CHP, Alevi oyları geri isteyecek

CHP’de Ankara ve İstanbul listelerinde HDP’ye giden oylar için aday profilleri güncellendi. 131 milletvekilinden 128’i korundu. Kadın adayları dokunulmadı.

Yayınlanma: 18.09.2015 - 20:59
Abone Ol google-news

CHP, 1 Kasım seçimi için aday listelerinde büyük sürpriz yapmadı. 7 Haziran’da seçilen 131 milletvekilinin 128’i listelerde yerlerini korudu. 3 büyük kentte ilk sıralardaki kadın adaylara dokunulmazken, 1. sıralardaki kadın aday sayısı 14 oldu. Parti buna karşın 7 Haziran’da HDP’ye kaptırılan Alevi oyları ile bir vekil daha çıkarabileceği iller için kritik müdahaleler yaptı. HDP’nin oy patlaması yaşadığı Ankara 1. bölge ve İstanbul 3. bölgede yapılan değişikliklerle Alevi tabanına mesaj verildi. Oy kaybedilen 3 büyük kentin üst sıralarında değişiklik yapılmazken, 7 Haziran’da beklenen oyu alamayan Tokat, Niğde, Adana, Gaziantep gibi kentlerde değişikliklere gidildi. 7 Haziran seçimlerinin aksine başvurduğu halde aday gösterilmeyen Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik, Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa etti. Özçelik, partiye veda ederken “Kimse korkmasın, benden bir İhsan Özkes çıkmaz” ifadelerini kullandı.

550 milletvekilinin 425’i erkeklerden, 125’i de kadın adaylardan oluşurken, listelerde 13 ilkokul, 11 ortaokul, 79 lise, 447 de üniversite mezunu bulunuyor. 30 yaş altı toplam 28 aday belirleyen CHP, 14 seçim bölgesinde de kadınları ilk sıralara yerleştirdi.

MYK’ye sunulan listede olmayan Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya ve Seyhan Erdoğdu’nun MYK toplantısında vekil adayı gösterilme konusundaki taleplerini iletmesi üzerine Akkaya İstanbul 1. bölge 11. sıraya, Erdoğdu da İstanbul 3. bölge 10. sıraya kaydırıldı. Geçen seçimlerde ön seçime giren ve seçilebilir bir sıradan aday olamayan Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş ise talebi doğrultusunda, bu seçimlerde aday yapılmadı. Yine İstanbul 3. bölgede Özçelik’in aday gösterilmemesiyle boşalan 9. sıraya, Sibel Özdemir kaydırıldı.

CHP’nin akademisyen kökenli adayları arasında yer alan Prof. Dr. Kenan Köymen Rize’de ilk sırayı aldı. Bolu’da ise bir diğer akademisyen Mehmet Burak Cop 3’üncü sıradan 2’inci sıraya getirildi. Gazeteci Naci Sapan Diyarbakır 1’inci sıra, uzun süredir CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun danışman kadrosunda bulunan Fatih Gürsul Elazığ 1’inci sıra milletvekili adayı oldu.

Kayseri’de, CHP’nin “Efsanevi Belediye Başkanı” olarak nitelendirilen merhum Niyazi Bahçecioğlu’nun oğlu İbrahim Bahçecioğlu 2. sıra adayı oldu.

Samsun’da adaylık başvurusu yapması istenen Halk TV Genel Müdürü Şaban Sevinç, 3. sıradan aday gösterildi.

Sertel İzmir 2. bölgeye

7 Haziran seçimlerinde ön seçimden çıkan ancak Anayasa Mahkemesi engeline takılarak aday olamayan Atila Sertel, ön seçim sonuçları doğrultusunda İzmir 2. bölge 6. sıradan aday gösterildi.

CHP, kısmi revizyonlarla HDP’ye kaptırdığı Alevi tabana da göz kırptı. 7 vekilin çıktığı Ankara 1. bölgede 8. sıra için eski Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız aday gösterilirken, 7 Haziran’da 9 CHP’li vekili parlamentoya gönderen İstanbul 3. bölge 11. sıraya eski Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı ve PM üyesi Fevzi Gümüş getirildi. 7 Haziran’da seçilemeyen Melda Onur, İstanbul 2. bölge 11. sıradan aday gösterildi.

Kılıçdaroğlu’nun MYK’ya sunduğu listede yer alan danışmanı Doç. Dr. Koray Çalışkan’a PM’ye sunulan listede yer verilmedi.

Geçen seçimlerde Tokat 1. sıradan aday gösterilerek milletvekili seçilen Orhan Düzgün’ün yerine eski il başkanı da olan Kadim Durmaz aday gösterildi. Gaziantep’te 7 Haziran seçimlerinde birinci sıradan aday gösterilerek milletvekili seçilen Mehmet Şeker, listede 4. sıraya indirildi yerine eski milletvekili ve il başkanı Akif Ekici birinci sıradan aday gösterildi. Mehmet Gökdağ ise ikinci sırada kaldı. Listede 4. sıraya inen Şeker, aday sırasını beğenmeyerek adaylıktan çekildiğini duyurdu.

İsimleri geçmedi

Eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan ve Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in eşi Şule Perinçek isimlerinin toplantılarda gündeme dahi gelmediği ileri sürüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler