Aile hekimlerine bir darbe daha

Sağlıkçıların sözleşmesi yenilenmedi.

Yayınlanma: 07.01.2019 - 22:58
Abone Ol google-news

 

Türkiye’de görev yapan 26 bin aile hekiminin iş sözleşmesi ilgili valilikçe yenileniyor. Son 1.5 ay içinde farklı illerde 9 aile hekiminin sözleşmesinin hiçbir hukuki ya da adli karar olmaksızın valilikçe veya yetki devir edilen sağlık müdürlerince “görülen lüzum üzerine” denilerek yenilenmediği ortaya çıktı. “Artık canımıza tak etti” diyerek duruma tepki gösteren Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Şenol Atakan, “Sağlık Bakanlığı kendi tahsis ettiği binalarımızda kira ücretlerimize yüzde 46 zam yapıyor, iş yükümüz her geçen gün korkunç bir şekilde artıyor, gelirlerimiz artması gerekirken azalıyor. Bir de üstüne üstlük iş güvencemiz keyfi gerekçelerle, hukuksuz olarak elimizden alınmaya çalışılıyor. Artık sabrımız, takatimiz tükeniyor çalışanları sürekli huzursuz etmenin kimseye bir faydası olmaz” dedi.

 Sağlık Bakanlığı’nın hazırlamakta olduğu “Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği” aile hekimlerinin iş akdinin yenilenme yetkisini valilerden alarak, il sağlık müdürlerine veriyor. Bunun da olası keyfi uygulamaların önünü açılabileceği belirtildi. Aile hekimleri, kamu hizmeti verdiklerini, bu nedenle sözleşme ile değil kadro ile görevlerini yapmak istediklerini kaydettiler.

‘Artık sabrımız tükeniyor’

AHEF Başkanı Atakan, “İş güvencemiz keyfi gerekçelerle, hukuksuz olarak elimizden alınmaya çalışılıyor. Artık sabrımız, takatimiz tükeniyor çalışanları sürekli huzursuz etmenin kimseye bir faydası olmaz” dedi. Atakan, şöyle devam etti:  “Son 45 günde farklı illerde yaşanan 9 aile hekimimizin işine hiçbir gerekçe olmaksızın ‘görülen lüzum üzerine’ denilerek son verilmek istenmesi kabul edilemez. Aile hekimliği uygulaması maalesef son yıllarda hızla baltalanmaktadır. Adeta ikinci sınıf insan muamelesi yapılan, iş yükü artan, şiddete uğrayan ve geliri azalan tek meslek olan aile hekimliğinin şimdi de iş güvencesinin elinden alınmak istenmesi bardağı taşıran son damla olmuştur. Hiçbir gerekçe olmaksızın Valilerce iki dudak arasında olan iş güvencesinin, yeni taslak ile İl Sağlık Müdürlüklerine verilecek olmasını AHEF olarak şiddetle reddediyoruz. Sağlık Bakanlığının, aile hekimleri üzerindeki bu korkunç yükü azaltması gerekmektedir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler