Kanserli çocuklara Aile Evi

KAÇUV Başkanı Prof. İnci Yıldız: 2012’de hayata geçirdiğimiz Aile Evi projesini, ihtiyaç sahibi kanserli çocuk ve ailelerine tedavi sırasında ücretsiz fiziksel ve sosyal destekler sağlama hedefiyle kurduk. Cerrahpaşa’da hayata geçirilen Aile Evi ile 7 yılda 649 kişiye destek olduk.

Yayınlanma: 03.09.2019 - 23:36
Abone Ol google-news

Ülkemizde her yıl yaklaşık 3 bin 500 çocuk kansere yakalanıyor. Bilinen vakaların yüzde 30’unu ise lösemi oluşturuyor. Kanser, tedavisi zorlu ve sabır gerektiren bir süreç. Bu süreçte, birçok aile çocuklarının sağlığı için memleketlerini geride bırakıp İstanbul’a geliyor, maddi sorunlar yüzünden kimi zaman hastane koridorlarında sabahlamak zorunda kalıyor. Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV), kanser tedavisi gören çocuklara ve ailelerine tedavi sırasında ücretsiz fiziksel ve sosyal destek amacıyla İstanbul Cerrahpaşa’da hayata geçirdiği “Aile Evi” projesiyle bugüne dek 7 yılda 649 kişiye destek oldu.

KAÇUV kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İnci Yıldız, Aile Evi’nin ikincisinin Pendik’te hayata geçirileceği müjdesini vererek “6 kattan oluşacak olan II. Aile Evi’nde 22 ailenin konaklayabileceği 22 oda olacak” dedi. Yıldız ile Aile Evi projesine ilişkin gelişmeleri ve çocukluk dönemi kanserlerini konuştuk.

KAÇUV Aile Evi projesi anlatır mısınız?
2012’de hayata geçirdiğimiz en önemli projelerden biri olan Aile Evi’ni ihtiyaç sahibi kanserli çocuk ve ailelerine tedavi sırasında ücretsiz fiziksel ve sosyal destekler sağlama hedefiyle kurduk. Cerrahpaşa’da hayata geçirilen Aile Evi ile 7 yılda 649 kişiye destek olduk.

Zorlu süreç

Amacı nedir?

Kanser tedavisi zorlu ve sabır gerektiren bir süreç. Bu süreçte birçok aile çocuklarının sağlığı için memleketlerini geride bırakıp İstanbul’a geliyor, maddi sorunlar yüzünden kimi zaman hastane koridorlarında sabahlamak zorunda kalıyor. Tedaviye ara vermek zorunda kalanlar olabiliyor. Biz de bu dönemde çocuklarının durumu nedeniyle hem duygusal, hem de maddi anlamda zor durumda kalan aileleri yalnız bırakmamak adına Aile Evi ile destek olmaya çabalıyoruz. Çocuklarının kanser tedavisi nedeniyle şehir dışından İstanbul’a gelen, ekonomik sıkıntı çeken ailelerin, ücretsiz konaklama, gıda, hijyen, psiko-sosyal destekler ve kısmi giyim gibi ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz. Pendik’teki II. Aile Evi’ni hizmete açmak için gün sayıyoruz. II. Aile Evi’nin her katında 4 aile odası ve en üst katta da büyük bir oyun odasının yer alacak.

Lösemi ilk sırada

Ülkemizde çocukluk çağı kanser oranı nedir?
Her yıl 3 bin 500 çocuk kansere yakalanıyor. Her geçen yıl üç yaş altı çocuklarda kanser vakaları artıyor. Çocukluk çağı kanserlerinin en sık görüleni lösemi… Bilinen vakaların yüzde 30’u lösemi. Geri kalan yüzde 70 içinde, ülkemizde ikinci sırada lenf bezi kanserleri (Hodgkin ve Hodgkin-dışı lenfoma) yer alıyor. Bu kanser türlerini sırasıyla sinir sistemi tümörleri, nöroblastoma, Wilms tümörü ve yumuşak doku sarkomaları (rabdomiyosarkoma) izliyor.

Ekonomik sorunlar en fazla

Tedavi gören ailelerin en önemli sorunu nedir?
Tedavi sürecinde genel olarak psikolojik ve sosyal ihtiyaçlar, özellikle maddi dezavantajlı ailelerde ayrıca ekonomik ihtiyaçlar büyük bir sorun haline gelebiliyor. Aileler bu uzun ve zorlu süreçte psikolojik olarak destek almak konusunda zorlanıyorlar. Sosyal adaptasyon da yine aynı şekilde ailelerin yönlendirilmeye ve bilinçlendirilmeye ihtiyaç duydukları bir süreç oluyor. Bu kapsamda hastaneye ve/veya hastalığa uyum sürecini kolaylaştırmak için hastanelerde ve Aile Evimizde uzman klinik psikologlarımız ve sosyal hizmet uzmanımız çalışıyor. İstanbul dışından gelenler için ekonomik zorluklar en çok çocuğa uygun, hijyenik bir konaklama imkânı bulmak konusunda problem yaratıyor. Bu ihtiyacı da Aile Evleri ile karşılıyoruz.

Aile evinden kimler yararlanabiliyor ve şartları nedir? Bu evde konaklayabilmek için nereye başvurmak gerekiyor?
Aile Evi’nde tedavi için şehir dışından İstanbul’a gelmiş ve İstanbul’da kalacak bir yeri olmayan maddi olanakları yetersiz aileler konaklayabiliyor. Aile Evi’nden yararlanmak için tedavi sürecindeki çocuğa kanser tanısı konulmuş, henüz tanı konulmamış ise tetkiklerin sürüyor olması gerekli. Ancak tedavisi bitmekle beraber kontrolleri sürüyorsa da aile bu hizmetten yararlanabiliyor. Aile Evi’nde konaklamak için aileler direkt olarak Aile Evi’ne başvuru yapabilir veya tedavilerini yapan hekim üzerinden de bizimle iletişime geçebilirler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler