İddiaları sıfırladılar

Soruşturma kapsamında Bilal Erdoğan ile aralarında Yasin el Kadı, oğlu Muaz Kadı, Mehmet Cengiz, Fatih Saraç, İbrahim Çeçen ve Latif Topbaş’ın da bulunduğu çok sayıda isim ifade vermişti.

Yayınlanma: 02.09.2014 - 04:00
Abone Ol google-news

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın şüphelileri arasında yer aldığı 25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında 96 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi. Kararda, soruşturmayı hazırlayanların “Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanı’nın örgüt lideri olarak göstererek” ve ‘dönemin Başbakanı’ ibareleri kullanılarak hukuki bir soruşturma görünümü altında, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni cebren ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs ettikleri belirtildi. Kararda, bu konuda soruşturma başlatılabilmesi için durumun İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirilmesi istendi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan takipsizlik kararında, şüphelilerin birbirleriyle irtibatlarının hiyerarşik bir yapılanma içerisinde olmadığı belirtilerek, şüphelilerin suç işlemek amacıyla bir araya geldiklerine dair delil elde edilemediği, suç işlemede devamlılık unsurunun meydana gelmediği belirtildi. Kararda soruşturma dosyasında yer alan Mecidiyeköy- Mahmutbey metro ihalesi ve Çanakkale- Ezine yolu ihalesinde ihaleye fesat karıştırıldığı iddialarının araştırılması gerektiği belirtilerek dosyanın ayrılmasına karar verildiği aktarıldı. Takipsizlik kararında, TİB ile yapılan yazışmada soruşturmayı yürüten ve daha sonra dosyadan el çektirilen savcı Muammer Akkaş tarafından imhaların yapılması için iki ayrı evrak tanzim edildiği belirtildi. Bunlardan bir tanesinin 17 Aralık 2013 tarihli, diğerinin aynı içerikte olmasına rağmen ilave telefon numaraları eklenerek evrakta değişiklik yapıldığı iddia edildi. Bu evrakta tarih bulunmadığının kaydedildiği kararda, imha emrine istinaden TİB tarafından 18 Aralık 2013’te imhaların yapılmış olduğu ve verilerin sistemden silindiği belirtildi. Başbakan ve Fidan’ın görüntüleri Kararda, daha önceki görevlilerin silmeye çalıştığı verilerin kurtarılarak “Kurtarılanlar” isimli bir klasöre kaydedildiği anlatıldı. Haliç Kongre Merkezi’nde 14 Nisan 2012’de Başbakan ve MİT Müsteşarı’nın yapmış olduğu toplantıyı tespit edebilmek için dosya şüphelilerinden Yasin el Kadı’yı takip ediyor izlenimiyle kamera görüntülerinin temin edildiği kaydedildi. Kararda, takip edilen kişinin Yasin el Kadı olmasına karşın bu kişinin bulunmadığı, sadece Başbakan ve MİT Müsteşarı’nın bulunduğu bölümlerin kayıttan tespit edilerek yazılı hale getirildiği belirtildi. Kararda, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlar Şube Müdürlüğü’nde bulunan 14 adet bilgisayarda, siber suçlar görevlilerince yapılan incelemede bütün verilerin silinerek veya imha edilerek görev yerleri değiştirilen memurlarca devlete ait dijital arşivin yok edilmeye çalışıldığı aktarıldı. Yapılan geri dönüştürme çabaları sonucunda elde edilen verilerden soruşturmada görev alan polislerin aslında daha çok kişiyi dinlediklerinin tespit edildiği belirtildi.

Kararlar aynı hâkimden

Kararda, Adli Yargı Adalet Komisyonu’nca düzenlenmiş olan nöbet listesine uyulmaksızın bütün kararların aynı hâkim tarafından imza edildiği anlatıldı.
Örgüt suçlarında, örgüt üyeliğinden ve yardım etmekten dolayı dinleme yapılamayacağı halde bütün şüphelilerin örgüt lideri konumuna getirilerek
uzun süre dinleme imkânı elde edildiğine işaret edildi. Dinlemeler esnasında tesadüfen elde edilen delil kapsamında hakkında hiçbir iletişimin tespiti
kararı bulunmayan şüphelilerin uzun süre dinlenmesine devam edildiği öne sürüldü.

Binali Yıldırım örgüt yöneticisi

Kararda, dinlenen kişiler arasında Başbakan, bakanlar, Yargıtay Daire Başkanı, ombudsman ve başsavcı olduğu halde bu kişiler hakkında   soruşturmanın özel soruşturma usullerine tabi olduğu gözetilmeksizin, bu usullere riayet edilmeden uzun süre dinleme işlemlerine devam edildiği anlatıldı. Kararda, bu kişilerin bir kısmının fezlekeye dahil edilerek suçlamalarda bulunulduğu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın örgüt yöneticisi, Başbakan’ın ise örgüt yöneticisine talimat veren kişi olarak gösterildiği vurgulandı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler