Asker de Öcalan da karşı

TBMM’de iki haftadır iç güvenlik paketinin görüşmelerinin ertelenmesinde İmralı’dan gelen “sürecin ruhuna zarar verir” mesajının etkili olduğu ifade ediliyor. Müzakere heyetinin oluşturulmasında uzlaşı zemini sağlanırken, iç güvenlik paketinin sürecin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesine zarar vereceği kaygısı HDP ile hükümet arasında bu hafta yapılacak görüşmelerde ele alınacak.

Yayınlanma: 10.02.2015 - 21:15
Abone Ol google-news

 

Çözüm sürecinde müzakere heyetinin oluşturulması konusunda uzlaşı zemini yakalanırken, hükümetin TBMM’ye getirdiği iç güvenlik paketi yeni bir çatlağa neden oldu. İmralı’dan gelen paketin sürecin ruhuna uymadığı mesajı hükümete iletilirken, hükümetin bu kapsamda genel kurul görüşmelerini ikinci kez ertelediği ifade ediliyor. HDP heyeti ile hükümet arasında bu hafta görüşmelerin yapılması bekleniyor.

Polise olağanüstü yetkiler veren iç güvenlik paketinin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşülmesi beklenirken, görüşmelerin tekrar ertelenerek gelecek haftaya bırakılmasında çözüm süreci kapsamında yapılan görüşmelerin etkili olduğu dile getiriliyor. Geçen hafta İç güvenlik paketinin genel kurulda görüşmesine başlanacağı 4 Şubat 2015’te, Ceylan Bağrıyanık’ın da katılımıyla 5 kişiye çıkan HDP heyeti İmralı’ya giderek Abdullah Öcalan ile kritik bir görüşme yaparken aynı gün iç güvenlik paketinin görüşmeleri de bu haftaya ertelenmişti. Kulislere yansıyan bilgiye göre, çözüm sürecinde pek çok konuda uzlaşma zemini sağlanırken, hükümetin TBMM’ye getirdiği iç güvenlik paketinin çatlağa neden olduğu belirtiliyor.

 

İmralı’dan gelen mesaj iletildi

Edinilen bilgiye göre, İmralı’da geçen hafta HDP heyetinin yaptığı toplantıda iç güvenlik paketi de gündeme geldi. Toplantıda iç güvenlik paketinin çözüm “sürecinin ruhuna uymadığı”, çözüm süreciyle birlikte polise olağanüstü yetkiler tanıyan düzenlemelerin çelişki yaratacağı, paketin sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesine engel olacağı dile getirildi. Toplantıdan çıkan görüşleri HDP heyeti, hükümet yetkililerine geçen hafta sonu yapıldığı belirtilen bir görüşmede doğrudan iletti. HDP kanadı iç güvenlik paketi konusunda İmralı’dan gelen “sürece zarar vereceği” ve “sürecin ruhuna uymadığı” yönündeki görüşlerini net bir şekilde dile getirdi.

 

Hükümetle görüşmeler sürecek

Bunun üzerine hükümetin önceki gün TBMM’de görüşmelerine başlanması beklenen iç güvenlik paketi görüşmelerini ikinci kez erteleyerek BaşbakanAhmet Davutoğlu başkanlığında toplanan Çözüm Süreci Kurulu’nda bu konuyu tekrar ele aldığı belirtiliyor. HDP heyetinin hükümet yetkilileriyle bu hafta boyunca bazı görüşmeler yapacağı, görüşmelerin temel konu başlıklarından birinin de iç güvenlik paketi olacağı ifade ediliyor. İç güvenlik paketinin özellikle birinci bölümünde yer alan polise olağanüstü yetkiler öngören maddelere itirazlar bulunuyor. Bu kapsamda gözaltı yetkisinin genişletilmesi, gösteriler sırasında vurma yetkisi, toplantı ve gösteri özgürlüğünü kısıtlayan maddelerin tamamı süreç rahatsızlık yaratan konuları oluştuyor.

 

Somut yaklaşım beklentisi

Öte yandan çözüm süreciyle ilgili İmralı’da yapılan görüşmelere yönelik hükümetin henüz net bir tavır göstermediği belirtiliyor. HDP kanadında çözüm süreciyle ilgili iyi niyet beyanları yerine artık somut bazı yaklaşımların hayata geçirilmesi gerektiği dile getiriliyor. Çözüm sürecinde müzakere heyetinin oluşturulması konusunda hükümet ile mutabakat sağlandığı da dile getirilirken, bu kapsamda müzakere heyetinde görev yapacak isimlerin belirlenmesine yönelik çalışma yürütüldüğü ifade ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler