Gerilimden tek parti çıkmaz

AKP’ye yaptığı anketlerle bilinen ANAR: Çatışma ve gerilim sonucu erken seçim yapılırsa MHP ve HDP oylarını artırır.

Yayınlanma: 28.07.2015 - 22:49
Abone Ol google-news

İç ve dış operasyonlarla tırmandırılan gerilim süreci içinde bir erken seçime giderek tek başına iktidara gelme senaryosu AKP’nin anketçisinden destek görmedi. AKP’ye yaptığı anketlerle bilinen Ankara Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin (ANAR) Genel Müdürü İbrahim Uslu, yapılacak bir erken seçimden de tek başına iktidar sonucu çıkmayacağını söyledi. Erken seçim yerine koalisyonun tercih edilmesi gerektiğini belirten Uslu, bu görüşlerini Başbakan Ahmet Davutoğlu’na da iletti.

Operasyonlar sonrası kamuoyu algısı konusunda görüşlerini öğrenmek istediğimiz Uslu, siyasette işlerin iyiye gittiği dönemlerdeki seçimlerde merkez partilerin (AKP-CHP) yükseldiğini, bunun örneğinin 2011 seçimleri olduğunu söyledi.

Uslu, çatışmalı ve gergin seçimlerde ise “uç partilerin” (MHP-HDP) oylarının arttığını, bunun kanıtının da 7 Haziran seçimleri olduğunu ifade etti. Uslu, “Şu anda bir gerilim var. Böyle bir atmosfer içinde gidilecek bir seçimde merkez partilerin oy kayıpları sürer, uç partiler daha da büyür. Elbette bu büyüme ve küçülme dramatik boyutlarda olmaz ama böyle bir ortamda gidilecek seçimde koalisyon zorunluluğu değişmez. Yine tek başına iktidar çıkmaz” değerlendirmesini yaptı.

HDP tulum çıkarır

Uslu, çözüm sürecindeki gelişmelere de dikkat çekerek, bir erken seçimde HDP’nin “Güneydoğu’da oylarını 7 Haziran’dan da fazla artırarak tulum çakırması” olasılığı bulunduğuna dikkat çekti. Siyasi çevrelerde seçim konusunda bu tür kaygılar da bulunduğunu belirten Uslu, HDP’nin tulum çıkarmasının siyasi sonuçları olacağını, bu nedenle karar alıcıların seçim konusunda bu kaygıyı da dikkate almak zorunda olduklarını vurguladı.

CHP’nin anketleri

CHP yöneticileri de “4-5 ankette oylarının istikrarlı biçimde arttığını gördüklerini” belirtiyor. CHP’lilere CHP’nin oyu yüzde 30’lara kadar çıkabilir. Ancak oylar artsa bile bir erken seçimde partilerin sandalye sayısı büyük oranda değişmeyecek.

MHP’de ise muhalefetin koalisyon kurmasına karşı izlediği tutum nedeniyle oylarda yaşanacağı belirtilen düşmenin çözüm sürecindeki sıkıntılar ve çatışmalı ortam nedeniyle tersine döneceği görüşü öne çıkıyor.

HDP’de, erken seçim olması halinde 7 Haziran’daki oyları daha da büyütme hesapları yapılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler