10 saatlik başkanlık

Bakanlar Kurulu'nu Saray'da toplayan Erdoğan, 'başkanlık sistemi'nin ilk provasını yaptı.

Yayınlanma: 20.01.2015 - 05:32
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında “Başkanlık provası” olarak nitelenen Bakanlar Kurulu’nu ilk kez Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda toplandı. Kamuoyundan gelen tepkilerin ardından Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Toplantısı’nda Atatürk portresinin bulunmadığı salona bu kez ünlü ressam İbrahim Çallı’nın 1936 yılında yaptığı orijinal Atatürk tablosu asıldı. Erdoğan ile toplantı öncesi 1.5 saat görüşen Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun fotoğraflara yansıyan “asık” yüz ifadesi dikkat çekti. 10 saat süren toplantıya ilişkin açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Erdoğan’ın periyodik olarak Bakanlar Kurulu’na başkanlık etmeyeceğini, “anayasal yetkisini ihtiyaç duyduğunda kullanacağını” söyledi.

Erdoğan ilk kez dün Bakanlar Kurulu toplantısına Cumhurbaşkanılığı Sarayı’nda başkanlık etti. Daha önce ilk kez Milli Güvenlik Kurulu toplantısının yapıldığı salonda gerçekleşen toplantı öncesinde Erdoğan, Davutoğlu ile yaklaşık 1,5 saat başbaşa görüştü. Görüşmenin ardından Bakanlar Kurulu saat 12.20’de toplandı. Toplantının yapıldığı salona yalnızca TRT ve AA mensupları alındı. Başbakanlığın fotoğrafçıları ve kameramanları alınmadı.Toplantının yapıldığı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda inşaat çalışmaları da sürüyor. Cami inşaatı nedeniyle yerleşkenin basın bürosunun
da bulunduğu bölümündeki 1 No’lu kapısından saraya ulaşım sağlanamıyor. Cami inşaatı nedeniyle yolun ulaşıma kapatıldığı dile getirildi.

 

Davutoğlu gergin

Bakanlar Kurulu toplantısından önce Erdoğan’la görüşen Başbakan Davutoğlu’nun fotoğraflara yansıyan bozuk yüz ifadesi gün içinde sosyal medyada tartışıldı. Sabah 11.00’de toplanması
beklenen 1.5 saat geciken toplantı gece saat 21.00 sularında sona erdi. Başbakanlık kaynaklarının toplantının bitim tarihi olarak 19.00’u öngördükleri, Davutoğlu’nun İngiltere’ye günübirlik ziyareti için buna göre hazırlık yaptıkları öğrenildi.

Toplantının ardından açıklama yapan Arınç, Erdoğan’ın başkanlık etmesinin bir “fevkaladelik taşımadığını” önceki cumhurbaşkanlarının yaptığı toplantıları örnek göstererek savundu, anayasadaki ilgili maddelere atıfta bulundu. Arınç, toplantının başlangıcında değerlendirme yapan Erdoğan’ın uyumlu çalışmaya dikkat çektiğini söyledi.

Arınç’ın verdiği bilgiye göre toplantıda, 2014’ün genel değerlendirmesi yapıldı Toplantıda Ali Babacan ekonomi, Yalçın Akdoğan çözüm süreci, Efkan Ala güvenlik, asayiş ve paralel yapıla mücadele, Mevlüt Çavuşoğlu Suriye ve Irak’taki son durum, Nihat Zeybekçi ithalat ve ihracat rakamları, Volkan Bozkır ise AB ile ilişkiler konusunda sunum yaptı. Arınç, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da paralel yapı ile mücadelede gelinen aşama ve yapılacaklar konusunda sunum yaptığını anlattı.

 

‘4 Bakan konuşulmadı’

Daha sonra soruları yanıtlayan Arınç, haklarında soruşturma komisyonu oluşturulan 4 bakan konusunun toplantıda gündeme gelmediğini söyledi. Arınç, görüşmelerin bugün yapılacağı konusunda AKP Meclis Grubu’nda alınan karara karşın bilmediğini dile getirdi.

Arınç, Cumhurbaşkanlığının yeni yapılanması ve “gölge kabine” iddialarına ilişkin soru üzerine konunun gündeme gelmediğini söyledi. Arınç, “Bakanlarımızın sunumunun ardından Cumhurbaşkanımınız değerlendirmeleri oldu. Bu konuları uygulayacak olan da hükümetimizdir. Başkanlıklar da şöyle olacak gibi bir cümle geçmedi” dedi. Arınç, Erdoğan başkanlığındaki toplantıların periyodik aralıklarla olmayacağını söyledi. Arınç, “Cumhurbaşkanımız yetkisini ne zaman kullanmak isterse, o zaman başbakanımızla birlikte karar verirler” dedi.

 

Faizin düşme ihtimali var’

Faiz indirimi konusunun Babacan’ın sunumunda gündeme geldiğini belirten Arınç, “Babacan’ın sunumları içinde çok müspet bir tablo ortaya çıktı. Yarın veya takip eden günlerde toplanacak Para Piyasa Kurulu’da faizlerin düşürülme ihtimali olduğunu söyledi” dedi.

Arınç, 8 kişinin yaşamını yitirdiği Cizre’ye ilişkin değerlendirme yapıldığını anlattı. Arınç, ilçeye polis, zırhlı araç ve hendeklerin kapatılması için iş makinesi takviyesi yapıldığını dile getirdi. Arınç, “Asayişsizliğe izin verilmeyecek” değerlendirmesini yaptı. Arınç, şeffaflık paketinin gündeme gelmesinden Erdoğan’ın rahatsız olduğu iddiaları anımsatılarak konunun gündeme gelip gelmediği sorusuna, “Bir cümle bile konuşulmadı” yanıtını verdi.

 

Paraleli işaret etti

Arınç, Hakkari’de üç polisin halk kışkırttığı yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine, “Sadece Hakkari, Cizre değil, daha önce de Şırnak, Yüksekova’da vuku bulan bazı olayların paralel yapının da işbirliği içinde olabileceği, istihbaratı saklama veya operasyon yapmama noktasında bazı eylemlerin teyit edildiği konuşuldu. Bize verilen tablo içinde maalesef bazı işbirliklerinin olabileceği, bu işbirliği neticesinde olaylara müdahale etmede gecikme olabileceği konusunu mülkiye ve polis müfettişlerinin araştırdığı, 200 kişinin memuriyetten çıkarıldığı, 700 kişi hakkında soruşturmanın devam ettiği belirtildi”

 

Hollanda’daki belgeler

Arınç’a, “MİT tırlarının El Kaide’ye silah götürdüğü yönünde” Hollanda’nın elinde belge olduğu haberlerinin anımsatılması üzerine “Hollanda’da bir milletvekilinin bu işe alet edilmesi ve
porlameentoya taşıması birilerinin gayretiyle olmuştur. Türkiye’ye, El Kaide’ye, Suriye’de batının cihatçı dediği radikal terör örgütlerine yardım konusu bugünün yalanı değildir, bir seneden beri konuşulmaktadır. Defalarca yalanlanmıştır. Hiçbir belge de ellerinde bulunmamaktadır. Askeri rapor olarak ifade edilen şey hiçbir geçerliliği olmayan tutanaktır. O tutanağı hazırlayanlar bir adil yargı süreciyle karşı karşıyalar. BM’nin rapor hazırladığı ve Türkiye’nin suçlandığı iddiaları var ki, Dışişleri Bakanımız gerekli açıklamaları ilgili kesimlere iletti. Birilerinin iki imza atıp tutanak dediği kağıt parçasıyla dünya kamuoyuna anlatmaya çalışıyorlar kesinlikle doğru değildir” dedi dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler