Davutoğlu’ndan gizlenen toplantılar

Binali Yıldırım, 1.5 aydır Türkiye’yi dolaşıyor. AKP teşkilatlarını ziyaret eden Yıldırım, kongrede oy kullanacak delegelerle de bir araya geldi. Bu ziyaretler Davutoğlu’ndan gizli yapıldı. Artık Binali Yıldırım’ın potansiyel genel başkan adaylığı AKP ve Davutoğlu’nun üzerinde gölge haline geldi.

Yayınlanma: 10.09.2015 - 21:34
Abone Ol google-news

Yarınki kongre öncesi AKP’de patlayan krizin altından, 1.5 aydır Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan gizlenerek yürütülen bir teşkilat operasyonu çıktı.

Operasyonun arkasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a en yakın isim olan Başdanışmanı, eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım bulunuyor. Bu nedenle AKP kulislerinde, soyadından hareketle yaşananlara “Yıldırım operasyonu” adı veriliyor.

Binali Yıldırım, bugünkü krizi hazırlayan operasyonu, 12 Eylül’de kongre kararı alınması üzerine başlattı. Yıldırım, 1.5 aydır kongreye hazırlık amacıyla tüm Türkiye’yi dolaştı. AKP teşkilatlarını ziyaret eden Yıldırım, kongrede oy kullanacak delegelerle de bir araya geldi. 7 Haziran’da partinin yaşadığı yüzde 10’a yakın oy kaybı ve 1 Kasım’daki seçimde yeniden tek başına iktidarın nasıl yakalanabileceği konusunda teşkilatın görüşlerini dinledi. Partinin “doğal liderinin” Erdoğan olduğu tezini işleyen Yıldırım, kongrede partiyi 1 Kasım’a hazırlayacak yeni bir kurmay heyetinin işbaşına geçeceğini anlattı. Kendi konumunu tanımlarken ziyaretleri “Saray” adına yaptığının mesajını net olarak verdi. Partinin asla sahipsiz olmadığını ve kendiliğinden bir gidişe bırakmayacaklarını anlatan Yıldırım, kongrede teşkilat ve delegelerden kendilerinden gelecek işaretlere göre davranmalarını istedi.

Binali Yıldırım’ın AKP teşkilatlarına ziyaretlerinin en dikkat çekici boyutunu ise Başbakan Davutoğlu’ndan gizli yapılması oluşturdu. Davutoğlu, Yıldırım’ın ziyaretlerini teşkilattan gelen haberlerden öğrendi.

5 Ocak kavgası

Yıldırım, Davutoğlu için Erdoğan’a yakın kadro arasında en sıkıntılı isimlerin başında geliyor. Davutoğlu ile en önemli çatışmasını Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olarak Bakanlar Kurulu’na ilk kez başkanlık etmesi konusunda yaşadı. Yıldırım, ocak ayında Erdoğan’ın Bakanlar Kurulu’na başkanlık edeceğini ve bu toplantının tarihinin de 5 Ocak olacağını açıkladığında Davutoğlu cephesi şok olmuştu. Davutoğlu, kendisinden habersiz yapılan bu açıklamaya, tek bir cümleyle “5 Ocak’ta öyle bir toplantı yok” karşılığını vermişti. Davutoğlu ekibi de konuyu “Binali Yıldırım bu açıklamayı Cumhurbaşkanı adına değil kişisel olarak yaptı” diyerek açıklamaya çalışmıştı. Ancak daha sonra Davutoğlu ile de görüştükten sonra bizzat Erdoğan, “Evet Bakanlar Kurulu’na başkanlık edeceğim. Tarihi de 19 Ocak olacak” açıklaması yaparak Yıldırım’ın arkasında durmuştu.

Gül ne yapacak?

Ne yapacağı merak konusu olan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kongreye Davutoğlu tarafından davet edilmişti. Çok büyük değişiklik olmaması halinde, Gül’ün yarınki kongreye katılmayacağı belirtiliyor.

Bu kongrede olmazsa bir sonrakine ...

Dünden itibaren artık Binali Yıldırım’ın potansiyel genel başkan adaylığı AKP ve Davutoğlu’nun üzerinde bir gölge haline geldi. Yarınki kongrede Yıldırım’ın Davutoğlu’na karşı aday olup yarışması beklenmiyor. Ancak kulislere göre yarınki kongrede olmasa bile bir sonraki kongrede AKP’nin Yıldırım dönemini yaşayacağına ilişkin veriler ciddiyet kazanmış durumda. AKP içinde bazı çevreler, kısa vadede “eşbaşkanlık” ya da “parti başkanı ayrı başbakan ayrı” modellerine geçilerek Davutoğlu’nun Başbakan, Yıldırım’ın parti genel başkanı olması formüllerini de seslendiriyor. Ancak bu aşamada bu formül benimsenmiş değil.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler