Demokrasi ile taçlanan

Cumhuriyet , doğulusuyla , batılısıyla , kuzeylisiyle, güneylisiyle kadın-erkek, yaşlı-genç demeden, aydınlanma yolunda attığımız bir imzadır.

Yayınlanma: 29.10.2014 - 11:58
Abone Ol google-news

 Çağdaşlaşma yolunda 91 yıl önce attığımız bu imza, devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bize en büyük mirasıdır ve emperyalizmin kuşatması altındaki pek çok millete de örnek olmuştur. Benim gibi bir köylü çocuğunun da TBMM Başkanlığı’na yükselebilmesi Cumhuriyet sayesinde olmuştur. Ortak ideallerimiz Cumhuriyette ifadesini bulmuştur ve gelecek hedeflerimizin de yol göstericisidir. Benim ifade etmeye çalıştığım Cumhuriyet, demokrasiyle iç içe geçmiş Cumhuriyettir. Cumhuriyetin demokrasi ile taçlandırılmadığı ülkelerde, tiran rejimlerinin kurulduğu da çevremizdeki örneklerden görülmektedir. Hak ve sorumluluklar açısından her vatandaşın eşit olması, hiçbir kişi ya da zümreye ayrıcalık tanımaması, beraber yaşama arzu ve irademizi güçlendirmektedir. Anayasamızda da ifadesini bulan ırk, renk, cinsiyet,inanç ayrımcılığı gözetmemesi nedeniyle, insan tabiatına en uygun ortam sağlamaktadır. Bireyin kişisel gelişimini artırmak için eğitim imkânlarını herkese eşit şekilde sunar.
Bu hakkın kullanılmasında zaman zaman aksamalar yaşansa da, kendi iç denetimini yapar ve aksamaları tamir eder. Halka dayalı bir yönetim anlayışı olması sebebiyle, barış içinde birlikte yaşama irademizi güçlendirir. Halkın iradesini yok saymaya dönük girişimlerin en büyük engeli de Cumhuriyettir. Kimi zaman bu yönde adımlar atılsa da, başarıya ulaşamayacağı
görülmüştür.

Cumhuriyette yönetenleri halk seçer. Seçimle gelen yöneticilerin halka hesap verme sorumluluğu vardır. Hiçbir yönetici hesap verme sorumluluğundan kaçamaz. Cumhuriyette, kanun yapma yetkisi, millet adına milletin temsilcilerinindir. Temsilcilerin yetkileri anayasa ve kanunlarla sınırlandırılmıştır. Yönetenler, yetkilerini kötüye kullandığı takdirde hesap vereceği merci mahkemelerdir. Mahkemeler de bağımsızdır.
                                                                                                                     TBMM Başkanı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler