Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan Arınç-Gökçek açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yayınlanma: 26.03.2015 - 15:59
Abone Ol google-news


Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın açıklamalarda bulundu.

(Çözüm süreci) Son günlerde Cumhurbaşkanımızı çözüm sürecinin karşısındaymış gibi gösterenlerin çabasının beyhude olduğunu belirtmek isterim. Şu noktada önemli olan silahların susmasıdır.

Cumhurbaşkanımız devletin başı olarak sürecin arkasındadır, olmaya da devam edecektir.

(Yemen'deki gelişmeler) Cumhurbaşkanımızın İran'a seyahatinde değişiklik yoktur. Suudi Arabistan Türkiye Cumhuriyeti yetkililerine bilgi verdi, Cumhurbaşkanımız da bilgilendirildi. Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında işin bu noktaya gelmesindeki noktalara da atıfta bulunuyoruz. Yemen'in meşru Cumhurbaşkanı Aden'e sığınmak zorunda kaldı.

'ARINÇ VE GÖKÇEK'LE TEMASI OLMADI'

(Bülent Arınç ile Melih Gökçek'in karşılıklı açıklamaları) Cumhurbaşkanımızın bu konuyla ilgili teması olmadı. Sayın Başbakanımız gerekli açıklamayı yaptı. Doğrudan Cumhurbaşkanlığını ilgilendiren bir konu da değil.

'CUMHURBAŞKANI BİLGİLENDİRİLİYOR'

(İzleme heyeti) Çözümde en önemli husus silahızlanma aşamasının tamamlanmasıdır. Aslolan uygulamanın nasıl olacağını görmek. Uygulamada netice alınırsa zaten süreç amacına ulaşmış demektir. Bilgilendirme konusunda gerek Başbakanımız gerek diğer arkadaşlar Cumhurbaşkanını elbette bilgilendirmektedir. Normal görüşme trafiğinin dışında ihtiyaca binaen tekrar bir araya gelebilirler. Cumhurbaşkanını bilgilendirdiğini biliyoruz.

'BAKANLAR KURULU İÇİN KESİNLEŞEN TARİH YOK'

(Cumhurbaşkanı'nın Bakanlar Kurulu'na başkanlık edeceği bir sonraki toplantının tarihi belli mi? sorusu üzerine) Bununla ilgili kesinleşmiş tarih yok. Olduğunda kamuoyuyla paylaşacağız. Bu da zaten belli bir sisteme oturdu diyebiliriz.

(Yemen'deki gelişme sonrası gerçekleşecek Cumhurbaşkanı'nın İran ziyareti) Biz bölgede mezhep temelli yaklaşımların gerginlik yaratmasına karşı olduk. İran ticaret ortağımızdır. İran'la bu konuları hep açık net konuştuk. Sorumluluk herkesin üzerindedir. Bütün bölgedeki aktörler bu sorumlulukla hareket etmek durumundadır.

'MEZHEPÇİ BAKIŞ AÇIMIZ HİÇ OLMADI'

(Yemen'deki gelişme sonrası gerçekleşecek Cumhurbaşkanı'nın İran ziyareti) Cumhurbaşkanımızın İran'a seyahatinde değişiklik yok. Biz bölgede mezhep temelli yaklaşımların gerginlik yaratmasına karşı olduk. İran ticaret ortağımızdır. İran'la bu konuları hep açık net konuştuk. Sorumluluk herkesin üzerindedir. Bütün bölgedeki aktörler bu sorumlulukla hareket etmek durumundadır. Bizim bakış açımızda mezhepçi bakış açısı hiç olmadı.

'KAMU DÜZENİNDEN TAVİZ VERMEYİZ'

Genelkurmay açıklama yaptı. Bunlar kamu düzeninin gerektirdiği operasyonlardır. Çözüm süreci devam ediyor diye kamu düzenindan asla taviz verilmeyecektir. Güvenlikle özgürlükler arasındaki dengeyi azami muhafaza etmek gayretindeyiz.

(AK Parti'nin programında bulunacak mı? sorusu üzerine) Cumhurbaşkanımız bu konuyu yoğun şekilde dile getiriyor. Ak Parti'nin bunu beyannameye alıp almayacağını Sayın Başbakanımız açıkladığında hep beraber göreceğiz.
(Cumhurbaşkanının affettiği mahkum) Her bir olayı ayrı ayrı değerlendiririz. Dün affedilen kişiyle ilgili 4'üncü kademe kanser hastası olan bir mahkumdan bahsediyoruz. Bu noktada belirleyici olan tıbbi, insani durumdur. Cumhurbaşkanımız da bu mülahazalarla affetmeyi uygun görmüştür.

'AFFEDİLEN MAHKUM 4'ÜNCÜ DERECE KANSER'

(Cumhurbaşkanının affettiği mahkum) Her bir olayı ayrı ayrı değerlendiririz. Dün affedilen kişiyle ilgili 4'üncü kademe kanser hastası olan bir mahkumdan bahsediyoruz. Bu noktada belirleyici olan tıbbi, insani durumdur. Cumhurbaşkanımız da bu mülahazalarla affetmeyi uygun görmüştür.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler