Hollywood’un kraliçeleri

American Horror Story, Glee, Nip Tuck gibi ünlü dizilerin yaratıcısı Ryan Murphy son dizisi Feud: Bette and Joan’da Hollywood’un kraliçeleri Joan Crawford’la Bette Davis’in düşmanlıklarını, kan davasını anlatıyor. Birlikte oynadıkları tek film What Ever Happened to Baby Jane’in kamera arkasındaki gerilime, entrikalara uzanıyor.

Yayınlanma: 16.06.2017 - 10:06
Abone Ol google-news

Ryan Murphy, ünlü American Horror Story, Nip/ Tuck, Popular, Glee, American Crime Story, Scream Queens gibi nitelikli dizilerin yaratıcısı ve yapımcısı. Tüm bu diziler uzun ömürlü oldular, popülerliklerini korudular, Emmy ödülleri kazandılar. Murphy’nin Hollywood’daki en büyük başarısı endüstri tarafından bir köşede unutulan, filmlerde, dizilerde rol alamayan olgun kadın oyuncuları sektöre yeniden anımsatmak, kazandırmak, Angela Bassett, Kathy Bates, Jamie Lee Curtis, Jessica Lange’i kariyerlerine döndürmek oldu. 1995’te Oscar aldıktan sonra kabuğuna çekilen Jessica Lange, American Horror Story ile yeniden parladı. Murphy adeta deneyimli kadın oyunculardan oluşan bir ordu kurdu. Sarah Paulson başta olmak üzere hepsi ona bağlılık yemini ettiler.

Genç kuşakça unutulmaya yüz tutmuş Hollywood’un Altın Çağı’nın
kraliçelerinin gerçek öykülerini işlemeyi seven Murphy, Feud: Bette and Joan’da (2017) iki divayı Joan Crawford’la Bette Davis’i biraraya getirdi. Birbirlerinden nefret eden iki yıldız tek bir filmde birlikte oynadılar, B serisi psikolojik gerilim–korku What Ever Happened to Baby Jane ? (Bebek Jane’e Ne Oldu ? / 1961) tekerlekli sandalyeye mahkum, eski yıldız Blanche’la kız kardeşi çocuk yıldız, akli dengesi bozuk Jane’in öyküsü.

Crawford’la Davis çok farklı sınıflara aitler. Joan sinemaya 1920’lerin ortasında dansçı olarak girdi. Çocukluğu Teksas’ta San Antonio’da geçti, yoksul bir aileden geliyordu. Gerçek adı Billie Cassin’i Lucille Le Sueur olarak değiştirdi, çocukluk ve gençlik döneminin yoksunluğunu Hollywood’da gidermek istedi. Bir magazin dergisinin yarışmasına Joan Crawford adıyla katıldı. Yirmilerin sonlarında dağınık saçlı genç kız örneğiydi, MGM’le sözleşme yaptı, incinebilir, kurban kadın rolleri oynadı. Büyük Bunalım’da bukalemum gibi görüntüsünü değiştirdi, Ağzını ve kaşlarını genişletti. MGM, Joan’ı pazarladı, Clark Gable ile birçok filmde oynadı. Zamanın modasına göre sürekli kendini yeniledi. Manken, satıcı kız rollerinden kurtulmak karakter oyuncusu olmak, oyuncu olarak ciddiye alınmak istiyordu. 1930’larda güçlü, iradeli, bağımsız kadınları canlandırdı. Böylelikle salt ışıltılı kız olmadığını kanıtladı. 1940’larda kötü kadın karakterleri (Mildred Pierce, Daisy Kenyon) yorumladı.

Bette Davis tiyatro kökenliydi. New York City’de John Murray Anderson okulunda drama okudu. Ailesi varlıklıydı. Joan kadar güzel bir kadın değildi. Görüntüsüyle değil oynadığı karakterle ilgiliydi. 1930’ların sonunda Bette yıldız oldu. Dangerous ve Jezebel’le 2 Oscar aldı. Mildred Pierce rolünü reddetti, Joan bu rolle Oscar aldı, film büyük başarı kazandı (1945). Joan’ın yıldızı yükseliyor, Bette’nin ki ise iniyordu. Joan, 30’lar ve 40’ların tartışılmaz yıldızıydı, Tırnaklarıyla kazıyarak zirveye ulaşan bir kenar mahalle dilberiydi.

Bette, 1940’larda yaşlı, güçlü, gergin karakterleri canlandırdı, 1950’de yaşlanan nevrotik bir yıldızı oynadı (All About Eve). 1950’lerde hem Joan hem de Bette zor bir dönem geçirdi, hiçbir stüdyo onlarla sözleşme yapmadı. Bir zamanlar Hollywood’un kraliçeleri olan Joan’la Bette birlikte hiç çalışmamışlardı. 1961’de Joan 56 yaşındaydı. TV gençliği ne Joan’ı ne de Bette’yi tanıyordu. Hırslı bir kadın olan Joan unutulmayı hazmedemedi. Henry Farrell’in What Ever Happened to Baby Jane? romanını okuduktan sonra romanı Hollywood’a dönüş olarak değerlendirdi. Rengin ve televizyonun gelişiyle fosile dönüşen iki yıldız için bu proje büyük bir şanstı. Joan, Bette’yi sete davet etti, onun büyük yeteneğine hayrandı. Bette alttan alta Joan’ı kıskanıyordu.

Feud: Joan and Bette (Büyük Husumet) Joan Crawford’la Bette Davis arasındaki düşmanlığı, kan davasını anlatırken Hollywood’daki cinsiyet ayrımına ve yaşlanmaya da alegorik bir gönderme yapıyor. Bu çarpık sistem ikonik yıldızları yiyip yuttuktan sonra işi bitince onları kusuyor. Joan Crawford’u Jessica Lange, Bette Davis’i Susan Sarandon oynuyor. İkisi de yetkin performanslar sunuyor. What Ever Happened to Baby Jane? filminin çekim evresinde, bu kült klasiğin odağında 56 yıldır dönen söylentilere tanık oluyoruz. Telefon sahnesinde Bette Joan’ı gerçekten tekmeledi, Jane Hudson rolüyle Oscar’a aday olan Bette’den öç almak için Joan kulis yaparak en iyi kadın oyuncu ödülünü Anne Bancroft’a verdirdi, sahneye çıkıp ödülü de Bancroft’un adına aldı söylentilerden sadece birkaçı.

Tek mekanda geçen bağımsız yapımda çocuk yıldız Jane Hudson (Bette Davis), eski Hollywood yıldızı felçli ablası Blanche Hudson’a (Joan Crawford) bakmaktadır. Yönetmen Robert Aldrich iki yıldızı bir araya getirerek gişede büyük getiri sağladı. Hollywood kraliçelerini aşağılanmış, acınası durumda izleyen seyirci büyük keyif aldı. Film, 1961’in hit yapımı oldu. Ardından benzer filmler yapılsa da hiçbiri Bebek Jane’e Ne Oldu ? kadar başarılı olamadı.

Joan’la Bette, erkek yıldızların egemen olduğu cinsiyet farkı gözeten bir endüstride savaşım verdiler, kendi kendilerini yarattılar, ilginç projelerde oynadılar, risk aldılar, parlak yıldız imajlarını umursamadılar, yürekliydiler, güçlü kadınlardı, gerçek öncülerdi.

Feud: Bette and Joan (Büyük Husumet) Yaratıcı ekip: Ryan Murphy, Jaffe Cohen, Michael Zam Oyuncular: Jessica Lange, Susan Sarandon, Judy Davis, Alfred Molina, Jackie Hoffman, Kathy Bates, Catherine Zeta,Jones, Stanley Tucci/ 2017 yapımı.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler