Yeni yasaya tepki: Sorunlar artacak

Hekim seçme hakkı bakanlığa geçiyor

Yayınlanma: 05.11.2018 - 16:00
Abone Ol google-news

İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Hukuk Genel Sekreteri Dr. Mustafa Tamur, TBMM’de görüşmeleri süren sağlıkta şiddeti düzenleyen yasa tasarısındaki “Bakanlık kendi planlaması dahilinde, hastaların kaydını istediği hekimden silip kendi uygun gördüğü hekime alabilir” maddesine tepki göstererek, bu durumun hastalar ve hekimler açısından sıkıntıya yol açabileceğini, söz konusu maddenin aile hekimliği uygulamasının kuruluş amacına ve sistemin özüne uyumsuz olduğunu söyledi.

Tamur, aile hekimine kayıtlı hastalarını uyarmak durumda olduklarını belirterek, “Bize gelmeden önce sistemden aile hekiminizi kontrol edin, zira bakanlık yıllardır tanıdığınız, her türlü bilginizi paylaştığınız ve aldığınız hizmetten memnun olduğunuz, bu nedenle de adresiniz değişse de, uzak kalsa da değiştirmeyi hiç düşünmediğiniz hekimden kaydınızı bir anda silip yeni bir hekime göndermiş olabilir” dedi.

Ücretler yarıya düşebilir

Bu durumun hastanın hekim seçme hakkını, bakanlığın kendi eliyle kullanmaya başlamış olduğunu vurgulayan Tamur “Ayrıca ücretinin büyük bir kısmını kayıtlı hasta sayısı üzerinden alan bir hekim için de geçen ay aldığı ücretin bir sonraki ay ne olacağını bilememesi anlamına geliyor. Bir anda aldığınız ücret yarıya düşebilir, hatta hasta sayınız öyle düşürülür ki, bir anda sözleşmeniz fesih olur” diye konuştu.

 

"Sorunlar daha da derinleşecek"

İSTAHED Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Melisa Menemencioğlu da teklifle sağlık sistemindeki sorunlara çare üretilmediğini, sorunların daha da derinleşeceğini belirterek “Ne var ki karşımıza çıkan bu teklifle ne bizim ne de halkın sağlığının gerçekte önemsenmediğini, hatta bu kanunla sağlık sistemindeki sorunlara çare üretilmek bir yana sorunların daha da derinleşeceğini görüyoruz” dedi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler