Senanur süper kahraman

Önce yapay kalp destek cihazı takıldı, ardından karaciğer nakli yapıldı.

Yayınlanma: 01.11.2018 - 20:07
Abone Ol google-news

Normalde cihaz takılan hastaya kalp nakli yapılıyor. Ama Senanur’un kalbi toparlandı. Yakında cihazını çıkaracaklar.

Doğuştan propiyonik asidemi yani karaciğerindeki bir enzim eksikliği olan 7 yaşındaki Senanur Aksöz’e önce yapay kalp destek cihazı takıldı, ardından babasından alınan karaciğer ile karaciğer nakli yapıldı. Türkiye’de ilk kez yapay kalp destek sistemi takılan çocuk hastaya karaciğer nakli yapıldığı belirtildi. Sağlığına kavuşan minik Senanur, “Çok mutluyum. artık parka gidiyor, oyun oynayabiliyorum” dedi. Senanur’un annesi Serra Aksöz, duygularını “Bir mucizeyi yaşadık” diyerek özetledi.

Hastalığı nedeniyle doğuştan itibaren proteinden kısıtlı beslenen ve et, süt, yumurta gibi  yiyecekleri yiyemeyen Senanur, 7 yaşına geldiğinde kalbinde ve karaciğerinde sorunlar yaşamaya başladı. İstanbul’da iki ayrı hastanede tedaviler gören Senanur’un kalbindeki sorun ilerleyince yoğun bakıma alındı. Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesine’ne sevk edilen Senanur’a burada Kalp Nakli ve Yapay Kalp Destek Sistemleri Merkezi Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Balkanay, Prof. Dr. Denyan Mansuroğlu ve Op. Dr. Oğuz Konukoğlu tarafından önce yapay kalp destek cihazı uygulandı.

Ardından bir ay sonra baba Selim Aksöz’den alınan karaciğer ile hastanenin Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şinasi Sevmiş, Doç. Dr. Sema Aktaş’ın önderliğindeki ekip karaciğer nakli ameliyatını gerçekleştirdi. Ameliyatların ardından sağlığına kavuşan minik Senanur, “Çok mutluyum” dedi. Anne Serra Aksöz ise “Umutsuzluğa kapıldığım anlar oldu ama artık iyi. Mucizeyi yaşıyoruz” diyerek duygularını dile getirdi. Baba Selim Aksöz ise “Karaciğerimin bir parçasını verdim ve nakli yaptılar. Kızım için canımı bile veririm” dedi.

Akraba evliliğiyle ilişkilendirilen ve kalıtsal bir hastalık olan propiyonik asidemide propiyonil koenzim-A karboksilaz adı verilen bir enzimin eksik olması organ hasarına neden olabiliyor


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler