Hastalığı yere serdi

Dünyaca ünlü sporcu Chris Dolman’ın, Hollanda’da yapılamayan ameliyatı İstanbul’da oldu.

Yayınlanma: 12.12.2018 - 23:08
Abone Ol google-news

 

İmzasını alabilmek için verilen uğraşlar, objektife birlikte poz verebilmek için harcanan çabalar, alkışlar ve birbiri ardına patlayan flaşlar... Chris Dolman (73) bir zamanlar dünya çapında ünlü olan Hollandalı güreşçi. Zamanında binlerce kişinin, şampiyonluğunu elleri patlarcasına alkışladığı biri. Şimdi genç yeteneklere tecrübelerini, deneyimlerini, taktiklerini aktarıyor. Dolman, Hollanda’da doktor arkadaşının tavsiyesiyle, 10 yıldır mücadele ettiği ve artık dayanılmaz noktaya gelen prostatından kurtulmak için Türkiye’ye geldi, tedavi oldu, sağlığına kavuştu. Üstelik Hollanda’da ‘açık ameliyat şart’ denilmesine karşın, kapalı ameliyatla gerçekleşti operasyon. Dolman, şimdi “Doktorumun sayesinde kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyorum” diyerek yaşadıklarını anlattı.

Güreş başlıyor

17 yaşında güreşe başlayan Dolman, ilk şampiyonluğunu 24 yaşındayken Rusya’da elde etti. Sonraki yıllarda toplam 4 dünya şampiyonluğu elde etti. Hatta, şampiyonluğunun izlerini kolundaki dövmeye kazıdı. Her şey yolunda giderken, 10 yıl önce kapısını prostat çaldı. Sık sık tuvalete giden ve şiddetli ağrılar çeken Dolman’a Hollanda’da gittiği doktor, ya ilaç tedavisi ya da ameliyat olabileceğini söyleyince hastane korkusu nedeniyle ilaç tedavisini tercih etti. Ancak bundan hiçbir fayda görmedi. Prostatı yıllar içerisinde hızla büyüdü ve uzmanların nadir görüldüğünü belirttiği 145 gram seviyesine çıktı.

‘Korkuyordum’

 Dolman, o süreçte yaşadıklarını şöyle anlattı: “Hastaneden korkuyordum. O nedenle ilaç tedavisini kabul ettim. 10 sene boyunca ilaç kullandım. Ama çok büyük yanlış yaptım. Şikâyetlerim sürekli arttı. Bir ay önce bu kez tuvalete çıkamaz oldum. Prostatım büyüdü, büyüdü, büyüdü. En son tekrar doktora gidince doktorum, prostatımın 145 grama ulaştığını, ameliyat olmam gerektiğini, ancak açık ameliyat yapılacağını söyledi. Karın bölgesinden kesip prostatı küçülteceklerdi. Çok kötü durumdaydım. İdrar yapamaz haldeydim. Bacağımda yapışık poşet, üzerimde kateter vardı. Ağrılarım çok oluyordu. Arkadaşımın tavsiyesi ile tedavi için Türkiye’ye geldim.”

50’den sonra kontrol

Acıbadem Altunizade Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Bora Özveren, şunları söyledi: “Genç erkekler için prostat boyutu 20-22 gramdır. Yaş ilerledikçe prostat büyür. Bunun kimde ne kadar büyüyeceğini bilemezsiniz. Prostat çok büyüdüğü zaman -ki büyüklükten kastım şu; 40 grama kadar az büyümüş, 40-80 arası orta dereceli, 80 gramın üzerindekileri ileri dereceli prostat büyümesi olarak değerlendiririz. O yüzden Dolman’ın prostatı da 145 gram ile az görülen cinsten büyük prostatlardandı. 100 gramın üzerindeki prostatlarda kapalı ameliyat pek çok yerde yapılamaz ya da yapılması tercih edilmeyebilir. Operasyon idrar yolundan özel bir endoskop ile girilerek idrar akımını engelleyen büyümüş prostat dokusunun temizlendiği bir girişimdir. Prostat hastalıkları söz konusu olduğunda özellikle 50’li yaşlardan sonra rutin kontrollerin ihmal edilmemesi gerek. İyi huylu prostat ameliyatının iyileşme döneminden sonra gündelik hayata kolaylıkla dönülebilir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler