'PYD terör örgütüdür'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, operasyonda PYD’den yardım alınmadığını söyledi. Türbenin PYD bölgesinde yapılacak olmasının bir sorun yaratmayacağını savunan Kalın, “PYD bizim için terör örgütüdür. Bizim Suriye Eşmesi olarak belirlediğimiz yer, Türkiye Cumhuriyeti’nin koruması altındadır” dedi.

Yayınlanma: 24.02.2015 - 04:01
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye’nin Karakozak bölgesindeki Süleyman Şah Saygı Karakolu’nun taşınmasını sağlayan operasyonun bölgede görev yapan Türk askerlerine yönelik saldırı ve çatışma riskini ortadan kaldırdığını söyledi. Kalın, operasyon için YPG ve diğer örgütlerden yardım alınmasının söz konusu olmadığını belirtirken “PYD bizim için bir terör örgütüdür” dedi.

Kalın, Süleyman Şah için yapılan yeni türbe ve Saygı Karakolu’nun tamamen Türkiye’nin koruma alanı içinde olduğunu kaydetti. Kalın, Suriye’de kötü giden güvenlik koşulları nedeniyle başarılı bir operasyon gerçekleştirildiğini söyledi. Operasyonla muhtemel saldırı ve çatışma riskinin ortadan kaldırıldığını belirten Kalın, “Burada bize ait olan toprak parçasının hukuki statüsünde herhangi bir değişiklik söz konusu değildir” dedi. Kalın, operasyon sırasında YPG ile işbirliği yapılıp yapılmadığına ilişkin soru üzerine, “Operasyonun selameti açısından müttefiklere bilgi verildi, Suriye’ye nota iletildi. Bahsedilen örgütlerle işbirliği söz konusu değildir. Gerek Genelkurmay gerek istihbarat gerekse Dışişleri Bakanlığı o coğrafyayı çok iyi bilir. Hiçbir sorun yaşanmaması da bu bilgi birikimiyle alakalıdır” değerlendirmesini yaptı.

Süleyman Şah Saygı Karakolu’nun yeni yerinin daha önce Erdoğan’ın “terör örgütü” olarak nitelediği PYD bölgesinde olduğunun ve bir risk olup olmadığının sorulması üzerine Kalın, “PYD bizim için bir terör örgütüdür. Bizim Suriye Eşmesi olarak belirlediğimiz yer, Türkiye Cumhriyeti koruması altındadır. Biz şu anda burada bir sorun görmüyoruz” dedi.

Kalın, Suriye’nin operasyona “savaş nedeni” şeklinde tepki vermesine ise “Bu açıklamaların bizim nezdimizde karşılığı yoktur. Suriye’ye bir nota verilmiş ve operasyon gerçekleştirilmiştir” diye korumladı. Kalın operasyonda yaşamını yitiren astsubayla ilgili “şehit edildi” nitelemesini kullandığının anımsatılması üzerine, bunun teknik anlamda olduğunu belirterek “Kendisi kaza sonucu hayatını kaybetmiştir” dedi. Erdoğan’ın türbenin yeni yerini ziyaret edip etmeyeceği sorusu üzerine Kalın, programda olmadığını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler