‘Tuz ve sigara bir böbrek zehiridir’

Dünyada 850 milyon, Türkiye'de ise yaklaşık 10 milyon böbrek hastası olduğu tahmin ediliyor. Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Kenan Ateş, kronik böbrek hastalığının dünyada 10 yetişkinden 1'inde, Türkiye'de ise 7 yetişkinden 1'inde görüldüğünü belirtti. Türk Nefroloji Derneği'nden Prof. Dr. Mustafa Arıcı ise tuz konusunda uyarıda bulunarak “Kamuoyunda insanların en çok kafasının karıştığı şey tuzdur. Tuz bir böbrek zehiridir, tuz bir damar zehiridir. Tipleri ve türleri arasında hiçbir fark yoktur” diye konuştu.

Yayınlanma: 14.03.2019 - 11:13
Abone Ol google-news
 
Dünya Böbrek Günü nedeniyle dn "Böbreklerine Söz Ver” başlığıyla dün düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Mustafa Arıcı, Türk toplumunun beslenme alışkanlıkları ile böbrek hastalıklarına zemin hazırladığını söyledi. Arıcı “Böbrek hastası değilseniz öncelikle böbrek hastası olmamak için kilo almamanız gerekiyor. Şekerli ve hamur işi gıda tüketmemek gerekiyor. Ancak bunun yanısıra yüksek proteinli beslenmek de doğru değil. Yüksek protein böbreğin süzmekte zorlandığı bir şeydir. Önemli olan dengeli beslenmektir. Kamuoyunda insanların en çok kafasının karıştığı şey tuzdur. Tuz bir böbrek zehiridir. Tuz bir damar zehiridir. Tipleri ve türleri arasında hiçbir fark yoktur. Tuz az tüketilmelidir, karbonhirat ve yağ ölçülü tüketilmelidir. 'Şunu yiyin bunu yiyin' diyerek toplumun kafasını karıştırmamıza gerek yok. İdeal kiloda kalmak koşuluyla her şeyi dengeli olarak tüketin. Beslenme dışında da bir mesaj daha vermek isterim ki sigara da bir böbrek zehiridir. Sigara içenler de böbrek sağlığı açısından risk altındalar” dedi. 
 
Ağrı kesiciye dikkat 

Prof. Dr. Arıcı, şöyle devam etti: 

“oğunlukla böbrek hastalıkları belirtisizdir yani sinsi ilerlemektedir. Nadiren bazı uyarı işaretleri var. Örneğin idrarın çok köpürmesi, ayakların, yüzün, gözlerin birden bire çok şişmesi belirtilerdendir. Ancak böbrek hastalıklarının önemli bir bölümünde bunlar olmayabilir. Vücudunuzda bir takım döküntüler olması böbrek hastalığı belirtisi olabilir. İdrar yaparken yanma, ağrı, idrarın renginin değişmesi, çay rengi idrar yapıyor olmanız, gece idrar yapmak için uyanmak yine böbrek hastalığı belirtisi olabilir. Ancak hastaların yüzde 85'inde bu belirti olmaz.” 

Böbrek hastalığı açısından risk taşıyan insanları da sıralayan Prof. Dr. Arıcı, risk taşıyanların belli aralıklarla kan ve idrar tahlili yaptırması gerektiğini belirtti ve risk grubundakileri şöyle sıraladı: 

- 65 yaş üstü herkes 

- Diyabet hastaları 

- Tansiyon hastaları

- Kalp ve damar hastalığı olanlar 

- Romatizmal hastalar

- Kanser tedavisi görenler

- Uzun süre ağrı kesici ve antibiyotik kullananlar 

- Birinci dereceden aile bireylerinde böbrek hastalığı bulunanlar.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler