı istemediğini söylüyor” dedi. Hastaların kendilerini çaresiz hissedebildiğini, bazılarının ise cildinden utandığını vurgulayan Alper, Türkiye’deki katılımcıların yüzde 51’inin sedef hastalığının iş hayatlarını etkilediğini söylediğini ifade etti. Sedef Hastaları Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Yıldırım ise şunları söyledi: “Yanlış bilgiler ve önyargılar nedeniyle sedef hastaları izole bir yaşam sürmek durumunda kalıyorlar. Bu anketin, sedef hastalığının bulaşıcı olmadığının bilinmesine ve bu sayede hastaların sosyal hayattan izole yaşamasının önüne geçilmesine katkı sağlayacağını düşünüyorum.”

Kabarık kırmızı plakalar

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 3’ünü etkileyen sedef hastalığı (psoriasis), yaygın olarak görülen, bulaşıcı olmayan bir bağışıklık sistemi (otoimmün) hastalığıdır. Plak psoriasisi en yaygın olarak görülen formudur ve ciltten kabarık, kırmızı plakların üzerini gümüşümsü beyaz kabukların kapladığı cilt belirtileriyle kendini gösterir. İnatçı, kronik ve çoğu zaman hastaların günlük yaşamlarının en basit yönlerini etkileyebilecek kadar sıkıntı verici bir hastalıktır


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon