Hekimlerin 4 talebi var

Prof. Raşit Tükel: İş güvencesi ve insanca çalışma koşulları, sağlık hakkı, iyi hekimlik ve nitelikli sağlık hizmeti için 14 yıldır uygulanan sağlık politikalarına ‘hayır’ diyoruz.

Yayınlanma: 14.03.2017 - 21:30
Abone Ol google-news

14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle beyaz önlükleriyle alanlara çıkan hekimler ve sağlık çalışanları, taleplerini 4 başlıkta sıraladı. Sağlıkçılar “Haksız ve hukuksuz ihraç edilen hekimler işlerine iade edilsin. Hastaya yeterli süre ayrılmasına yönelik çalışma koşulları sağlansın. Çalışırken ve emeklilikte insanca ücret verilsin ve sağlıkta şiddet sona ersin” dediler.

Çelenk bırakıldı

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve İstanbul Tabip Odası üyesi bir grup doktor, dün Taksim’deki Cumhuriyet Anıtı’na “Her zaman her yerde iyi hekimlik” yazılı çelenk bıraktı. TTB Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, önceliklerinin KHK’lerle ihraç edilen hekim ve sağlık çalışanlarının bir an önce görevlerine iade edilmesi olduğunu söyledi. Tükel, sağlıkçıların taleplerini bugün TBMM’de Sağlık Bakanı ve milletvekilleri ile paylaşacaklarını da kaydetti.

“14 Mart’ta 4 talebimiz var” diyen İTO Genel Sekreteri Dr. Samet Mengüç ise hekimlerin taleplerini şöyle sıraladı:

“Mesleki bağımsızlık, iş yükünün insancıl düzenlenmesi, fırsat eşitliği, örgütlenme özgürlüğü, çalışma ortamının demokratikleştirilmesi, emekliliğe yansıyan güvenceli ücret, uluslararası normlara uygun olarak çalışma sürelerinin düzenlemesini talep ediyoruz. İş güvencesi ve insanca c¸alıs¸ma kos¸ulları, sağlık hakkı, iyi hekimlik ve nitelikli sağlık hizmeti için 14 yıldır uygulanan sağlık politikalarına hayır diyoruz.”

Tıp bayramı nedeniyle düzenlenen bir etkinlikte konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Fehmi Akçiçek

ise acil servislerde yaşanan sorunlara dikkat çekerek, “Sağlık sisteminin yeni ve radikal düzenlemelere ihtiyacı var” diye konuştu.

Şiddete karşı şarkı

Prof. Dr. Bingür Sönmez ve Prof. Dr. Şansın Tüzün, Tıp Bayramı nedeniyle stüdyoya girdi. Tüzün’ün seslendirdiği şarkıya Sönmez kaval çalarak eşlik etti. “Kıymayın şifa veren bu ellere Minnet duyun fedakâr hekimlere” adlı şarkıyı seslendiren iki profesör, Türkiye’de hekimlere yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Ankara’da polis engeli

Ankara’da sağlıkçıların, Sağlık Bakanlığı önünde gerçekleştirmek istediği yürüyüş, “Ankara Tabip Odası” yazılı önlükleri giydikleri gerekçesiyle engellendi.

Ankara Tabip Odası (ATO), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, Dev Sağlık- İş ve Türk Hemşireler Derneği üyeleri Hacettepe Tıp Fakültesi bahçesinden Sağlık Bakanlığı önüne yürürken, hastane bahçesi çıkışında polis tarafından engellendi.

‘Önlükleri çıkarın’

Sağlıkçıların üzerine giydikleri “Ankara Tabip Odası” yazılı önlükleri çıkarmasını isteyen polis, bakanlık önüne kadar gerçekleşecek yürüyüşe izin vermedi. Bunun üzerine sağlıkçılar ile polis arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Sağlıkçılar, polise “Hollanda bizden demokrasi mi görsün” diye tepki gösterdi. Polisin yürüyüşlerine engel olmasını protesto eden sağlıkçılar, hastane bahçesinde basın açıklaması yapma kararı aldı.

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Bulut, AKP’nin 14 yıldır uyguladığı sağlık politikalarına 14 Mart günü “hayır” dediklerinin vurguladı. Bulut, OHAL sürecinde şu ana kadar toplam 2 bin 761 hekimin ihraç edildiğini anımsattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler