Libya tezkeresi kabul edildi

Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin tezkere bugün TBMM Genel Kurulu'nda 184 red oyuna karşılık, 325 oyla kabul edildi. Toplantı başlangıcında CHP ile AKP'liler arasında usul tartışması yaşandı. Gruplar adına ilk konuşmayı yapan İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Türkiye'nin hiçbir zaman ganimet ve yağma peşinde olmadığını belirterek, "Bu tezkereye 'hayır' diyeceğiz" dedi. CHP,HDP ve TİP tezkereye 'hayır' oyu kullanırken, Saadet Partisi ise tezkereyi destekleme kararından son dakika vazgeçti.

Yayınlanma: 02.01.2020 - 14:14
Abone Ol google-news

TBMM Genel Kurulu, Libya'ya tezkeresini görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Genel Kurul, saat 14.00'te TBMM Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında açıldı.

Genel Kurul'da söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis'in toplanmasının usule uygun olmadığını söyledi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop ise "Ben TBMM'yi değil, Genel Kurul'u toplantıya çağırdım" diye konuştu.

Şentop'un ardından tekrar söz isteyen Özgür Özel, "Sayın Başkanı oraya oturma yetkisini nereden alıyorsunuz. Genel Kurul sizi seçti. Genel Kurul seçilmiş bir kişi tarafından kararı askıya alınacak bir kurul değildir. Siyasi partilerle teker teker konuşmanız gerekirdi" diye tepki gösterdi.

AYTUN ÇIRAY ÇİLEDEN ÇIKTI!

Tartışmanın ardından tezkere metni okundu ve parti gruplarının konuşmalarına geçildi. İlk sözü İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray aldı.

Çıray'ın konuşmasında "Şu ayıba bakın, Libya'ya asker göndermeye hazırlanıyorsunuz hükümetten bir bakan bile yok. Cumhurbaşkanı gelip burada tezkereyi savunmalıydı"

Türkiye hiçbir zaman ganimet ve yağma peşinde olmadı. Türkiye'nin vicdanı AKP hoperlörlerinden çok daha fazladır. Libya'ya müdahale facia olacaktır. Türkiye bu tür müdahalelere NATO ve BM kararları nezdinde karar vermiştir. Sayın Cumhurbaşkanı "Biz davet edildiğimiz yere gideriz" dedi. Bu mantıkla... Hadi kalkın gidip Azerbeycan'ı kurtaralım. Bir de bize milliyetçilik dersi vereceksiniz. Gelin masum şehit kanlarında boğulmayın. Bu tezkereye 'hayır' diyeceğiz. Bugün sadece Allah'tan korkun. Bu verdiğimiz kararla evlatlarımızı Fizan'a şehit olmaya göndereceğiz. Daha dikkatli olmamız gerek" ifadelerini kullandı.

Çıray, konuşması sırasında iktidar sıralarındaki gürültüye tepki göstererek "Savaşa şehit olmaya asker göndereceğiz gürültüden durulmuyor. Madem ciddisiniz neden dinlemiyorsunuz. Beyefendi en ön sırada telefonla konuşuyor bir saattir. Sen ne anlarsın be! Benim dedem Balkanlarda şehit oldu!" diye konuştu.

NACİ BOSTANCI TEPKİ GÖSTERDİ

Çıray'ın sözlerine AKP Grup Başkanı Naci Bostancı tepki gösterdi. "Sadece bu gün değil, her gün Allah'tan korkmak gerekir" diyen Bostancı, kürsüden milletvekillerine had bildirdiği gerekçesiyle Çıray'ı kınadıklarını söyledi.

Bostancı'nın, İYİ Parti'nin son bir kaç saat içinde tezkereye ret oyu verme kararı aldığına da dikkat çekmesi üzerine söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili, İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, "İYİ Parti olarak biz Türkiye'nin geleceğine ilişkin kararlarda talimatlandırılmayı kabul etmiyoruz. O nedenle tezkere ile ilgili kararımız uzun sürdü bu, kararı kısa zamanda alanlar düşünsün" dedi.

MHP'Lİ AKÇAY: TEZKERE TÜRKİYE'NİN ÇIKARLARINA KATKI SAĞLAYACAK

Ardından MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay kürsüye geldi. Akçay konuşmasında, tezkenin Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki çıkarlarına katkı sağlayacağını öne sürdü. Akçay, "Libya’ya verilen destek hukuki bir yükümlülük hem de millî hafızaya sadakattir" dedi.

HDP'Lİ HATİMOĞULLARI: TEZKEREYE NET OLARAK 'HAYIR' DİYORUZ

Akçay'ın ardından HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları kürsüye geldi. Hatimoğulları, tezkereye net olarak 'hayır' diyeceklerini söyledi. Hatimoğulları, "Bu tezkereye net bir biçimde 'hayır' diyoruz. Bu iktidar bu ülkenin tarihine kara sayfalar eklemeye devam ediyor" dedi.

CHP'Lİ ÇEVİKÖZ: VATAN EVLATLARI LİBYA ÇÖLLERİNE GÖNDERİLEMEZ

Hatimoğulları'nın konuşmasının ardından CHP İstanbul Milletvekili Ahmet Ünal Çeviköz konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi.

Çeviköz, "Tezkerenin ucu açık bırakılmıştır. Siparişi Cumhurbaşkanı'ndadır. Meclis'i devre dışı bırakan bu tezkereyi onaylamamız asla mümkün değildir. Vatan evlatları sorumsuz bir şekilde Libya çöllerine gönderilemez. Ulusun hayatı tehlikeye girmedikçe savaş bir cinayettir. Türkiye kesinlikle taraf olmamalıdır" diye konuştu.

AKP'Lİ YILMAZ TEZKEREYİ SAVUNDU

Daha sonra Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AKP İzmir Milletvekili İsmet Yılmaz kürsüye geldi. Yılmaz, "Tezkerenin kabulü halinde ülkemiz milli çıkarlarımıza halel getirecek oldu bittileri önleyecektir. Libya birilerine uzak gelebilir. Libya bizim deniz komşumuzdur. Libya'da ne işimiz var sözü dar bir bakış açısını temsil eder. Dış politikada 360 derece bir perspektifle çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tezkereye destek olcağız" dedi.

ERKAN BAŞ: AKP'NİN LİBYA'YA İLGİSİ İNSANİ DEĞİL!

Yılmaz'ın ardından Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş kürsüye geldi. Baş, "Dünyanın herhangi bir yerinde başka bir ülkenin askerlerinin girdiği ülkede huzur veya barış olmuş mudur? AKP'nin Libya'ya ilgisi insani değil. Siz bu zihniyetle Viyana'ya kadar gidersiniz. Ülkeyi bir yıkıma doğru sürükleyeceksiniz. Dün Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı, "Sonunu düşünen kahraman olamaz" diyor. Efendiler ciddi olun. Film mi çekiyoruz burada? Biz bu iç savaşta bir taraf değiliz. Diyorsunuz ki BM'nin tanıdığı meşru hükümet.. O zaman 'BM'nin tanıdığı Suriye'de ne işimiz var?' diye sormazlar mı size? Savaş dünyanın her yerinde lanetlenen bir şeydir. İşgale karşı mücadeleyle kurulmuş bir ülkenin evlatları işgalci pozisyonuna giremezler. İşgalciler her zaman kaybetmiştir! Ankara'da Libya askeri görmek ister misiniz? Türkiye'deki Amerikan askerlerinden memnun musunuz? Ya evet deyin, ya hayır deyin!" diye konuştu

SAADET PARTİSİ TEZKERE KARARINDAN VAZGEÇTİ

Saadet Partisi tezkereyi destekleme kararından vazgeçti. Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, "Tezkereyi kabul etmediğimizi Saadet Partisi adına ifade ediyorum" dedi.

TEZKERE KABUL EDİLDİ

Konuşmaların ardından yapılan oylamada tezkere 184 red oyuna karşılık, 325 oyla kabul edildi.

ASKERİ GÜCÜN SINIR VE KAPSAMINI ERDOĞAN BELİRLEYECEK

Libya tezkeresi, son dönemde çıkarılan en geniş kapsamlı tezkerelerden biri olacak. Askeri gücün sınır, kapsam, miktar ve zamanını Cumhurbaşkanı belirleyecek.

Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin tezkereyi, AKP, MHP ve Saadet Partisi desteklerken, CHP ve İYİ Parti 'hayır' oyu kullanacaklarını açıkladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler