Davutoğlu, gerekirse görevi iade edecek

MHP lideri Bahçeli ve Başbakan Davutoğlu arasında dün TBMM’de iki buçuk saat süren görüşmeden sonuç çıkmadı. Davutoğlu, ‘gerekirse’ görevini iade edeceğini duyurdu.

Yayınlanma: 17.08.2015 - 14:27
Abone Ol google-news

<video:347463>

Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP ile kurulan koalisyon masasından sonuç alınaması üzerine MHP’nin kapısını çaldı. MHP, koalisyona da, azınlık hükümetine de, erken seçime de hayır dedi. Davutoğlu, Bahçeli’nin erken seçim görüşmesine katılacaklarını ancak destek vermeyeceklerini söylediğini aktardı. Tüm yolların tükendiğini söyleyen Davutoğlu, “Erdoğan ile istişare edeceğim. Gerektiği takdirde görevi iade edeceğim” dedi. Bahçeli’nin TBMM’deki makamında gerçekleşen görüşme 2 saat 26 dakika sürdü. Bahçeli, Davutoğlu’nu makamına geldiğinde girişte karşılamadı.

Bu kez tokalaştılar

14 Temmuz’daki ilk görüşmeyi, liderlerin birbirleri ile tokalaşmadan sonlandırmaları dikkat çekmişti. Bahçeli’nin Davutoğlu’nu makam odasının dışına çıkarak uğurladığı görüşmede liderler samimi bir şekilde tokalaşma fotoğrafı vererek ayrıldı. Davutoğlu’nun yanında görüşmeye katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, çıkışta gazetecilerin “yeniden görüşme olacak mı” sorusuna “Her zaman olabilir”dedi.

Samimi görüşme

Davutoğlu, MHP ile yapılan görüşme sonrasında şu açıklamaları yaptı: “Bahçeli ile samimi, dürüst, açık yürekli bir görüşme gerçekleştirdik. Önce güvenlik operasyonları bağlamında bilgi paylaşımı oldu. Geldiğimiz son aşamayı paylaştım.”

‘Koalisyon olmaz’ dedi

“Kendisi de açık ifadeyle, tam bir dürüstlük ve samimiyet içinde daha önce kamuoyu ile paylaştığı 4 konuyu dile getirdik. AK Parti ile koalisyon imkânının mümkün görmediğini ifade etti.”

Erken seçime destek yok

“AK Parti ile kısa süreli bir seçim koalisyonu da mümkün görmediklerini, azınlık hükümetine girmeyeceklerini, erken seçim kararı için de meclis toplantısına katılacaklarını ama erken seçime destek vermeyeceklerini ifade etti.”

4 konuyu sonra konuştuk

“4 konuda, parti olarak bizim kanaatlerimizi açık yüreklilikle paylaştım. Cumhurbaşkanlığı makamını müzakere konusu yapmayacağımızı söyledim. Terörle mücadeleyi kararlı bir şekilde sürdüreceğimizi ifade ettim. Türkiye’de vatandaşların aidiyet bilinci tahkim edecek politikalara konusunda yolumuza devam edeceğimizi ifade ettim. 17- 25 Aralık konusunda gündeme getirildiği bağlam itibarıyla, paralel yapılanma çerçevesinde yürütülen darbe teşebbüsleri olduğunu ama şeffaflık adımları atmaya da hazır olduğumuzu ifade ettim.”

Gerekirse iade edeceğim

“Maalesef, çok arzu etmemize rağmen gerek CHP’yle, gerekse MHP’yle koalisyon zemini olmadı. Elimden gelen bütün çabayı gösterdim. Zemin yoksa karşı muhatabım olan genel başkanların karar süreçlerine saygım sonsuz. Yeni adım atmayı gerektirecek bir tablo yok. MKYK ile paylaşır paylaşmaz Erdoğan ile istişare edeceğim. Bu istişare çerçevisinde gerektiği takdirde görevi iade edeceğim.”

Top Erdoğan’da

Türkiye’yi yeniden erken seçime taşıyacak bir formül için CHP’den sonra MHP’den de “Hayır” karşılığı alan AKP, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararına göre hareket edecek. Bunun için Erdoğan’la Başbakan Ahmet Davutoğlu arasındaki görüşme beklenecek.

Bahçeli görüşmesinin ardından Davutoğlu, kurmayları ile bir araya geldi. Edinilen bilgiye göre, toplantıda Davutoğlu’nun Erdoğan’la görüşmesinin beklenmesine karar verildi. Bu nedenle görüşme öncesi TBMM’nin erken seçim için olağanüstü toplantıya çağrılması görüşünden vazgeçildi. Davutoğlu’nun görevi iade edip etmeyeceği, erken seçime nasıl bir hükümet formülüyle gidileceği konuları Erdoğan ile görüşmesinde şekillenecek. Davutoğlu, Erdoğan ile görüşmesinden önce konuyu Bakanlar Kurulu’nda ve partisinin MKYK toplantısında değerlendirecek.

Formül aranıyor

23 Ağustos’ta dolacak 45 günlük süre öncesinde Davutoğlu’nun yeni bir kabine listesini Erdoğan’a sunup kuracağı yeni hükümetle TBMM’den güvenoyu isteyip, Meclis’ten çıkaracağı kararla erken seçime gidilmesi formülü hâlâ parti içinde seslendiriliyor. AKP kulislerinde güvenoyu alamasa dahi güvenoylaması öncesi çıkartacağı kararla bu hükümetin fiilen ülkeyi erken seçime götürebileceği görüşleri dile getiriliyor.

‘DERHAL TESLİM ETMESİ GEREK ’

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu: Hükümeti kurma görevini derhal teslim etmesi lazım. Aksi durumda görevini kötüye kullanmış olur. Başbakanın açıklamalarından koalisyon ihtimalinin bulunmadığı anlaşıldı. Meclis’te güvenoyu alabileceği bir ihtimal kalmadı. Bu durumda görevi cumhurbaşkanına iade etmesi, cumhurbaşkanının da ikinci sıradaki partiyi görevlendirmesi lazım. Tüm bunların bir kural olarak bir yerlerde yazması ihtiyacının hissedilmesi bile bir toplum için ayıptır. Zaten böyle davranır cumhurbaşkanları. Yüzlerce yıllık parlamenter sistemin gerek ve geleneğidir.

‘DEMOKRASİ GASPI OLUR’

Avukat Celal Ülgen: Görevi “gerekirse iade ederim” demek gibi bir hakkı yok. Çözümsüz kaldığını anladığı anda iade etmesi gerekir. “Grubumla konuşacağım, cumhurbaşkanı ile istişare edeceğim” deme hakkı yoktur. Bu durum Cumhurbaşkanının da işaret ettiği darbe rejiminin sonucu olabilir. Kılıçdaroğlu’nun ifade ettiği “Yetki gaspı” çok masum kalıyor, ben “demokrasi gaspı” diyorum. Meclis’teki partilerden seçilen üyelerle Bakanlar Kurulu’nun oluşmasından korkuyorlar. Düşünceleri 3-4 ay daha bu hükümetle devam etmek. Önümüzdeki günlerde düşüşleri daha sert olacak.

‘HER SANİYESİ ANAYASA İHLALİ’

Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu: Görevi hemen iade etmeli. Görevini iade etmediği sürece anayasal yetkisini kötüye kullanmış olur. Kendisine verilen görevi gereğinden fazla esnek kullandı zaten. Her geçen dakika anayasa ihlalinde bulunuyor.

Koalisyonun olmayacağı belli olduğu andan itibaren parti genel merkezine değil doğrudan cumhurbaşkanının makamına gidip hükümet kurma görevini iade etmesi gerekirdi. Davutoğlu’nun görevi iade etmemesinin hiçbir makul gerekçesi olamaz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler