AKP’li 5 kadın vekil 29 aydır kürsüye çıkmamış!

Sadece türban takan 4 vekil değil AKP’li 46 kadın milletvekilinin çoğunun, Genel Kurul kürsüsünde yaptığı konuşma sayısı 4’ü geçmiyor.

Yayınlanma: 04.11.2013 - 09:37
Abone Ol google-news

Sadece TBMM Genel Kurulu’na türbanla giren AKP’li 4 kadın vekilin değil, AKP’li kadın vekillerin çoğunun Meclis’te konuşmadıkları belirlendi. AKP’li 46 kadın milletvekilinden 5’i, 2011 seçimlerinden bugüne kadar geçen 29 aylık süre içerisinde milletvekili yemini ettikten sonra kürsüye bir daha hiç çıkmazken, 24 kadın milletvekilinin 2,5 yılda yaptığı konuşma sayısı ise toplamda 4’ü geçmiyor. Bu durum AKP’li kadın milletvekillerinin genelinin TBMM çalışmalarına pek katılmadığını gösteriyor.

TBMM Genel Kurulu’na AKP’li 4 kadın milletvekilinin türbanla girmelerinin ardından, AKP Bursa Milletvekili Canan Candemir Çelik de kapanma kararı almasıyla türbanlı vekil sayısı 5’e çıktı. Seçimlerin üzerinden yaklaşık 2,5 yıl geçtikten sonra kapanma kararı alan kadın milletvekillerinin TBMM Genel Kurulu kürsüsündeki konuşma sayılarının azlığı eleştiri konusu olmuştu. Parlamentoda 46 sandalye ile en çok kadın milletvekiline sahip AKP’nin kadın milletvekillerinin 2011 genel seçimlerinin ardından bugüne kadar Genel Kurul kürsüsünde yaptıkları konuşmalar değerlendirildiğinde türbanlı milletvekilleri ile türbansız milletvekilleri arasında pek fark olmadığı ortaya çıkıyor.

5 kadın vekil tek bir konuşma dahi yapmamış!

AKP Ağrı Milletvekili Fatma Salman, Aydın Milletvekili Semiha Öyüş, Balıkesir Milletvekili Tülay Babuşçu, İstanbul Milletvekili Alev Dedegil ve türbanla TBMM Genel Kurulu’na gelen Kahramanmaraş Milletvekili Sevde Bayazıt Kaçar olmak üzere AKP’li toplam 5 kadın milletvekili, TBMM kürsüsüne milletvekili yemini ettikten sonra bir daha çıkmadı. AKP Ankara Milletvekili Ülker Güzel ve Van Milletvekili Gülşen Orhan ile türbanla gelmeye karar veren 5. isim olan Bursa Milletvekili Canan Candemir Çelik olmak üzere toplam 3 milletvekili de yaklaşık 30 aylık süreçte milletvekili yemini etmek dışında TBMM kürsüsüne yalnızca bir kere çıktılar.

Doğrudan kadın haklarıyla ilgili 3 vekil konuşmuş!

AKP’li kadın milletvekilleri arasında grup başkanvekili ya da bakan görevinde olmayıp da “doğrudan kadın hakları ve sorunlarıyla” ilgili olarak Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu olmak üzere yalnızca 3 kadın milletvekilinin konuşma yapması dikkat çekti. Kürsüye çıkan AKP’li kadın milletvekillerinin genelde bütçe görüşmeleri sırasında; ilgili kuruluşun bütçesiyle ilgili parti grubu tarafından verilen görev kapsamında kısa konuşmalar yaptı.

26 kadın vekilin konuşması sayısı 4’ü geçmiyor


Hiç kürsüye çıkmayan kadın milletvekillerinin yanı sıra AKP’li 26 kadın milletvekilinin son 2,5 yıllık dönemde yaptığı konuşma sayısı 4’ü geçmiyor. Seçildiği günden bu yana 4’ün üzerinde kürsüden hitap eden kadın milletvekillerinin sayısı 17 olurken, bu kadın vekiller arasında grup başkanvekili ve bakanlık görevlerini yürütmüş vekiller de yer alıyor. AKP içinde bakan ve grup başkanvekilleri dışında TBMM kürsüsünde en çok konuşma yapan kadın milletvekili ise İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler