'Başbakanlık koltuğuna tecavüz var'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, başkanlık rejimi tartışmalarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Yayınlanma: 30.01.2015 - 10:54
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, başkanlık sistemi tartışmaları konusunda, "Ülke ne yazık ki anayasayı gözetmekle görevli olanın anayasa krizi çıkarmaya teşebbüsüyle karşı karşıyadır. Başbakanlık koltuğuna tecavüz vardır" dedi.

Başkanlık rejimi tartışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tezcan, “Sorun sistemin çok başlılığı değildir. Çok başlılık yaratan Cumhurbaşkanının kendisidir" dedi.Tezcan şunları kaydetti: "Ekselanslarının arzu ve ihtiyacına göre parlamenter rejimden vazgeçilmez. Türkiye’nin parlamenter rejimi 150 yıllık bir geçmişe ve birikime sahiptir. Osmanlının son 300 yılı çöküşle mücadele yılıdır. Cumhuriyet ve parlamenter demokrasi ile bu mücadele kazanılmış, çöküşten kurtulup modernleşme yoluna girilmiştir. Şimdi Tayyip Erdoğan’ın yetki isteği ve arzusuna göre başkanlık rejimi gündeme getiriliyor. Rejimler kişilerin istek ve ihtiyaçlarına göre değil toplumun istek ve ihtiyaçlarına göre ortaya çıkar. Çok başlılığın sebebi olan Sayın Erdoğan, çok başlılıktan şikayet ediyor. Sorun sistemin çok başlılığı değildir. Çok başlılık yaratan Cumhurbaşkanının kendisidir."

 

'Davutoğlu çaresiz'

Cumhurbaşkanı'nın görevlerinden birisinin de "Anayasa'nın uygulanmasını gözetmek" olduğunu vurgulayan Tezcan, şöyle devam etti: "Çözüm de çok basittir. Anayasal sınırlara çekilirsin, sarayında sağa sola sataşmadan oturursun, Cumhurbaşkanlığı makam ve mevkiinin ağırlığına uygun olarak herkesin Cumhurbaşkanı olacak şekilde hareket edersin, yönetim yetki ve sorumluluğunu hükümete bırakırsın olur biter. Ülke ne yazık ki anayasayı gözetmekle görevli olanın anayasa krizi çıkarmaya teşebbüsüyle karşı karşıyadır. Başbakanlık koltuğuna tecavüz vardır. Davutoğlu belli ki çaresiz ve suskundur. Erdoğan’ın baskılarına rağmen konuşmayan Davutoğlu’nun yardımcısı Mustafa Şentop ise parti içindeki Cumhurbaşkanı özel temsilcisi sıfatıyla konuşmaktadır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon