5. parti Erdoğan'a bağlı

Abdullah Gül’ün etrafında toplanan AKP’liler, seçim sonrası iklimin değişmemesi durumunda yeni oluşuma sıcak.

Yayınlanma: 28.10.2015 - 21:37
Abone Ol google-news

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün etrafında toplanan AKP’liler, 1 Kasım sonrasında da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın aynı yönetim anlayışını sürdürmesi, ülkedeki gerilim ve kutuplaşma ikliminin değişmemesi durumunda yeni bir oluşumun doğmasını daha güçlü olarak dile getiriyor. AKP’nin seçim sonucunda tek başına iktidara gelse bile Erdoğan’ın müdahaleleri nedeniyle partideki huzursuzluğun süreceğine dikkat çeken muhalifler, Erdoğan’ın 2019’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimini beklemeden saraydan ayrılarak partinin başına geçebileceğine dikkat çekiyor.

AKP’nin muhalif kanadında 1 Kasım sonrasına dönük olarak şu olasılıklar dile getiriliyor:

- Seçim sonucu sıkıntıları bitirmeyecek Erdoğan’ın tavır, üslup ve yönetim anlayışında bir değişiklik olmadığı sürece aynı sıkıntılar devam edecek.

 

Gül’ün tavrı değişti

- Gül hareketi koşullara bağlı Erdoğan’ın yönetim anlayışı ve partinin gidişatından memnun olmayan çok sayıda partili var. 1 Kasım seçiminden sonra ortaya çıkacak iklime göre Gül’ün etrafında toplananlar yeni bir hareket başlatabilir. Ancak bu tamamen koşullara bağlı. Erdoğan’nın bu anlayışını sürdürmesi, toplumdaki gerginlik ve kutuplaşma siyasetinin devam ettirilmesi, baskıcı anlayıştan vazgeçilmemesi durumunda yeni bir hareket doğabilir. Parti içinde mücadele özellikle son kongreden sonra imkânsız görünüyor. Partinin yeni MKYK yapısıyla parti içi mücadelenin kapıları kapatıldı. Ama şu anda yekpare bir hareket yok. Partinin gidişi çok daha vahim bir noktaya varırsa parti tabanı da dönebilir. Abdullah Gül, siyasete çok gönüllü değil. Ancak son 20 gündür koşulların oluşması durumunda yeni bir oluşuma daha sıcak bir tavır sergiliyor.

- Erdoğan, Saray’dan inebilir Partinin dönülmez bir gerileme dönemine girmesi durumunda Erdoğan, görev süresinin bitimini beklemeden Cumhurbaşkanlığı’ndan ayrılıp partinin başına dönebilir. Erdoğan, 2019’daki Cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci kez seçilemeyeceğini biliyor, bu nedenle de aday olmayı düşünmüyor. 5. Parti bu süreci hızlandırabilir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler