Seçimde süreç oylanacak

Hükümet seçime Öcalan’ın yapacağı silah bırakma çağrısı avantajıyla girerek, kampanyasını, “Barış yanlıları ve karşıtları” şeklinde kutuplaştırarak yürütecek. HDP ise bölgede “Öcalan’a özgürlük” için oy isteyecek. Çözümün iki kritik adımı da silah bırakma ve af. Seçim, bu iki adımın referandumuna dönüştürülecek.

Yayınlanma: 18.11.2014 - 04:00
Abone Ol google-news

Hükümetle HDP heyeti arasında dün yapılan görüşmeyle, 2015 genel seçimlerini çözüm sürecinin oylanacağı bir referanduma dönüştürecek yola da girildi.

AKP’nin Haziran 2015’deki seçimleri bir ya da iki ay öne çekme planlaması da başka nedenlerin yanısıra asıl olarak sürecin yol haritasından kaynaklanıyor. Hükümet, HDP ile görüşmenin ardından artık sürecin finale ulaştırılması için gereken en kritik adımların 2015 baharına kadar atılmasını istiyor. Bu adımlar da Kobani eylemleri öncesinde mutabakatla belirlenen yol haritasında yer alıyor. Süreç bugünden itibaren tarafların birbirinden atmasını istediği iki kritik adım etrafında şekillenecek. Hükümet, süreci Abdullah Öcalan’ın PKK’ye Türkiye’de silah bıraktırmasıyla sonlandırmak istiyor. Bu nedenle hafta sonuna kadar HDP heyetinin İmralı’ya yapacağı ziyaretle başlayıp PKK’ye silah bırakma çağrısı yapana kadar geçecek süreçte Öcalan’ın konumu güçlendirilecek ve sürece müdahale olanakları artırılacak.

HDP-Kandil-Öcalan kanadının çözüm finali ise PKK’lilerin Ankara’da siyaset yapma kanallarını açacak bir aftan geçiyor. Af talebinin kapsamı içinde başta ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü Öcalan da bulunduğu için TCK’deki “etkin pişmanlık” maddesiyle çözüm bulunamıyor. Bu nedenle çözümün son adımı, ancak Meclis’ten geçirilecek özel bir düzenlemeyle yaşama geçirilebilecek.Sürecin, yeni bir yol kazası olmaması durumunda bu iki hassas ve önemli adım etrafında yürütülüp en geç yaz başında sona erdirilmesi planlanıyor. Bu nedenle PKK’ye silah bıraktırma adımı seçimden önce, PKK’lilere af düzenlemesi ise seçimden sonra gerçekleştirilecek.

 

Çözüm kutuplaşması

Takvim bu şekilde belirlenirken tarihler ilginç biçimde 2015 seçimleriyle çakıştı. Bu çakışma nedeniyle hükümet de sürecin seçimle doğrudan bağlantısını kurdu. AKP, haziran ayından nisan ayına çekmesi durumunda seçime, Öcalan’ın PKK’ye yapacağı “silahı bırakın”çağrısının sağlayacağı avantajla girecek. AKP, çözüm sürecinin son aşamaya geldiğini, PKK’ye silah bıraktırdığını anlatarak kampanyasını doğrudan süreç üzerinden yürütecek. Daha önceki tüm seçimlere bir konu etrafından seçmeni kutuplaştırarak giren AKP, 2015 seçimlerinde de yine aynı yöntemi bu kez süreç üzerinden yürütecek. Ankara kulislerinde şimdiden AKP’nin seçim kampanyasını, “Barışı isteyenler-barışa karşı olanlar” ikilemi üzerinden yürüteceği konuşulmaya başlandı. AKP, çözüm üzerinden yürütmeyi planladığı bu kutuplaştırıcı kampanyada yine CHP’yi hedef alacak.

HDP de aynı şekilde kampanyasını çözüm süreci üzerinden yürütürken, bölgede PKK’nin silah bırakmasının ardından affın geleceğini anlatarak “Öcalan’ın özgürlüğü’ için oy isteyecek. Açık bir şekilde atılacak adımlara şiddetle karşı çıkacağı için MHP de zorunlu olarak kampanyasını süreç üzerinden yürütmek zorunda kalacak. CHP ise AKP’nin “barışı engelleyen parti” suçlamaları karşısında çözümden yana olduğunu AKP’nin çözüm değil kendisi için iktidar istediğini, Kürt sorununda çözümü AKP’nin değil ancak CHP’nin sağlayabileceği teziyle seçime asılacak.

Çözümün oylandığı referanduma dönüşecek olan seçimde çıkacak oy oranları ve oluşacak Meclis yapısı, af konusundaki karar ve AKP’nin başkanlık sistemi arayışları için de belirleyici olacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler