Kılıçdaroğlu, Atilla Sertel için konuştu: CHP'de kalamazlar

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, seçim vaatleri ile ilgili soruları yanıtladı.

Yayınlanma: 20.04.2015 - 13:19
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in CHP'nin seçim bildirgesindeki vaatlerine kaynak göstermesi halinde CHP'ye oy vereceği yönündeki açıklamalarına ilişkin, "Sayın Bakanı bekliyoruz. Gelip üye olursa mutlu oluruz. Sayın Bakan'ın hiç maliyet deneyimi yok. O verginin nasıl toplandığını bilmez, ben bilirim. Ama CHP'ye üye olmak istiyorsa önce kısaca bizim eğitimimizden geçmesi lazım mali konularda konuşacaksa. Bu rakamların hiçbirisine bir kuruşuna bile Maliye Bakanı itiraz edemez, çünkü onun rakamları. Bu ülkede kaynak, para var. Bu ülkede kaynak yerli yerinde kullanılmıyor" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Bakan Mehmet Şimşek'in CHP'nin seçim bildirgesindeki vaatlerine kaynak göstermesi halinde CHP'ye oy vereceği yönündeki açıklamalarına ilişkin görüşlerini açıklayan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
"Sayın Bakanı bekliyoruz. Gelip üye olursa mutlu oluruz. Ben size bugüne kadar konuşulmayan rakamları vereceğim. Maliye Bakanı unutmasın ben eski bir hesap uzmanıyım. Devlet bütçesinden sonraki en büyük bütçeyi topladım. Şunu açık ve net söyleyebilirim. Eğer bu ülkede 10 kişi ben vergi toplamasını bütçe yapmasını biliyorum diyorsa o 10 kişiden birisi benim. Sayın Bakan'ın hiç maliyet deneyimi yok. O verginin nasıl toplandığını bilmez, ben bilirim. Ama CHP'ye üye olmak istiyorsa önce kısaca bizim eğitimimizden geçmesi lazım mali konularda konuşacaksa."

"79 YILDAN ÇOK DAHA BÜYÜK PARA SON 12 YILDA HARCANDI"
Son 79 yılda harcanan paradan çok daha büyük bir paranın son 12 yılda harcandığını ileri süren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Bakana rakam vermek isterim. 1923 - 2002 toplam 57 hükümet hizmet verdi. 57 hükümetin harcadığı kaynak ne kadar? 79 yılda 546 milyar dolar vergi harcamışlar. 95 milyar dolar iç borç yapmışlar. 130 milyar dolar dış borç yapmışlar 8 milyar dolar özelleştirme geliri. Toplam 779 milyar dolar para harcanmış. Geliyorum AKP iktidarına 2003 - 2014. 12 yılda harcanan para. Vergi gelirleri 1,5 trilyon dolar. İç borç 96 milyar dolar. Dış borç 273 milyar dolar. Özelleştirme geliri 52 milyar dolar. Toplam harcanan para 1 trilyon 900 milyar dolar. 1 trilyon 869 milyar dolar. Rakamı şişirdiler demesinler diye. 79 yılda harcanan paradan çok daha büyük bir para son 12 yılda harcandı. Harcanan fazla para 1 trilyon 90 milyar dolar. 79 hükümetten daha fazla para harcadılar."

"MESELE KAYNAĞI YERİNDE KULLANMAK"
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, bütün vatandaşların, elini vicdanlarına koyup, "12 yılda ne yapıldı? Atatürk Barajı mı Keban mı Erdemir mi Kardemir mi yapıldı?" sorusunun yanıtını vermesini isterken şöyle dedi:

"Elbette bir şeyler yapıldı ama 1 trilyon 90 milyar dolar deneyimli iktidar elinde olsaydı Türkiye bilgi toplumunu yakalamıştı. Şimdi bana dönüp para var mı diye soruyorlar. 12 yılda 1 trilyon 90 milyar dolar harcadınız. Bütün tesisleri de satarak bunu yaptınız. Deniyor ki parayı nereden bulacaksınız. Türkiye onların düşündüğünden daha zengin bir Türkiye. Kaynak var, bütün mesele kaynağı yerinde kullanmak. Siz 1 trilyon 90 milyar doları nasıl buldunuz, demek ki var."

"BU RAKAMLARIN HİÇBİR KURUŞUNA BİLE MALİYE BAKANI İTİRAZ EDEMEZ"
Türkiye'de kaynağın yerinde kullanılmadığını ileri süren Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
"31 milyar dolarlık net hata noksan burada yok. 31 milyar dolar daha kullandılar. Emekliye iki maaş ikramiye, vay kaynağı nereden bulacaksınız. 720 lira veriyoruz, 3 milyon 750 bin hane. Türkiye'de para var. Sorun parada değil, sorun parayı nerede kullanacağında yatıyor. Bu rakamların hiçbir kuruşuna bile Maliye Bakanı itiraz edemez. Çünkü onun rakamları. Bu ülkede kaynak, para var. Bu ülkede kaynak yerli yerinde kullanılmıyor."

Kılıçdaroğlu'dan Mehmet Şimşek'e mesaj

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları:

Sayın Bakan'ı (Şimşek) bekliyoruz, gelip üye olursa memnun oluruz. Sayın Bakan meraklanmasın, ben hesap uzmanıyım. 1923-2002, 57 hükümet. Harcanan kaynak toplam 779 milyar dolar. 2003-2014, 12 yılda toplam harcanan para 1 trilyon 869 milyar dolar. 79 yılda harcanan paradan çok daha fazla para 12 yıl içinde harcanda. 1 trilyon 90 milyar dolar deneyimli, liyakatli bir kadronun elinde olsa Türkiye bilgi toplumu olmuştu. Türkiye'de kaynak var. Bütün mesele kaynağı yerinde kullanmak. Soru parada değil, soru parayı nerede kullanacağında yatıyor. Bu rakamların hiçbirisine Maliye Bakanı itiraz edemez. Çünkü onun rakamları.

Sosyal devlet nedir biliyor musunuz? Sosyal devlet, ailenin, çocuğun, yaşlının, işsizin geleceğini güvenceye alır. Neden 9. sigorta dalı Türkiye'de yok? Aile sigortası bunun adı.Türkiye'nin 1974 yılında kabul ettiği sözleşmenin son maddesi olan aile sigortası neden hayata geçirilmiyor? 2002'ye bakın 2015'e bakın. Yoksul sayısı arttı. Bizim iktidarımızda yoksul olmayacak. 60 yaşına gelen bir işsiz kaldığında aile sigortası ona bakacak.

Türkiye'de olağanüstü bir gelir dağılımı bozukluğu var. Türkiye nüfusunun %1'i servetin %54.3'üne sahip. Biz gözü kapalı proje hazırlamadık. Türkiye'nin en iyi iktisatçıları, en iyi sosyologları ile çalıştık. Biz bunların hepsini yapacağız. Kaynak sorunumuz yok. Biz seçim bildirgesinin ötesinde, vizyon çerçevesinde hükümet programı ortaya koyduk. Sayın Bakan diyor ki; bunu nasıl yapabilirler diyor (faizleri silme). AKP hükümeti bunu 2 kez yaptı. 2003 ve 2009. Kendi yaptıklarından bile haberdar olmayan bir Maliye Bakanı. Nasıl o koltukça hangi gerekçeyle oturuyor? Evet borçların faizlerini sileceğiz. En az %80'ini sileceğiz. Biz ekonomide kriz vardır lafını kullanmadık. Sayın Başbakan kullandı. Türkiye'nin içinde bulunduğu şartlar devam ederse çok şey kaybedeceğiz.

İran'daki üniversiteler Türkiye'deki üniversitelerden daha fazla yayın yapıyorsa oturup düşünmemiz lazım. Sokaktaki vatandaşın derdini dert edinen parti sosyal demokrat partidir. Biz böyle bakıyoruz. Bizim hedefimiz tek başına iktidar olmaktır. Bu seçim bildirgesi bir hükümet programıdır. Eğer size hizmet eden bir devlet istiyorsanız bizi iktidar yapın. Türkiye'de yeni bir başlangıç yapalım. Ben siyaseti hiçbir zaman zenginleşme aracı olarak görmedim. Vatandaşın tercihi öyleyse koalisyon da olur. Buna saygılıyız. Bu günden koalisyon tartışması yapmak çok doğru değil. Doğmamış çocuğa don biçmek bu.

Bizim tabanımızdan HDP'ye oy kayışı olabileceğine katılmıyoruz. Bırakın oy kaymayı, yeni seçmen kitlesi kazanacağız. Demokrasimizde milli irade üzerinde gölge var. Seçim barajı var. Bunun kaldırılması var. Yüzde 1 alan bir partinin de genel başkanı meclise gelebilmeli. Bu ülkeye 1. sınıf demokrasiyi getireceğiz. Temsiliyet alanını daraltırsanız, sokağı hareketlendirirsiniz.

Muhalefetteki hiçbir partiyle özel bir tartışma alanı yaratmak istemiyoruz. Bizim hedefimiz iktidar olmak. İktidarda olmayan bir partiyle neden kavga edelim biz? Kürt Sorunu Türkiye'nin en temel sorunlarından bir tanesidir. İktidar kanadı, şu ana kadar bu sorunun nasıl çözüleceğine ilişkin hiçbir düşünceyi ifade etmemiştir. Bu hükümet ülkenin başına çok daha büyük felaketler açacak. Yerel yönetimlere özerklik şartına evet diyoruz.

Bölgesel özerkliğe karşıyız, açık ve net söylüyoruz. Ağrı Diyadin'de, sorun çıkmayabilirdi. Sorunun çıkması için hükümet tarafından her şey yapıldı. Açıkça söylemek gerekirse askerler ölüme gönderildi. Bir üniversite kendi rektörünü seçemez mi? Neden cumhurbaşkanı seçiyor? Doğru kurgulanırsa parlamenter sistem güçlü bir sistemdir.

Değişimden yanayız, demokrasiden yanayız. Halk kim statükocudur, kim değişimden yanadır görüyor. Değişimden yanayız, demokrasiden yanayız. Halk kim statükocudur, kim değişimden yanadır görüyor.

3. köprü yerine keşke tünel olsaydı. O alanları tahrip etmeseydik. Büyük proje dediğiniz, katma değer yüksek ürün üretmektir. Bunu üretmiyorsanız dünyada saygınlığınız olmaz.

Türkiye çip üretebiliyor mu? Asıl büyük proje bu. İnsan kalitesini yükselteceksiniz. 21. yüzyılın en temel gerçeği, insan beyninin en büyük stratejik ürün olduğudur.  4 yıllık süre istiyorum. Bunları yapamazsam Başbakanlığı da siyaseti de bırakacağım.

Ben kişisel hayatımdan örnekler verdim. Anadolu'nun kuş uçmaz kervan göçmez köyünde doğdum. 19. büyük ekonomiyiz. Tartıştığımız konuya bakın; emekliye 2 maaş ikramiye var mı. Dünya'nın 19. büyük ekonomisi aile sigortası olur mu diye tartışıyor. Hani büyük ülkeydik? Devlet kinle, öfkeyle, kibirle yönetilmez. Devlet akıl ve mantıkla yönetilir. Eğer siz devletin kuruluşlarına doğrudan müdahele ediyorsanız, o andan itibaren sorunlar çıkar.

CHP iktidarında hiçbir komşumuzla asla ve asla kavga etmeyeceğiz ve iç işlerine müdahele etmeyeceğiz. Mezhep eksenli bir dış politikayı reddetiyoruz. Libya, Mısır, Suriye ve İsrail'de büyükelçimiz yok. Yeni bir dış politika izlememiz gerekiyor, bu zorunlu.

Atilla Sertel'i şikayet edenleri araştırıyorum, eğer CHP üyesi iseler partide kalamazlar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler