Paketten ‘sır’ çıktı

Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı hükümetin eylem planında ‘devlet sırrı’ ve ‘seçim barajı’ konusunda düzenleme yapılmasına ilişkin başlıklar yer aldı.

Yayınlanma: 11.12.2015 - 06:18
Abone Ol google-news

Başbakan Ahmet Davutoğlu, hükümet programının uygulanışına ilişkin eylem planını açıkladı. Yeni anayasa ve başkanlık sistemi konularına değinilmeyen eylem planında ‘devlet sırrı’ yasasının çıkarılması ve seçim barajının düşürülmesi gibi hükümet programında yer almayan başlıkların bulunması dikkat çekti. Planın ayrıntıları şöyle:

‘Devlet Sırrı’ yasası: 1 yıl içinde Devlet Sırrı Yasası çıkarılacak. Yasada devlet sırrının tanımı yapılacak. Devlet sırrı ile diğer gizli bilgi ve belgelerin açıklanma ve gizli bırakılma şartları ile süreleri belirlenecek. Bilgi ve belgeleri devlet sırrı veya gizli olarak nitelendirmeye yetkili makam ve merciler de devlet sırrı yasası ile belirlenecek.

Mini Anayasa teklifi: Davutoğlu anayasal değişiklik içeren 4 yasal düzenleme için de öncelikli çağrıda bulundu. Davutoğlu, “Bir, yüksek yargıda dağınıklığı giderelim. İki, HSYK’yi yeniden yapılandıralım, Hâkimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulu kuralım. Üç, yargı üst yönetiminin oluşumunda TBMM’nin rolünü güçlendirelim. Dört, özel üniversitelerin kurulmasına ve yurtdışındaki üniversitelerin Türkiye’de, Türkiye’deki üniversitelerin de yurtdışında faaliyet göstermelerine imkan sağlayacak düzenlemeleri de yapalım” dedi.

Seçim barajı düzenlenecek: AKP, seçim bildirgesinde yer verdiği seçim barajının düşürülmesi vaadine tek başına iktidar olunca hükümet programına almamıştı. Davutoğlu dün 1 yıl içinde seçim barajı ile ilgili yeni bir düzenleme yapılacağını açıkladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler