Demirtaş'tan 1 Kasım için çarpıcı iddia

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş 1 Kasım seçim sonuçları ile ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atarak çıkaracakları vekil sayısını söyledi.

Yayınlanma: 25.10.2015 - 08:25
Abone Ol google-news

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Partimin  baraj altında kalabilme riskini de alarak, eğer müzakere sürecine yeniden  başlayacak, karşılıklı ateşkes konusunda bir irade ortaya konulursa, oy kaygısı  taşımadan bunu destekleyeceğimizi ilan ediyorum" dedi.

Demirtaş açıklamalarının devamında ise HDP'nin 110 vekil çıkaracağını iddia etti.

Demirtaş konu ile ilgili şu sözleri kullandı:

"Keşke '7 Haziran'ı kabul etseydik' diyecekler. 'Çünkü 1 Kasım'da 110 vekil oldular' diyecekler. 1 Kasım sonucunu görecek olanlar, 'keşke 7 Haziran'ı kabul etseydik' diyecekler. Çünkü HDP 80 vekil değil, 100-110 vekil çıkaracak. Kalıcı bir barış için çaba göstereceğiz. 2017'de Kürt sorununun önemli bir kısmını çözeceğiz. Yine 2017'de silahların sustuğu bir döneme gireceğiz. 1 Kasım sonrası barışı kalıcılaştıracağız."

Diyarbakır'da iş çevreleriyle Liluz Otel'de bir araya gelen Demirtaş,  çatışmaların durmasını ve barışın tekrar yaşanmasını istediklerini söyledi.

Savaş denince doğudakilerle batıdakilerin farklı şeyler anladığını  savunan Demirtaş, savaştan herkesin aynı şeyi anlamadığını ve bunun da normal  olduğunu aktardı.

Demirtaş, bunun bir çaresi olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 40 yıldır burada silah sesiyle, ölümle yaşayan bir halkın  'savaş' dendiğinde ne hissettiğini batıdaki kardeşlerimizin anlaması için en  azından bir haftalarını burada geçirmeye davet ediyoruz. 'Barış' denince, bunu  'vatan hainliği, devletin bölünme girişimi' olarak tanımlayanları, bir hafta da  olsa burada yaşamaya davet ediyorum. 'Biz bu işi daha fazla savaşla çözeriz'  diyenleri bir gecesini polis kulübesinde nöbet tutmaya çağırıyoruz. Bunu diyen  siyasetçileri de bir gecelerini askerle mevzide sabahlamaya davet ediyoruz."

Demirtaş, "savaşın bitmesi gerektiğini" belirterek, "Yaşanan sorunlar  kesinlikle tek taraflı değil. Yaşanan savaştan dolayı çift taraflı mağduriyetler  yaşanıyor. Bunları görmüyor değiliz. Bu işin çözümü için muhatap olarak  gördüğümüz, adım atmasını beklediğimiz bir muhatabımız var. Eğer tüm toplum  olarak barış konusunda hemfikirsek, ilk talebimizi hükümete yöneltmek zorundayız.  Bu işin doğal olanı bu" diye konuştu.

"Yaklaşık 150 yıllık bir sorunu, 'Biz bunu daha fazla askeri  operasyonla çözeriz' diyen hükümete ilk olarak iğneyi batırmak zorundayız" diyen  Demirtaş, bu konuda ilk olarak hükümetin eleştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Selahattin Demirtaş, ortada bir güven problemi olduğunu anlatarak, zar  zor oluşturulan barış ortamının genel seçimden sonra ortadan kalktığını, tekrar  güven ortamını sağlayacak çözüm yollarının oluşturması gerektiğini kaydetti.

Demirtaş, "barış için yeni bir çağrıda bulunacağını" belirterek, şöyle  devam etti:

"Partimin baraj altında kalabilme riskini de alarak, eğer müzakere  sürecine yeniden başlayacak, karşılıklı ateşkes konusunda bir irade ortaya  konulursa, oy kaygısı taşımadan bunu destekleyeceğimizi ilan ediyorum. Bu riski  almaya hazırız. Çatışmayla çözüm adına ilerleme olmuyor. Silah çözüm olmuyor.  Silah dışı bir yöntemde ısrarcı olma görevimiz var. İnancımızı yitirmedik. Çünkü  başka bir seçeneğin kalıcı barışa götüremeyeceğine inanıyoruz. Ölüm bu  topraklarda kardeşliğimizi kuvvetlendirmiyor. Çatışma en çok da bizim istediğimiz  bu ortama zarar veriyor."

Çift taraflı ateşkesin olmasını istediklerini dile getiren Demirtaş,  "Müzakerelerin başlaması konusunda siyasi partiler en azından seçimden sonra  hazır olduklarını ilan etsin. Seçimlerde sonuç ne çıkarsa çıksın kimse silah  konusunda ısrarcı olamayacaktır. 1 Kasım'dan sonra Türkiye'nin önünde yeni bir  çözüm süreci sayfası açılacaktır. Buna eminiz. Bu konuda gerekli girişim ve  görüşmelerimiz de var" ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler