Başbakan’dan 6 günde 6 gaf

Ankara’daki katliamın ardından yaptığı tartışmalı açıklamalar çelişti.

Yayınlanma: 15.10.2015 - 22:47
Abone Ol google-news

Ankara katliamının ardından birbiri ardına önemli açıklamalarda bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun söylemlerindeki çelişkiler dikkat çekiyor. Davutoğlu, Suruç’ta kendini patlatarak öldüren canlı bomba Abdurrahman Alagöz’ü yakalayarak hukuka teslim ettiklerini söylemesinin ardından ellerinde canlı bombacıların listesi olduğunu ancak eylem yapmadan onları tutuklayamayacaklarını söylemişti. Davutoğlu, ayrıca saldırının arkasında hem IŞİD hem de PKK’nin olduğunu ifade etmişti. Davutoğlu önceki gün katıldığı televizyon programında ise, saldırının arkasında IŞİD, PKK, DHKP-C ya da Suriye rejimi olduğunu savundu. Davutoğlu’nun IŞİD ile aralarındaki İslam arasında 180 derece değil 360 derece fark olduğunu söylemesi ise sosyal medyada ayrı bir espri konusu oldu. İşte Davutoğlu’nun o söylemleri:

1 Eylem yapmadan tutuklayamayız

Davutoğlu katliamın ardından yaptığı açıklamada, daha önceki katliamlarda gerekeni yaptıklarını savunarak, Suruç’ta canlı bomba Abdurrahman Alagöz’le ilgili “Suruç’ta katliamı yapan Abduraman Alagöz, yakalanarak hukuka teslim edildi” dedi. Davutoğlu’nun bu söylemleri sosyal medyada alay konusu olurken bu açıklamasının ardından “Elimizde canlı bombacıların listesi var. Ama eylem yapmadan onları tutuklayamayız” dedi. Başbakan’ın “İnsanları sebepsiz yere tutuklayamazsınız” sözleri tartışma konusu oldu.

2 Örgüt sayısı artıverdi

Davutoğlu ilk olarak katliamın arkasında 2 örgütün olduğunu söyledi ancak daha sonra sayıyı arttırarak 4 yaptı. “Türkiye’nin 20 Temmuz’dan itibaren DAEŞ, PKK ve DHKP-C’nin sistematik saldırısıyla karşı karşıya olduğunu” söyleyen Davutoğlu, Ankara’daki saldırıya ilişkin de “Hem DAEŞ hem PKK’nin etkin rol oynama ihtimali yüksek” dedi. Olayın oluş anından itibaren şüphelilere ilişkin verilerin toplandığını söyleyen Davutoğlu, bu kez 4 olağan şüpheli olduğunu savunarak, “DAEŞ, PKK, DHKP-C ya da Suriye rejimi gibi dört ihtimal vardı. Burada istikrarı tehdit eden sürece dair harekete geçtik. Kandil’de fedailerin intihar saldırları için yetiştirildiğini ve Türkiye’ye gönderildiğini biliyoruz” dedi.

3 180 derece değil 360 derece fark var

“Kimsenin vatandaşımızın kılına dokunmasına izin vermeyiz. Bu örgütlerin hepsinin her birinin bir hesabı var dolayısıyla” diyen Davutoğlu’nun “DEAŞ’ın en büyük hesabı ise şu: Onların kafasındaki İslam ile Türkiye’de yaşanan ve bizim savunduğumuz İslam arasında 180 derece değil, 360 derece fark var” sözleri ise sosyal medyada güne damgasını vurdu. Davutoğlu’nun açıklamasının ardından özellikle Twitter’da konuyla ilgili çok sayıda yurttaş binlerce paylaşımda bulundu. Twitter’da açılan #SözelciBaşbakanİstemiyoruz, DirenGeometri, #BuNasılİş gibi başlıklar altında başbakanın sözleri ‘değerlendirildi’. Sosyal medya akışı, tam gün 360 dereceli esprilerle doldu.

4 Bütün katliamlar aydınlatılmış

Katliam saldırılarının tümü aydınlatıldı diyen Davutoğlu, “Aslında faili meçhul bir durum bırakılmadı Reyhanlı da dahil olmak üzere. Dolayısıyla burada bir birikim var. Türkiye ile hesabı olan, Türkiye’nin istikrarını tehdit eden, Türkiye’nin bütünlüğüne zarar vermek isteyenlerin istifade edeceği bir terör olayından bahsediyoruz. Bir de zamanlama itibarıyla seçime doğru giderken bunun yapılmış olmasının da getirdiği ekstra bir durum vardır” iddiasında bulundu.

5 Emniyet doğrulamadı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’daki bombalı saldırının ardından bir araya geldiği Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kendisine Star Medya Grup Başkanı Murat Sancak’ın aracına yönelik silahlı saldırıyla ilgili saldırganların yakalandığını söylediğini aktardı. Başbakakan Davutoğlu, 2 Ekim’de katıldığı bir televizyon programında da saldırının faillerinin yakalandığını öne sürdü. Ancak Emniyet kaynakları, saldırıyla ilgili olarak gözaltına alınmış ya da tutuklanmış bir fail bulunmadığını bildirirken, soruşturmayla ilgili gizlilik kararı olduğuna dikkat çeken Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı da, henüz yakalanan ya da tutuklanan olmadığını açıklamıştı. En son saldırıyla ilgili dün 6 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler