Yumrukla dokundular... 3 AKP'li, 1 HDP'li yaralı

Anayasa Komisyonu’nda dokunulmazlık görüşmeleri sırasında AKP’liler ve HDP’liler birbirine girdi. 4 vekil yaralandı. Gerilim üzerine komisyon kapısına polis konuldu.

Yayınlanma: 28.04.2016 - 11:11
Abone Ol google-news

<video:524000>

TBMM Genel Kurulu’nda önceki gün AKP ve HDP’liler arasında yaşanan yumruklaşma, dün dokunulmazlık önerisinin görüşüldüğü Anayasa Komisyonu’nda daha büyük bir kavgaya dönüştü. AKP’den 3, HDP’den 1 milletvekilinin yaralandığı kavgada, yere düşen vekiller tekmelendi. İlk kez Meclis’te çok sayıda polis, komisyon kapısında görevlendirildi. Kavga üzerine önerinin görüşmeleri, pazartesi gününe ertelendi.

AKP 'dokunma' işini kısa yoldan halledelim derdinde...

Komisyonun saat 11.00’de başlayan toplantısına AKP ve HDP, milletvekilleriyle çıkarma yaptı. Salonun dar olması nedeniyle vekiller ve gazeteciler ayakta kaldı. HDP’li milletvekilleri, daha büyük bir salona geçilmesi, kameraların salon dışına çıkarılmamasını önerdi. Ancak Komisyon Başkanı Mustafa Şentop, salonun uygun olduğunu, danışmanlar nedeniyle vekillerin ayakta kaldığını söyledi. HDP’li Sırrı Süreyya Önder, “Genel Kurul kapalı, toplantıyı orada yapalım” dedi. Uzun bir süre tartışma sürdü.

‘Ciyak ciyak bağırma’

Bu sırada AKP ve HDP’li vekiller arasında arbedeye varan tartışmalar yaşandı. Milletvekilleri, dosya ve su şişelerini birbirine attı. İtiş kakış sırasında AKP’li erkek vekiller, HDP’li kadın vekillere “Susun, ciyak ciyak bağırıyorsunuz. Kurgu yapmak için gelmişsiniz” diye tepki gösterdi. HDP’li Meral Danış Beştaş, “Dağbaşı mı burası, dün dayak attınız bugün de mi atacağınızı zannediyorsunuz” diye bağırdı. Zaman zaman MHP ve HDP’liler arasında da atışma yaşandı. MHP’li Oktay Öztürk, “Terör çetesi” dediği HDP’li Ferhat Encü’ye pet şişeyi fırlatmak üzereyken yanındaki milletvekilleri tarafından durduruldu.

‘Komisyona polis girdi’

Şentop’un kameraların dışarı çıkmasını istemesi ve polisin salona girmesiyle tansiyon yükseldi. HDP’lilerden, “Burası karakol değil, polisin burada ne işi var” sesleri yükseldi. HDP’lilerin komisyon üyesi milletvekillerinin 1, parti grubundan da 3 danışmanın komisyon toplantısını izlemesi yönündeki önerisinin kabul edilmesi üzerine görevli olmayan danışmanlar dışarı çıkarıldı. Kameraların kalması önerisini kabul etmeyen Şentop, “Görüntülü periscope yayın yapan arkadaşlar var zaten sorun yok” dedi.

‘Tam bir ahlaksızlık’

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, HDP’li vekillerin bugüne kadar dokunulmazlıklarının zaten olmadığını belirterek, “Sokakta her türlü coptan, gazdan, tazyikli sudan, işkenceye kadar her türlü muameleyi zaten görüyoruz” dedi. Genel kurulda önceki gün yaşanan olaylarla ilgili Baluken, “Kürsü dokunulmazlığını kullanan siyasi partiye, onun vekillerine yönelik genel kurulda 150-200 vekille yapılan linci parlamentoyla bağdaştırmak mümkün değil. Olsa olsa ahlaksızlık, eşkıyalıkla tarifi mümkündür” dedi. AKP’li Naci Bostancı, “Dün akşamki gibi maalesef Meclis için kabul edilemez olan manzaralar ilk defa olmuyor, kınıyorum” dedi. HDP’li Ferhat Encü de, “Bunun hesabını vermeniz gerekecek. 100 kişi 5 kişiye saldırdı” dedi.

Şiddetli kavgaya dönüştü

Komisyonun ara verdiği çalışmalar, akşam 17.00’de yeniden başlamak üzereyken HDP ve AKP’liler arasında büyük bir kavga patladı. AKP’li Fatma Benli, HDP’li Osman Baydemir’in uyarısı üzerine HDP’li Çağlar Demirel’e yer ermek üzere yan koltuğa geçti. AKP’lilerin, Baydemir’i nezaketsizlikle suçlaması üzerine gerilim birden öfkeye dönüştü. HDP’li Ahmet Yıldırım, “Asıl nezaketsiz sizsiniz” diye bağırdı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın, HDP’li Baluken’e “Toplantıyı sabote ediyorsunuz, gerginlik yaratıyorsunuz. Eşkıyalık yapmayın” sözlerine Baluken’in “Eşkıya sensin. Sen adam mısın hadi oradan” demesi üzerine vekiller birbirinin üzerine yürüdü. AKP’li vekiller Bozdağ’ın etrafını sararken bu noktada yumruklaşmalar başladı.

Yumruklar, tekmeler, sandalyeler

Salonun her köşesinde yumruklar ve tekmeler havada uçuştu. Vekiller birbirlerine sandalye ve su şişesi fırlattı. Masanın üzerine çıkan AKP’li İsmail Aydın, arkadaşlarını yumruklayan HDP’lilerin üzerine atladı. AKP’li Ali İhsan Yavuz, yumruk darbeleriyle yere düşürken, yerde de de tekmelendi. HDP’li Alican Ünlü’nün yumrukladığı AKP’li Yusuf Başer ve Mehmet Demir de yere düştü. HDP’li Erdal Ataş’ın dudağı patlarken, AKP’li Yavuz’un kaşı açıldı. AKP’li Başer ve Demir de hafif yaralandı. Salondaki dev ekran da kırıldı. Kadın vekillerin arada kaldığı kavgada HDP’li Çağlar Demirel’in masadan atlayarak olay yerine doğru hamle yaptığı görüldü.

Polis gözetiminde toplantı

İlk kez Meclis komisyon kapısına çok sayıda polis görevlendirildi. Kavga sırasında polisler salona girmedi, ancak komisyon kapısında kart kontrolü yaparak salona girişlere izin verdi. Milletvekilleri, gazeteciler ve ismi listede olan danışmanların toplantıyı izlemesine izin verildi.

CHP'li Özcan'ın mikrofonunu kapattılar, HDP'li vekile terörist dediler

HDP’li Ataş: AKP bizi sindirmek istiyor

Kavgada hafif yaralanan HDP’li Erdal Ataş, AKP’nin muhalefeti sindirme noktasında biat ettirmeye yönelik bir tutumu olduğunu belirterek, “Bunun Meclis’e de yansıması var. Eleştiri yapılmasını istemiyorlar. Meclis’ten istedikleri düzenlemeleri geçirmek istiyorlar” diye konuştu. Yaşananları tasvip etmediğini söyleyen Ataş, “Bu ülkede herkes demokratik çerçevede kendini ifade etmeli. Ancak gelin görün ki, bütün memleketin kendilerine ait olduğunu sanıyorlar. Bu sürdürülemez bir politikadır. Geri adım atmak zorundalar” dedi. Ciddi bir yaralanmasının olmadığını kaydeden HDP’li Erdal Ataş, “Geri adım atmayacağız. Bundan sonraki süreçte de bu direnişimiz artarak devam edecek” diye konuştu.

AKP’li Can: HDP’liler hazırlıklı gelmiş

AKP’li Ramazan Can, olaylardan dolayı üzüntü duyduğunu söyledi. Can, “Her türlü eleştiri yapılabilir. Ama topluma örnek olmalıyız, ama iyi bir görüntü verilmemiştir. Bize düşen tansiyonu düşürmek, diyalog ortamlarını oluşturmaktır” dedi. Meclis’te seviyenin gittikçe düştüğünü kaydeden Can, HDP’nin Meclis’te grubunun gücüne dayanarak terör propagandası yaptığını savundu. Hergün şehitlerin geldiği bir ortamda güvenlik güçlerinin katliam yaptığını ileri sürdüklerini belirten Can, “Empati yapmaları gerekiyor” dedi. HDP’lilerin toplantıya hazırlıklı olarak geldiğini belirten Can, 20-25 HDP’linin AKP’lilere saldırdığını söyledi. Can, AKP’li Mehmet Demir’e bir HDP’li danışmanın saldırdığını ileri sürdü.

CHP: AKP şiddetle yönetmeye çalışıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan “AKP parlamento çoğunluğundaki gücüne dayanarak, her noktada, arzu etmediği hoşuna gitmediği beyanlara karşı tahammülsüzlük örneği gösteriyor. Milletvekilinin neyi söyleyeceğinin bir başkasının tayin etme yetkisi yoktur. Çalışma ortamıyla olan sıkıntıyı başkana söyledik. Ama nedense komisyon başkanı ‘en büyük salon bu’ dedi. Bu böyle alelacele ‘oluversin, geçiversin’ denilecek bir husus değil. Bu sevimsiz, hoşa gitmeyen tablolara yol açtı” dedi. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, bugün basın toplantısı yapacaklarını belirterek, “AKP şiddetle parlamentoyu yönetmeye çalışıyor. Sayısal çoğunluğunu bir tahakküm aracı olarak kullanmak istiyor. Şiddetin yegâne sorumlusu AKP’dir” dedi.

MHP'li Parsak: Karşıt görüşlü vekil kavgası!

MHP’li Mehmet Parsak, kavganın Meclis’e hiç yakışmadığını söyledi: Hani bazen haberlerde söyleniyor ya “Üniversitelerde karşıt görüşlü öğrenciler arasında yaşanan kavga...” diye. Biz de, olay sonrası “Bu kez karşıt görüşlü vekiller arasında kavga..” dedik. Terörle bağlantılı tüm suçlar için dokunulmazlıkların kaldırılmasını istiyoruz. Bakanların ve başbakanın da bu kapsama dahil olmasını istiyoruz. Bu yönünde bir teklifimiz var, onu da pazartesi günü vereceğiz.

Meclis'te meydan savaşı... Masaların üzerinden zıpladılar - VİDEO

Komisyondaki vekillerin kavgasından yeni görüntüler - VİDEO


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler