AKP’nin yeni paketinden yolsuzluğa “kalkan” çıktı

ÖYM’lerin kaldırılması ve tutukluluk süresinin 5 yıla indirilmesiyle ilgili paket Meclis’e geldi.

Yayınlanma: 06.02.2014 - 11:25
Abone Ol google-news

Tasarıya göre, Özel yetkili mahkemeler ve terör mahkemeleri kalkacak. Tutukluluk süresi 5 yılla sınırlı olacak. Dinleme kararı Ağır Ceza Mahkemeleri'nce ve oybirliğiyle alınacak. Kimin telefonu dinlenecekse kişinin ismi talepte ve kararda yer alacak. Tutukluluğun 5 yılla sınırlı olması temyiz sürecini kapsamayacak. Mal varlığına tedbir için BBDK, MASAK ve SPK raporu gerekecek.

CHP'Lİ vekilden sert tepki: Yolsuzluğu örtmek için yasa getirdiler!

AKP ÖYM’lerin kaldırılmasını da içeren Terörle Mücadele, Ceza Muhakemesi, Türk Ceza Kanunu ve bazı yasalarda değişiklik yapan 22 maddelik yeni yargı paketini, 150 milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sundu. AKP’nin teklif olarak sunduğu düzenlemede, 17 Aralık “yolsuzluk ve rüşvet” operasyonu şüphelilerini güvenceye alacak önemli düzenlemelere gitti. AKP’nin TBMM Başkanlığı’na sunduğu yasa önerisi ile getirilen düzenlemeler şöyle:

TMK yerinde kaldı: Başbakan Tayyip Erdoğan, Terörle Mücadele Kanunu’nun(TMK) tamamen kaldırılacağını ve bazı hükümlerinin Türk Ceza Yasası’nın içine konulacağını açıklamıştı. Ancak paketin açıklanmasıyla bu durum gerçekleşmedi. Yasa önerisi ile sadece TMK’nin 10. maddesi kaldırılıyor.

Tutuklulukta 5 yıl sınırı: TMK’nin 10. maddesi yürürlükten kaldırıldığı için terör suçlarında tutukluluk sürelerinin iki katı uygulanabileceği hükmü de yürürlükten kaldırılmış oluyor. Tutuklanma süresi 10 yıldan 5 yıla indiriliyor.

“Tape”, dinleme, el koyma önlemi: Yapılan düzenleme ile hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydedenler, yayanlara dönük cezalar iki katına çıkarılıyor. Buna göre hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydeden kişilere verilecek cezanın alt sınırı 6 aydan bir yıla çıkarılıyor ve 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Bu verileri yayanlara verilecek ceza ise 2 yıldan başlayacak ve 4 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Suçun konusunun, ortadan kaldırılması veya yok edilmesi gereken veri halinde olması halinde ise verilecek cezalar 2 kat artırılabilecek. Telefon, ortam dinleme ve mal varlığına tedbir kararlarında ise Ağır Ceza Mahkemelerinin “oy birliği” ile kararı aranacak. Bilgisayar hard diskinin kopyalanması dijital verilerin alınmasına suç işlendiğine ilişkin somut delillere dayanan kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı aranacak.

Zorunlu halde dinleme: Yasal dinlemeye de sınır getiriliyor. Bu kapsamda şüphelilerin dinlenmesine, ancak suç işlendiğine ilişkin somut delillere dayanan kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı ve başka surette delil elde edilmemesi durumunda veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde başvurulabilecek.

Telefon dinlemeler sil baştan: Yasa teklifi Meclis’ten geçip yürürlüğe girdiği anda mevcut teknik takip ve telefon dinleme işlemleri durdurulacak.

Malvarlığına el koyma zorlaşıyor: Paket ile mahkemelerin malvarlıklarına tedbir-el koyma kararları zorlaştırılıyor. Bu kapsamda şüpheli veya sanıkların malvarlıklarına el koyma işleminde BDDK, SPK, MASAK, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumlarından, bu malların suçtan elde edildiğine dair rapor alınması zorunlu hale getiriliyor.

Suç örgütüne dinleme yok: Teklifle iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması, teknik araçlarla izleme ve taşınmazlara el koyma tedbirlerinin uygulanacağı suçlar arasından TCK’nin 220. maddesinde düzenlenen “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” eylemi çıkartılıyor. Böylece 220. maddede düzenlenen suç örgütü kullanılarak katalog suçlar arasında yer almayan eylemler nedeniyle dinleme yapılamayacak. Bu durum da 17 Aralık gibi konusu 220. madde olan soruşturmalarda dinlemenin ve mal varlığına el konulmasının önü kesildi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler