Çözüm sürecinde ortak açıklama: Öcalan'dan silah bırakma çağrısı

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, çözüm sürecine ilişkin gelişmeleri değerlendirmek için HDP heyeti ile bir araya geldi. Toplantının ardından açıklama yapan Sırrı Süreyya Önder, PKK'nin silah bırakması için kongresini toplaması için çağrı yaptı.

Yayınlanma: 28.02.2015 - 12:02
Abone Ol google-news


Hükümet ile HDP arasında çözüm sürecinin gidişatıyla ilgili karşılıklı suçlamaların geldiği bir dönemde sürecin koordinatörü Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve İçişleri Bakanı Efkan Âlâ ile İmralı-Kandil arasında görüşmeleri yürüten HDP heyeti İstanbul Dolmabahçe'deki Başbakanlık çalışma ofisinde bir araya geldi.

Hükümet ve HDP'nin ortak açıklamasından ilk kareler

HDP İstanbul Milletvekili Önder, Çözüm Süreci'ne ilişkin, "Beklenen tarihi gelişmelerin hayata geçebilmesi için tahkim edilmiş bir çatışmasızlığın elzem olduğuna şüphe yoktur. Biz de HDP heyeti olarak tüm demokratik çevreleri ve barıştan yana olan kesimleri, gelinen bu demokratik müzakere ve çözüm aşamasına güç katmaya davet ediyoruz. Barışa her zamankinden çok daha yakın olduğumuzu bilerek, emek veren ve verecek olan tüm demokrasi güçlerini selamlıyoruz" dedi. Önder, "Süreçte gelinen aşamaya ilişkin Öcalan'ın temel belirlemesi de şudur: Bu 30 yıllık çatışma sürecini kalıcı barışa götürürken, demokratik bir çözüme ulaşmak temel hedefimizdir. Asgari müştereğin sağlandığı ilkelerde silahlı mücadeleyi bırakma temelinde stratejik ve tarihi kararı vermek için PKK'yı bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet ediyorum. Bu davet, silahlı mücadelenin yerini demokratik siyasetin almasına yönelik tarihi bir niyet beyanıdır."
Çözüm sürecinde ortak açıklama: Öcalan'dan silah bırakma çağrısı - VİDEO


Akdoğan: "Silahların devre dışı bırakılmalı"

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, "Silahların bırakılmasına yönelik çalışmaların hız kazanması, tam anlamıyla bir eylemsizliğin hayata geçmesi ve demokratik siyasetin bir yöntem olarak öne çıkartılması konusundaki açıklamayı önemli görüyoruz" dedi.  Akdoğan, "Silahların devre dışı kalması demokratik gelişime hız katacaktır" dedi. Akdoğan, "Demokrasilerde halkın desteğini alan düşünceler, görüşler ve politikalar değer kazanır. Biz de milletimizin hayır duası ve desteğiyle süreci nihai sonuca ulaştırmakta kararlıyız. Yeni anayasayı bir çok köklü ve kronik sorunun çözümüne önemli bir fırsat olarak görüyoruz" dedi.

GÖRÜŞMEYE KİMLER KATILDI?

Görüşmeye, HDP heyetinden Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder katıldı. HDP'li Pervin Buldan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, hükümet yetkilileriyle ortak açıklama yapacaklarını söyledi.

ARINÇ'A GÖNDERME

Buldan, attığı tweetin sonunda, "Bu arada Bülent Bey'e selamlar" ifadesini kullanarak, iki gün önce "Ortak açıklama söz konusu değil" diyen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın bu sözlerine gönderme yaptı.

10 MADDELİK TASLAK METİN

Tarafların ortak açıklama yapacağı yönündeki iddialar daha önce de gündeme geldi ancak beklenen tarihlerde böyle bir açıklama olmadı.

Son olarak Selahattin Demirtaş, 10 maddelik taslak metin üzerinde hükümetle anlaşmazlık yaşandığını ve sürecin krizde olduğunu söylemişti.

Hükümet tarafı PKK’dan silahların bırakılmasıyla ilgili açıklama yapmasını isterken, Kandil’in önceliği ise PKK lideri Abdullah Öcalan’ın sunduğu, Kürt sorununun çözümünü öngören yeni yol haritası olarak belirlediği 10 maddelik paketin kabul edilmesi ve müzakerelere geçilmesi. Söz konusu 10 madde şunlar:

1.    Demokratik siyaset; tanımı ve içeriği

2.    Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması

3.    Özgür vatandaşlığın yasal ve demokratik güvenceleri

4.    Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına dönük başlıklar

5.    Çözüm sürecinin sosyo-ekonomik boyutları

6.    Çözüm sürecinin yol açacağı yeni güvenlik yapısı

7.    Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri

8.    Kimlik kavramı, tanımı ve tanınmasına dönük çoğulcu demokratik ve eşit mekanizmaların güvenceleri

9.    Demokratik cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması, çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması

10.  Bütün bu demokratik hamle ve dönüşümleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa


Son görüşme 11 Şubat'ta olmuştu


Meclis'teki iç güvenlik paketi tartışmaları nedeniyle hükümet ile HDP arasında temasların kesildiği bir dönemde sürecin son somut gelişmesi, HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Ceylan Bağrıyanık'ın üç gün önce Kandil'e gitmesi olmuştu.  

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Salı günü yaptığı açıklamada HDP'yi eleştirmiş ve "Top bir süredir HDP’nin sahasında. HDP 4 Şubat’tan beri top çeviriyor. Kandil’de topu patlatmaya çalışıyor" demişti.

HDP ile Akdoğan arasındaki son görüşme 11 Şubat'ta gerçekleşmiş, görüşmede iç güvenlik paketi ve çözüm sürecinde müzakere aşamasına geçilmesi ele alınmıştı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler