HDP: Mitingleri iptal edebiliriz

HDP’de 1 Kasım öncesi yapılması planlanan 10 mitingin iptal edilmesi gündemde...

Yayınlanma: 12.10.2015 - 12:01
Abone Ol google-news

Barış mitinginin kana bulayan katliamın ardından HDP’nin 1 Kasım öncesi düzenlenmesi planlanan mitinglerin yapılıp yapılmayacağı konusunda partide tartışmalar yürütülüyor. Taslak programda, 7 Haziran’a oranla provokasyon ihtimali nedeniyle azaltılan miting sayısının 10 olarak belirlenirken, mitinglerin hedef haline gelmesi ihtimali üzerine tamamen iptal edilmesi gündeme geldi. HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, “Bir savaş yokmuş gibi davranamayız. Biz miting yaptıkça, insanlarımızı öldürüyorlar” diye konuştu.

20 Temmuz’daki Suruç katliamından bu yana artan gerilim nedeniyle HDP 1 Kasım dolayısıyla yapacağı mitinglerin sayısını azaltılırken, Ankara’da Türkiye tarihinin en kanlı saldırısının ardından mitinglerin tamemen iptal edilip edilmeyeceği konusu gündeme geldi.

 

Miting sayısı 10’a düşürülmüştü

Katliam öncesi belirlenen HDP’nin taslak programına göre 16 Ekim’de İzmir’de başlayacak seçim mitinglerinin sırasıyla Adana, Gaziantep, Ağrı, Diyarbakır, İstanbul, Hatay, Mersin, Antalya ve Van’da yapılması planlanıyor. HDP 1 Kasım öncesi çatışma ortamında provokasyonların yaşanabileceği ihtimali nedeniyle miting sayısını 10 ile sınırlı tutmayı kararlaştırmıştı.

 

Kitlesel mitinglerin iptali gündemde

Ankara’daki katliamın ardından 1 Kasım dolayısıyla yapılacak programların düzenlenip düzenlenmeyeceği tartışılmaya başlandı. Edinilen bilgiye göre, HDP içinde mitinglerin yapılıp yapılmaması konusunda henüz net bir karar alınmezken, seçim öncesi kitlesel mitinglerde insanların hedef haline getirilmemesi yönünde bazı değerlendirmeler yapılıyor. HDP’nin bu kapsamda seçim dolayısıyla yapması planlanan 10 mitingin iptal edilebileceği belirtiliyor.

 

‘Miting yaptıkça, insanlarımızı öldürüyorlar’

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, mitinglerin iptal edilip edilmeyeceği konusunda yaptığı değerlendirmede, “Bir savaş yokmuş gibi davranamayız. Biz miting yaptıkça, onlar insanlarımızı öldürüyorlar” diye konuştu. Kitlesel mitinglerde insanları hedef haline getirilmemesi konusunda bir yöntem arayışında olduklarına işaret eden Kürkçü, bu konuda henüz bir karar verilmediğini ancak konunun tartışıldığını kaydetti.

 

Saldırının ardından 132 kişi kayıp

Katliamın ardından HDP’de kurulan kriz masası dün gün boyunca çalışmalara devam etti. HDP kriz masasının verilerine göre katliamda 128 kişi hayatını kaybederken, ölen 8 kişinin vücüt bütünlüğü olmadığı için kimlik tespiti için DNA testi yapılması gerektiği belirtiliyor. Patlamaların ardından önceki gün Ankara’ya farklı illerden gelen 167 kişiden haber alınamadığı, olayın şokuyla Ankara’da kaybolan 35 kişiye ulaşıldığı ancak 132 kişinin dün itibarıyla kayıp olduğu belirtildi. Kayıp kişilerin; farklı illerden mitinge gelmek üzere ismini yazdırmış ancak Ankara’ya hiç gelmemiş kişiler de olabileceği belirtiliyor.

 

“Hiç bir bilgi verilmiyor”

HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ canlı bombanın kimliği ve saldırının nasıl yapıldığı konusunda emniyet ve hükümet ile hiç bir temas kurulmadığını belirterek “bize şuana kadar hiç bir bilgi verilmiyor” dedi. Yüksekdağ, şu anda cenazelerin kaldırılması ve yaralıların durumlarıyla ilgilenildiği ifade ederek şunları kaydetti:

“Önümüzdeki bir hafta cenaze ve taziyelere yoğunlaşacağız. Bizim 10 tane mitingimiz var. yapıp yapmayacağımız çok önemli değil. Bakalım 60 tane mitingi olanlar, 128 insanın ölümüne karşı bunları yapacaklar mı

 

'Mitingleri iptal etmeyi değerlendiriyoruz'

HDP sözcüsü Ayhan Bilgen "Güvenlik endişeleri nedeniyle seçime kadar yapacağımız mitinglerimizi iptal etmeyi değerlendiriyoruz" açıklaması yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon