Yeni zehire onay

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı Ürün kullanım izni verilen gıda maddesi sayısı artıyor. Birçok hastalığa davetiye çıkaran bu ürünler, çocukların aldığı bisküvilerde kullanılıyor.

Yayınlanma: 03.08.2017 - 05:50
Abone Ol google-news

 

 

Biyogüvenlik Kurulu, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği’nin başvurusu üzerine hayvan yeminde genetiği değiştirilmiş (GDO) 3 soya ve 1 mısır çeşidine daha onay verdi. Resmi Gazete’de yayımlanan kararın ardından Türkiye’de hayvan yeminde izin verilen genetiği değiştirilmiş mısır ve soya sayısı 36’ya yükseldi. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, “Türkiye’ye mısır ve soya getiriliyor. Bunları hayvansal yem olarak küçük ve büyükbaş hayvanlara veriliyor ama getirtilen soyanın yağlarını da sanayide kullanıyorlar. Bisküvi, pasta gibi ürünlerde, tarımsal üründe ve çocukların aldığı bisküvilerde de kullanılıyor” dedi.

‘Kıkırdak erimesine bile yol açabilir’

36 ürüne yükseldi

Türkiye’de bitki ve hayvanların üretimi, bebek mamaları ile çocuk ek besinlerinde kullanılması Biyogüvenlik Kanunu’na göre yasak olsa da son 6 yılda hayvanlar için “yem amaçlı” denilerek genetiği değiştirilmiş 25 mısır ile 7 soya çeşidinin ithalatına izin verildi. Kararın ardından da Türkiye’de hayvan yeminde izin verilen genetiği değiştirilmiş mısır ve soya sayısı 36’ya yükseldi. ‘Ürün yok’ denilerek milyarlarca TL’nin ithalat için harcanması ve kullanılmayan milyonlarca hektar tarım arazisine karşın GDO’lu ürün talebini değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası Özden Güngör, Türkiye’deki başarısız tarım politikasının bir sonucu GDO tehlikesi ile yüz yüze gelindiğini anlattı.

‘Kurul uzman değil’

Güngör, yeni GDO izinleri anlamak için öncelikli olarak Biyogüvenlik Kurulu’nun son yapısını işaret etti. Kurulun GDO konusunda uzman olmadığını belirten Güngör, “Biyogüvenlik Kurulu’nda son dönemde 9 kişi değişerek yeni bir kurul oluşturuldu. 2 tane fakülteden hocamız var, diğer 7 tanesi de değişik bakanlıklardan görevli. Bunlar bakanlıklarda üst düzey yetkililer ama GDO konusunu bilmeyen kişiler. Bunlar belli zamanlarda toplanıyorlar, eğer gen ile ilgili bir müracaat var ise ön bir komisyonda karar veriliyor” dedi. Biyogüvenlik Kurulu’nun altında da inceleme komisyonları olduğunu aktaran Güngör, dünyada GDO’ya ilişkin tartışmalara karşın bu komisyonun herhangi bir zarar görmediği gerekçesi ile izinleri verdiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler