AKP için oy çalan sandık başkanının cezası belli oldu

Yerel seçimlerde başkanlığını yaptığı sandıktaki oy sayısını AKP lehine değiştirmekle suçlanan Ebru Doğan Katar suçlu bulundu ve 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Yayınlanma: 05.06.2015 - 16:59
Abone Ol google-news

Mahkumiyetle sonuçlanan dava, 30 Mart yerel seçimlerinde Kağıthane İlçesi'nde bazı sandıklarda seçim sonuçlarının Ak Parti lehine değiştirildiği iddiaları üzerine 29 sandık başkanı hakkında ayrı ayrı açılan davalardan karara bağlanan ilki oldu.

30 Mart yerel seçimlerinde Kağıthane İlçesi'nde bazı sandıklarda seçim sonuçlarının Ak Parti lehine değiştirildiği iddiaları üzerine 29 sandık başkanı hakkında ayrı ayrı açılan davalardan biri karara bağlandı. İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 13. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasına tutuksuz sanık Ebru Doğan Katar katılmadı. Duruşmada Katar'ı avukatı Mustafa Akçay şikayetçi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanlığı'nı da Avukat Onur Sarı temsil etti.

"MÜVEKKİLİMİN SUÇ İŞLEMEDİĞİ SABİTTİR"
 
Kağıthane Belediyesi çalışanı sanığın avukatı Mustafa Akçay savunmasında, "Bu davalar yaklaşık 35 civarında aynı kalemden çıkarcasına yapılan tahrifatı tutanaklara ilişkin açılmıştır. Müvekkil hakkında dosyada yeterli, kesin ve inandırıcı delil yoktur. Suç işlemediği sabittir. Aynı zamanda memur olan sanığın sonucu çok ağır olan riskli bir iş yapması hayatın olağan akışına aykırıdır. Beraatini istiyoruz" dedi.

İYİ HAL İNDİRİMİ UYGULANDI, 4 YIL 2 AY HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI
 
Sanığın üzerine atılı suçu işlediği sabit olduğunu belirten mahkeme, sanık Katar'ı suçun işleniş biçimi, sanığın şahsi, sosyal ve ekonomik durumu gözönüne alarak 5 yıl hapis cezasına çarptırdı. Sanığın yargılama sürecindeki davranışları nedeniyle iyi hal indirimi uygulayan mahkeme, cezayı 4 yıl 2 ay hapis cezasına indirdi.

AK PARTİ'NİN OYLARINA TUTANAKTA EKLEME
 
Mahkumiyet kararı verilen dosyada sanığın başkanlığını yaptığı 1244 numaralı sandıkta Belediye Başkanlığı oylarında Ak Parti'nin 126 olan oy sayısının tutanakta 136 olarak gösterildiği, aynı partinin Belediye Meclisi oylarının da 119'dan 129'a çıkarıldığı tespit edilmişti.  

"DÜZELTMELERİ VEYA TAHRİFATLARI YAPMIŞ DEĞİLİM"
 
Yargılama aşamasında suçlamaları kabul etmeyen Ebru Doğan Katar 24 Mayıs 2014'de alınan ifadesinde şunları söylemişti: “Kağıthane belediye başkanlığında sekreter olarak görev yapmaktayım. 30 Mart 2014'de yapılan mahalli seçimler sırasında Kağıthane ilçesinde 1244 numaralı sandıkta başkan olarak görev yaptım. Sandık görevlileriyle birlikte seçim bittikten sonra oyları sayarak sonuç tutanaklarını hazırladık. Hatırladığım kadarıyla geceleyin 01.00 sıralarında sonuçları tutanağa bağladıktan sonra oy pusulaları bulunan torba ile sandık sonuç tutanaklarını Kağıthane İlçe Seçim Kurulu'na götürerek teslim ettim. Düzeltmeleri veya tahrifatları yapmış değilim. Tahrifata ilişkin yazı ve rakam örnekleri bana ait değildir. Seçim tutanakları benimle birlikte sandık kurulunda görev alan diğer arkadaşlar yazmışlardır. Bir yanlışlık, bir tahrifat bulunuyorsa belki de ben teslim ettikten sonra bir başkası tarafından yapılmış olabilir. Suçlamaları kabul etmiyorum Suçsuzum."

SANIKLARIN 8'ER YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR
 
CHP Kağıthane İlçe Başkanı Avukat Zeynel Öztürk, 30 Mart yerel seçimlerinde 36 sandıkta seçim sonuçlarının Ak Parti lehine değiştirildiği iddia ederek itiraz etti. İddianamede, itiraz üzerine Kağıthane İlçe Seçim Kurulu'nca yapılan incelemede birçok sandıkta oylara eklemeler yapıldığı, bu eklemelerin yazılar karalanarak kimi yerde okunmaz hale getirilerek, rakam ve yazı ile ilaveler yapıldığı belirterek suç duyurusunda bulunduğu anlatıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da sandık sayısının fazla olması nedeniyle 36 sandık için ayrı ayrı soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda 29 sandığa ilişkin, 29 sandık başkanı hakkında ayrı ayrı davalar açıldı. İddianamede sanıkların atılı suçu işlediği yönünde yeterli şüphe oluştuğu belirtilerek, "Seçim sonucunu değiştirmek ve sahte tutanak düzenlemek" suçundan 5'er yıldan 8'er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler