Sıra Mehmetçiğin kanına mı geldi?

CHP lideri Kılıçdaroğlu, ilk grup toplantısında iktidarın Suriye politikasını eleştirdi

Yayınlanma: 01.07.2015 - 06:23
Abone Ol google-news

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Suriye ile ilgili müdahale tartışmaları konusunda “En başından beri Suriye politikasının yanlış olduğunu söyledik. Bize dediler ki ‘Siz Esadçısınız.’ Niye gireceğiz Suriye’ye? Hangi gerekçeyle? Akan kan yetmedi mi? Şimdi sıra Mehmetçiğin kanına mı geldi? Sizin yanlış politikalarınız nedeniyle terör örgütleri, bizim komşumuz oldu” dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu da eleştiren Kılıçdaroğlu, “Senin adına başkaları konuşmasın. Sen konuşacaksın ki senin başbakan olduğunun farkına varalım biz” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, yeni dönem milletvekilleriyle yaptığı ilk grup toplantısında şu mesajları verdi:

Baykal ile itibar kazanır: Yürütme ve yargı karşısında içine düştüğü zafiyetten yasama organını kurtarmak gerekiyor. Bu konuda kararlı tavrı takınacak olan kişi, TBMM Başkanlığı koltuğuna oturacak kişidir. Bilgisiyle, birikimiyle, demokrasiye olan inancıyla hiç kimsenin tereddüt etmeyeceği bir kişiyi aday gösterdik. Aday gösterdiğimiz kişi Baykal. Parlamento yeniden itibar kazanır, güçler dengesinin önemli bir parçası olur.

Bombaların sorumlusu kim: En başından beri Suriye politikasının yanlış olduğunu söyledik. Bize ‘Siz Esadçısınız, Baasçısınız’ dediler. İktidarda olanlar dahi kendi hatalarını kabul eder noktaya geldiler. Yanlış Suriye politikasının bedelini, 2 milyon Suriyeli göçmenle ve terörle ödedik. Cilvegözü, Reyhanlı, Niğde... 2 milyonun üzerindeki Suriyelinin kendi yurtlarını terk etmelerinin sorumlusu kimdir acaba? Cilvegözü’nde, Reyhanlı’da patlayan bombaların sorumlusu kimdi? O dönemki iktidar sahiplerinin Türkiye’ye bu faturayı ödetmeye hakları var mıydı?

Neden Suriye?

Sıra Mehmetçiğin kanında mı?: Şimdi, ‘Acaba Suriye’ye girelim mi girmeyelim mi? Tampon bölge oluşturalım’ diyorlar. Geçici hükümetin başbakanı olan Davutoğlu’na yine seslenmek istiyorum. Senin adına başkaları konuşmasın. Suriye konusunda önce sen konuşmalısın. Sen konuşacaksın ki senin başbakan olduğunun farkına varalım biz. Senin yerine başkaları konuşuyor. Senin sesin çıkmıyor, susuyorsun. Niye gireceğiz Suriye’ye? Hangi gerekçeyle? Akan kan yetmedi mi? Şimdi sıra Mehmetçiğin kanına mı geldi? Ramazan ayı, kan akıyor. Binlerce insan öldürüldü. Sizin yanlış politikalarınız nedeniyle terör örgütleri, bizim komşumuz oldu. Şimdi şikâyet ediyorsun. Seni zamanında uyardık.

‘Yolsuzluk dosyaları kapatılmayacak’

Özgürlükçü, demokratik bir anayasa, 12 Eylül darbe hukukunun bütün tortularını temizleyen bir anayasa istiyoruz. Hiçbir yolsuzluk dosyası asla kapatılmayacak. Eğer yolsuzluk dosyaları kapatılıyorsa parlamento güven kaybeder. İlkelerimiz bunlar. Diğer siyasal partiler de ilkelerini açıkça ortaya koysunlar. İlkeleri yakın olan partiler oturup koalisyonu kursunlar.

Tahribat onarılmalı: Kurulacak koalisyonun, demokrasiyi onarma hükümeti olduğunu herkesin bilmesi gerekiyor. 13 yılda yaşanan tahribatın onarılması gerekiyor. 14 ilke belirledik.

Sınırlarına çekilmeli: Bu ülkenin cumhurbaşkanı anayasal sınırlar içine çekilmek zorundadır. Anayasamız hiçbir kişiye, sınıfa, aileye, zümreye imtiyaz tanınamaz diyor. Kimse kendisine imtiyazlı alan yaratmamalıdır. Bizim olmazsa olmazımızdır.

Yine arka bahçe olmasın: TBMM, bir kanun fabrikası değildir. Toplumun sorunlarını çözmekten çok birilerini aklamaya dönük yasalar yapılıyorsa o zaman parlamentoda itibar kaybeder. Yasama organı güçler dengesini korumak zorundadır. Yasama organı, yürütme organının arka bahçesine dönüşmemeli.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler