'Amerika Sarraf’ı herhangi bir şey elde etmeden bırakmaz'

ABD'de tutuklanan ve 75 yıl hapis cezası istenen Rıza Sarraf üzerinden Türkiye- ABD ilişkilerini değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, "Amerika Sarraf’ı herhangi bir şey elde etmeden bırakmaz. Türkiye ‘bunları kabul etmiyoruz’ diye ABD’ye çatarsa felaket senaryosudur. O zaman Türkiye yalnızlaşmaya bırakılır" dedi.

Yayınlanma: 28.03.2016 - 14:53
Abone Ol google-news
CHP Genel Başkan Yardımcısı, eski İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Kordon Otel'de düzenlediği basın toplantısında, kara para aklama, bankacılık sahtekarlığı gibi suçlamalardan dolayı ABD'de tutuklanan ve 75 yıla kadar hapsi istenen Rıza Sarraf'ın durumunun Türkiye ve ABD ilişkilerini nasıl etkileyeceğini anlattı. 17 Aralık soruşturması sürecinde ve üç bakanın fezlekeleri Meclise gönderildiğinde Yolsuzluk Araştırma Komisyonu'nda görev yapan Aksünger, Sarraf'ın ABD'de tutuklanması için "Gerçek neyse yargılansın ama Türkiye’yi mahkum etmeyin. Amerika Sarraf’ı herhangi bir şey elde etmeden bırakmaz. ‘Arkasında olanlara da bir mesajdır’ diye kendileri söyledi.
 
Türkiye’yi dizayn ile ilgili bir konu mudur, failleri yakalama ile ilgili mesaj mıdır ayrı bir konu. Türkiye 'Bunları kabul etmiyoruz’ diye ABD’ye çatarsa felaket senaryosudur. O zaman Türkiye yalnızlaşmaya bırakılır. Ambargo ihtimali ortaya çıkar. Bu kara senaryonun olmayacağını umuyorum.
 
Devletin imkanını kullanmadan bunları yapabilmek mümkün değil. Adama ödüller verdiler. ‘Olmayan saçlarımızı yolacağız’ diyordum. Umut ediyorum ki Türkiye buradan çok zarar görmez. Zaten ekonomik olarak zor bir süreç bekliyor bizleri. Faillerin ortaya çıkarılması için yargılamanın başlatılması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

"İDAM KONUSUNDA DA MUTABIK MISINIZ?"
 
İran’da yatırımları bulunan İranlı işadamı Babek Zencani hakkındaki idam kararı ile ilgili de iddiada bulunan Aksünger, şunları söyledi:
"Başbakan Davutoğlu, üç hafta önce İran’a gitti. İran’da bütün yetkililer ile görüşüp sonra Tahran’da basın toplantısı yaptı. ‘İran’la tüm konularda mutabıkız’ dedi. Birkaç saat sonra Zencani hakkında idam hükmü verildi. İran ile hangi konularda mutabıksınız? Bu, idam hükmü konusunu da içeriyor mu? Sayın Cumhurbaşkanı da mutabık mı? Rıza Sarraf konusu 17- 25 Aralık dosyaları ve bakanlarla tek başına ilinitli bir konu değil artık. Aradan üç, dört hafta geçti. Zencani İran’da gözaltına alınıp tutuklandı. Savcı Baharara’ya 15 Aralık 2015’te bilgi veriyorlar. 3 ay sonra Sarraf Amerikaya gidiyor ve tutuklanma kararı veriliyor. Sarraf Türkiye’de de birileri tarafından aklanmaya çalışılırken verdiğimiz demeçler vardı. ‘Siz bakanları aklamaya çalışırken uluslararası suç örgütünü aklar duruma gelirsiniz’ demiştik.

"SAVCI SENİ ÇAĞIRABİLİR DEDİLER"
 
17-25 Aralık dosyaları hakkında da konuşan Aksünger, 25 Aralık’ın Meclis’e gelmediğini, ancak iktidarın ve Rıza Sarraf’ı sahiplenenlerin en çok korktuğu konunun 25 Aralık’taki "vatana ihanet" konusu olduğunu belirtti. Cezaevindeki cemaat yapısının 25 Aralık’tan dolayı içeride yattığını, iktidarın "Hükumete darbe girişimi" dediğini söyleyen Aksünger, "Yatanların yüzde 80’i 17 Aralık dosyasına bakmış, içinde bulunmuş kişilerdir ama içeride yatmalarının gerekçesi 25 Aralık. İktidar 25 Aralık’a ‘darbe girişimi’ diyor. Bana dediler ki; ‘Amerikan savcısı seni çağırıp dinleyip bilgi isteyebilir’ dediler. Amerika’nın bu davayı bilmemesine imkan yok" dedi.

"AMBARGOYU DELDİĞİNİ KABUL EDİYORSUNUZ"
 
Rıza Sarraf’ın yakalanmasının ardından “Hukuka hukuk işletilmeye çalışılacak" diyen Aksünger, sözlerini şöyle konuştu:
"Rıza Sarraf’ın mal varlığının Türkiye’de olduğunu söylüyorlar. Hepsi bu mu acaba? 500 milyon dolar gibi rakamlar söyleniyor. Ben servetinin hepsinin Türkiye’de olduğuna inanmayan bir insanım. Üç bakanın konusu, Rıza Sarraf odaklı konulara eş değer gidiyor. Hukuka hukuk işletildiğinde ‘gel bunu yargılıyorum, ambargoyu Türkiye’de nasıl deldi’ diyecek. 17 Aralık’ta ambargo denilirken bir kamu bankası işin içinde vardı. Para transferi konusunda ortada bir şey gözükmüyor olabilir ama zaten bu işler böyle olur. 2012’de ambargo gevşetildiğinde Türkiye ve buna benzer ülkelere Birleşmiş Milletler’de denildi ki; ‘Ambargoyu gevşetiyoruz, siz İran’dan doğalgaz ve petrol alabilirsiniz, karşılığında ürettiğiniz bir şey vereceksiniz.’ Buna kimyasallar, silah dahil değildi. Bizimkiler altın verdiler. Altın verdiğini kabul ediyorsan ambargoyu deldiğini kabul ediyorsunuz. İçeride ürettiğimiz bir şey verseydik domates, patates verecektik. Bunların 30 milyar dolarlık ihracat yaptığını düşündüğünüzde içeride kalan tortu inanılmaz olacaktı. Biz altın verdik, buğday verdik. Buğday Dubai’den gelmiş gibi görünüyor, Dubai’de buğday üretilmiyor."

"CHP ELİNDEN GELEN HER ŞEYİ YAPAR"
 
Başbakana verilen MİT raporunda “Rıza Sarraf tehlikeli ve bakanlarla ilişki kurup Türk vatandaşlığına geçmek istiyor" ifadelerinin yer aldığını kaydeden Aksünger, "Kimse kaale almıyor. Bu rapor dosyalarda vardı, bu arkadaşlar Ali Babacan ve Mehmet Şimşek’e gidip ‘sıkıntı yaratabilir’ diyor. Babacan, ‘Doğalgaz alıp altın verdik’ diyerek itiraf etmiş oluyorsun. ‘Ambargoyu deldim’ diyorsun. Yapılma şeklini bilmek zorundasınız" dedi. Aksünger, öne sürdüğü “kara senaryo" durumunda CHP’nin tutumuyla ilgili, “Ülke batağa girmesin diye CHP elinden gelen her şeyi yapar. Bu pislik yapanları aklama konusunda ‘sesinizi çıkarmayın’ diyemeyiz. İlişkilerin gelecek dönemde daha sıhhatli yürümesinin zeminin hazırlamak için çalışıyoruz" diye konuştu.

"BU KENTE YAKIŞMAYAN BİR REKTÖR"
 
Aksünger, İzmir gündemi hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Aksünger, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ile aralarındaki davalarla ilgili şunları söyledi:

"Ege Üniversitesi Rektörü ile davalarımız var. Ben aydın namusuna davet etmiştim. Bütün davaları ben kazandım. Temyize götürdüler. Tazminat davaları açacağım. Onları da mağdur akademisyenlerin derneklerine bağışlayacağım. Bu kente yakışmayan bir rektördür bence. Kendince cumhuriyetin kadını gibi gözüküp arka planda bu kazanımlara darbe vurmaya çalışanlarla iş birliği yapanları aydın namusuna davet ediyorum."

DÜNDAR VE GÜL DAVASINA MÜDAHİL OLACAKLAR
 
Toplantıda konuşan CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel de, CHP İl Örgütünün Can Dündar ve Erdem Gül davasına müdahil olacağını belirterek, "Can Dündar ve Erdem Gül davasına haber alma hakkı engellenenler olarak müdahil olacağız" dedi.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler