Umut Nöbeti'nde 68. gün: Tiyatrocular nöbette

Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanmasının ardından başlatılan Umut Nöbeti’ni 68. gününde Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği (DETİS ) üyeleri ile Orhan Kemal Müzesi kurucusu ve yazar Işık Öğütçü devraldı.

Yayınlanma: 07.02.2016 - 21:12
Abone Ol google-news

Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcimiz Erdem Gül’ün tutuklanmasının ardından başlatılan Umut Nöbeti’ni 68. gününde Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği (DETİS) üyeleri ile Orhan Kemal Müzesi kurucusu ve yazar Işık Ögütçü devraldı.

Silivri Cezaevi önünde dün gerçekleştirilen nöbette Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği (DETİS) üyeleri “Özgür basın, özgür sanat varsa özgür toplum vardır” dövizleri açtı. DETİS Başkanı Mehmet Ege, burada yaptığı açıklamada “Yaşamak mı, yoksa ölmek mi? Mesele bunda’ diyordu Hamlet.

Sevgili Can’la, Sevgili Erdem’se ‘Yazmak mı, yoksa yazmamak mı? Mesele bunda’ dediler...Yazmak, yazmak, yazmak deyip direnmeyi, halkın haber alma hakkı, kendilerinin ifade özgürlüğü adına hak edemedikleri sonuçlara katlanmayı seçti Sevgili Can ile Erdem” dedi. “Özgür basın varsa, özgür toplum var” diyen Ege, özetle şunları söyledi: “DETİS olarak ülkemizde de çürümüş bir şeyler olsun istemiyoruz. DETİS olarak ülkemizin de bir zindan haline getirilsin istemiyoruz. Ama inanıyoruz ki Cumhuriyet’in inançlı yurttaşları buna izin vermeyecekler. Evet özgür basın varsa özgür toplum var. Hemen ekleyelim. Özgür sanat varsa, özgür toplum var.”

8. kez nöbette

Yazar Işık Öğütçü de gazetecilik yaptıkları için cezaevinde olan diğer gazetecilerin de sesini duyurmak ve özgürlüklerine kavuşmalarına destek olmak amacıyla 8. kez nöbette olduğunu anımsatarak “İfade ve basın özgürlüğünün tüm ülkemizde sağlanması için yetkilileri bu konuda hassas davranmaya davet ediyorum.

Ülkelerin gelişmişlikleri, refahları ekonomik göstergelerinin yanında özgürlükler, kültürel faaliyetler, insana saygı ve gelişmiş uygarlık verileriyle yakından ilgilidir. Hepimiz birinci sınıf bir yaşamı hak ediyoruz. Bu amaçla özgürlüklerin kısıtlanması, halkın haber almasını sağlayan gazetecilerin tutuklanması güzel ülkemize yakışmamaktadır” dedi.

Öğütçü, şöyle devam etti: “İnanıyorum ki gazetecilik mesleğinin yükakı olan arkadaşlarım Can Dündar ve Erdem Gül, en kısa zamanda özgür olacak, görevlerinin başında bizlere yeni haberler, yeni kitaplar ve belgeseller hazırlayacaklardır. Bu eserleriyle de daima unutulmazlar arasında olacaklardır. Burada ‘Umut Nöbeti’nde olan bizlerin selamı ve sevgisi hep onlarla olsun. Umutları daima parlasın. Zor günlerden nice başarı öykülerinin yazıldığını hiç unutmasınlar. Özgürlük güneşinin ışığı onlara en kısa zamanda ulaşacak ve özgür kalacaklardır.”

Konuşmaların ardından DETİS üyesi Levent Güner, cezaevi önünde küçük bir müzik dinletisi sundu. Umut Nöbeti’ni bugün CHP Kocaeli İl Başkanı Cengiz Sarıbay ile gazeteciler Cengiz Erdinç, Nevzat Onaran ve Levent Cinemre devralacak.

Özgür basına destek eylemi

 HDP Kâğıthane ilçe örgütü, 4. Levent Emniyet Evleri Metro durağı çıkışında, tutuklu gazetecilere ve muhalif yayın organlarına destek amacıyla Cumhuriyet, Birgün, Evrensel ve Özgür Gündem gazetelerini ücretsiz dağıttı. Gazetelerin birinci sayfalarından oluşan ve üzerinde “Yalanın karşısındaki gerçek” yazısı olan pankart açan grup, “Özgür basına destek verin. Okunabilecek gazeteler bunlar. Halkımız gelin bu gazeteleri satın alın ve destek verin” çağrısı yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler