Doktorun suçu işçiyi korumak

Taşeron işçilerin haklarını savunduğu için kademe durdurma cezası alan Dr. Coşkun Canıvar, ‘Göz korkutmak istiyorlar’ dedi. Canıvar, taşeron çalıştırmaya karşı mücadele yürüttüklerini, İ.Ü yönetiminin bundan rahatsız olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 22.04.2015 - 22:17
Abone Ol google-news

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Araştırma Görevlisi ve İstanbul Tabip Odası’nın hastane temsilcisi Dr. Coşkun Canıvar, hastanedeki taşeron firmanın “İşçi Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi”nin yetersiz olduğu görüşünü başhekimliğe bildirmesinin ardından “kademe durdurmu cezası” ile karşı karşıya kaldı. Canıvar, taşeron çalıştırma ile ilgili mücadele yürüttüğü için böylesi bir soruşturma ve ceza istemi ile karşı karşıya kaldığını belirterek “Bu ceza, memuriyetten atılmanın bir alt cezasıdır. Göz korkutmak istiyorlar, ceza verilse de, memuriyetten atılsam da ülkenin kanayan yarası haline gelen taşeron ile mücadele etmeyi bırakmayacağım” dedi.

Dr. Coşkun Canıvar, geçtiğimiz yıl haziran ayında hastaneye hizmet sağlayan taşeron firmalardan Atlas’ın 300-400 işçiye verdiği “İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi” izledi. Bu eğitimin “niteliksiz” ve “göstermelik” olduğunu belirten doktor, eğitime giren işçilere de çağrıda bulundu. İşçilerden bazıları da eğitim aldıklarına ilişkin belgeyi imzalamadı. Canıvar, eğitimin neden yasalara uygun olmadığını bir tutanak halinde başhekimliğe sundu. Başhekimliğe bir şikâyet ise Canıvar’ın bu tutumundan rahatsız olan taşeron şirketinden de geldi. Başhekimlik, taşeron firmasının şikayetini tıp fakültesi dekanlığına iletti. Bunun üzerine Canıvar hakkında, Ekim 2014’te soruşturma açıldı ve ifade vermesi istendi. İÜ’nin yeni rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın göreve gelmesi ile birlikte geçen hafta, üniversite soruşturma komisyonu Canıvar’a kademenin durdurulması cezasının verilmesini önerdi.

‘Bu bir gözdağı’

İÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde taşeron işçi Zafer Açıkgözoğlu’nun geçen yıl yaşamını yitirmesinin ardından ceza davaları açtıklarını anımsatan Canıvar hastanelerde çalıştırılan taşeron işçilerin 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre yılda 1 kez, en az 16 saat eğitimler alması gerektiğini anımsattı. Canıvar “Ne yazık ki taşeron şirketler eğitimleri iki üç saatlik eğitimlere çeviriyor. Bu ceza aslında, memuriyetten atılmanın bir alt cezası. Gözdağı vermek istiyorlar” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler