Mandela tartışması

HDP’li Nazmi Gür, Mandela’- nın ev hapsine alındıktan sonra Güney Afrika’da barış görüşmelerinin olumlu bittiğini belirtti. HDP’li Mithat Sancar “Şartlarının düzeltilmesini hükümet kabul etmişti” diye konuştu. MHP’li Ümit Özdağ ise “Öcalan-Mandela kıyaslaması Mandela’ya hakaret” dedi.

Yayınlanma: 08.08.2015 - 05:36
Abone Ol google-news

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın gündeme getirdiği Abdullah Öcalan’a “Mandela modeli” tartışılıyor. HDP’nin Uluslararası ilişkilerden sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Gür, Mandela’nın ev hapsine alındıktan sonra Güney Afrika’da barış görüşmelerinin olumlu sonuçlandığını belirterek, “Öcalan’ın da cezaevi koşullarında bir anlaşma yapma, özgür iradesiyle karar vermesi mümkün değil. Bizim istediğimiz Öcalan’ın koşullarının değiştirilmesi, örgütle doğrudan bağının kurulması, karar süreçlerini işletebilmesi için asgari koşullara sahip olması gereğidir” diye konuştu.

Uluslararası ilişkilerden sorumlu HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Gür, dünya genelinde çatışmalı süreçlerin sona erdirilmesi konusunda liderlerin çok büyük önemi olduğunu kaydetti. Gür; dünya genelindeki bütün örnekler incelendiğinde çatışmanın taraflarının özellikle de çatışmayı uzun yıllar sürdüren liderlerin kararlı ve cesur adımları en güçlü oldukları dönemde attığını ifade etti. HDP’li Gür, Mandela’nın da 18 yılı bir adada olmak üzere 27 yılını cezaevinde geçirdiğini belirterek, “Mandela rejimle görüşmeler yapmasına karşın, kendi özgürlüğüne kavuşmadan çözüm gelmedi. Cezaevi koşulları Mandela’ya özgürce karar verme yeteneği vermediği için, yıllarca bir çözüm mümkün olmadı” diye konuştu.

Mandela’nın koşulları değişerek evhapsi uygulamasına geçildiğinde barış görüşmelerinin başladığını ve başarıyla sonuçlandığını kaydeden Gür, benzer bir modelin Öcalan için de uygulanması gerektiğine işaret etti. Öcalan’ın da cezaevi koşullarında bir anlaşma yapma, özgür iradesiyle karar vermesinin mümkün olmadığını kaydeden Gür, “Bizim istediğimiz Öcalan’ın koşullarının değiştirilmesi, örgütle doğrudan bağının kurulması, karar süreçlerini işletebilmesi için asgari özgür koşullara sahip olması gereğidir” diye konuştu.

Öcalan’ın bu koşullara kavuşması için parlamentoda alınacak bir karar ve yapılacak yasal düzenlemelerin yeterli olacağını söyleyen Gür, demokratik çözüm ve barış yasası adı altında yapılacak yasal düzenlemenin bütün bu koşulları sağlayabileceğini ifade etti.

Güney Afrika’da aparheid rejimine karşı yıllarca mücadele eden Nelson Mandela, ömür boyu hapis cezası aldıktan sonra 24 yıl hapiste yattı. Sonrasında ev hapsine alınan Mandela, üç yılı da bir çiftlik evinde geçirdi. Af ilan edilmesiyle 11 Şubat 1990’da Mandela, 27 yıl sonra özgürlüğüne kavuştu. Öcalan’ın “ev hapsi”ne alınması için de özel düzenleme yapılması gerekiyor.

‘Hükümet kabul etmişti’

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın gündeme getirdiği “Mandela Örneği”nin tartışılabileceğini söyledi. Meclis’te basın toplantısı düzenleyen Sancar, “Madem devlet başmüzakereci olarak kabul etmiştir. Müzakereler kendisiyle yürütülüyor, o halde onun müzakereleri yürütebileceği imkânlara kavuşturulması lazım. Söylenen budur. Bu ev hapsi olur, başka yerde olur, hapishane içinde daha yeni bir ortam olur, başka imkânlar olur. Bunların hepsi tartışılabilir. Bunlar görüşmelerde bizim partinin heyetiyle hükümet arasında hep konuşulan meselelerdi. Dolmabahçe mutabakatının arkasında olan anlaşmalardan biri de Öcalan’ın şartlarının düzeltilmesiydi. Hükümet bunu kabul etmişti. Yeni bir şey değil söylediğimiz. Bu talebimiz geçerli” dedi.

‘Sayı yetse idam edilirdi’

HDP’nin “Mandela modeli” önerisine MHP’den tepki geldi. MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, Abdullah Öcalan ile Mandela’yı kıyaslamanın Mandela’ya yapılacak en büyük hakaret olduğunu söyledi.

Öcalan’ın bir terör ve suç şebekesi yöneticisi olduğunu söyleyen Özdağ, AKP’nin yanlış politikaları nedeniyle mahkûmken siyasi liderliğe yükseldiğine dikkat çekti. Özdağ, “MHP, Öcalan’ın olduğu ve olması gerektiği yer olan, suç ve terör örgütü yöneticisi bir mahkûm olarak toplumdan tecrit edilmiş şekilde hayatının sonuna kadar cezaevinde kalması gerektiğine inanıyor. MHP’nin Meclis’teki gücü yetseydi Öcalan yakalandığı zaman, almış olduğu idam cezası uygulanırdı. Ancak yetmediği için Öcalan kurtulmuştur” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler