Hava kirliliği astımı tetikliyor

Hava kirliliği, sigara dumanı ve klima gibi etkenler astım krizlerini tetikliyor.

Yayınlanma: 04.05.2015 - 10:41
Abone Ol google-news

Astım hastalığında en büyük problemse erken dönemde tanı konulamamasından kaynaklanıyor. Türk Toraks Derneği GARD Temsilcisi ve Koordinatör Yardımcısı Prof. Dr. Bilun Gemicioğlu, Türkiye’de yaklaşık her 12-13 erişkinden ve 7-8 çocuktan birinin astım hastası olduğunu belirtti.

 

300 milyon hasta var

Dünyada yaklaşık 300 milyon kadar astımlı hasta olduğunun tahmin edildiğini belirten Prof. Gemicioğlu, astımın görülme sıklığının yıllar içinde giderek arttığına dikkat çekiyor. Gemicioğlu, astımın akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve alevlenmelerle seyreden kronik bir akciğer hastalığı olduğunu kaydererek “Hava yollarındaki bu daralmanın nedeni, mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının şişmesidir. Hastalık tekrarlayan nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı-hışıltı- ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir. Astımı tetikleyen 2 grup risk faktörü vardır. Kişisel risk faktörleri içinde genetik yapı, cinsiyet ve şişmanlık sayılabilir. Çevresel risk faktörleriyse kalıtsal olarak yatkın bireylerde astımın ortaya çıkması ve ağırlığı üzerinde rol oynar” diyor. Uygun ilaç tedavisi ile astımlılar, iş ve okul dahil günlük yaşamlarına, hastalık nedeniyle herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebildiklerini anlatan Gemicioğlu, dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu hastalığın tedavisi ile ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzeme bulunduğunu söylüyor.

Uykudan uyandıran belirtiler

Bayındır Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Firuz Çelikoğlu doktora başvurulması gereken belirtileri şöyle sıralıyor:

1 - Soluk alıp verirken göğsümde ıslık sesleri işitiyorum.

2 - Göğsümde sıkışma hissi oluyor.

3 - Durup dururken nefesim sıkışıyor.

4 - Art arda öksürüyorum.

5 - Hareket ederken veya bir hareketten hemen sonra öksürüyorum.

6 - Hareket ederken veya bir hareketten hemen sonra nefesim daralıyor.

7 - Geceleri devamlı öksürüyorum.

8 - Bu belirtilerin bir veya birden fazlası beni gece uykudan uyandırıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler