Sağlıklı bir tatil için önemli ipuçları

Seyahat sırasında bulunulan otel, uçak gibi ortamlar arasında en pis yerlerin nereler olduğunu biliyor musunuz? İşte konunun uzmanından kendinizi ve ailenizi korumanın ipuçları.

Yayınlanma: 19.08.2018 - 13:27
Abone Ol google-news

Dr. Mehmet Öz Hürriyet gazetesi için kaleme aldığı 'Tatilde sağlık için ipuçları" yazısında önemli önerilerde bulundu.

İşte Dr. Mehmet Öz'ün yazısından başlıklar;


Gitmeden önce iyi bir uyku uyuyun


Uyku eksikliği bedeninizi kuvvetten düşürerek mikrop, bakteri ve virüslere açık hale getirir. İyi dinlenmek her zaman önemlidir ancak özellikle yoğun seyahatlerde yani etrafınızda çok daha fazla insan olduğunda sağlığınızı korumak için iyi dinlenmiş olarak seyahat etmek çok daha önemli.

Susuz kalmayın ve burun spreyi kullanın

Burun ve boğazınız basınçtan dolayı uçaklarda daha fazla kurur. Kuruyan geçiş yolları vücudunuzu bakterilere karşı daha savunmasız hale getirir. Uçağa binmeden önce burun spreyi kullanarak, uçuş öncesi, sırası ve sonrasındaysa bol sıvı alarak vücudunuzu susuz bırakmayın.

Çorap giyin

Toplu alanlardaki her zemin, her türlü mikroba ev sahipliği yapar. Havaalanı güvenlik kontrolünden geçerken çıplak ayakla yere basmamaya çalışın. Ayakkabınızı çıkarmanız gerektiğinde ayağınızda veya yanınızda çorap bulundurarak yerdeki bakterilerden korunabilirsiniz.

Temizlik malzemeleri

İnsanların dokunduğu ortak alanlar genelde en kirli alanlardır. Gerçek şu ki havaalanlarındaki eşya koyduğumuz güvenlik tepsilerinin MRSA ve norovirüslere ev sahipliği yaptığı ortaya çıktı. Bu tepsileri ve uçaktaki koltuk kollarını, otelinizdeki lamba düğmelerini ve televizyon kumandalarını muhakkak hijyenik mendillerle silin. Çantanızda daima küçük bir el dezenfektanı bulundurarak her türlü duruma hazırlıklı olun.

Kendi battaniye ve yastığınızı getirin

Seyahat sırasında rahat olmak istiyorsunuz ama uçaklarda verilen battaniye ve yastıkların hijyeninden emin olamıyorsunuz. Genellikle bu malzemeleri birkaç kişi kullanıp iyice kirlenmeden yıkamıyorlar. Dışlarında ambalaj olması yeni oldukları anlamına gelmiyor, yeni gözükmeleri için yeniden paketliyorlar. Sağlığınız için kendi yastık ve battaniyenizi yanınızda getirin.

Çarşaflarınızı kontrol edin

Otelinize gider gitmez nevresim, çarşaf, yastık kılıfı ve bazayı kontrol edip herhangi bir yatak böceği (tahtakurusu) olup olmadığına bakın. Kırmızı veya mor lekeler anında odanızı değiştirmeniz gerektiğine dair bir işarettir.

Oteldeki bardaklara güvenmeyin

Oteller size dilediğiniz kadar bardak sağlayacak kadar kibar olsalar da o bardakların hijyeninden emin olamazsınız. Örneğin tuvalet ve duşu temizleyen kişinin bardaklarınızı yıkarken eldiven değiştirdiğini nereden biliyorsunuz? Ya kendi bardağınızı getirin ya da odalarda bulunan kağıt bardakları kullanmayı tercih edin.

Yazının tamamı için buraya tıklayınız


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler