Öldürülen gençler, gelmeyen adalet

Gezi Direnişi’nde öldürülen Ali İsmail Korkmaz davasında Ali İsmail’e copla vuran ve görüntüleri silen polis Hüseyin Engin’e verilen 9 aylık ceza önce “iyi hal”den 7.5 aya indirildi, ardından “bir daha suç işlemeyeceğine” kanaat getirilerek ertelendi.

Yayınlanma: 05.04.2017 - 20:37
Abone Ol google-news

Gezi Direnişi sırasında 2 Haziran 2013 gecesi Eskişehir’de polis ve eli sopalı esnaf tarafından dövüldükten sonra beyin kanaması geçirerek yaşamını yitiren 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz’ın ölümüyle ilgili davada Yargıtay’ın cezasını bozduğu 2 sanık hakkındaki dava yeniden görüldü. Ali İsmail’e tekme atarak düşüren fırıncı Ebubekir Harlar, “kasten yaralama sonucu ölüme neden olmak” suçundan 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ali İsmail’e copla vuran ve görünteleri silen, ilk yargılamada beraat eden polis memuru Hüseyin Engin ise “kasten basit yaralama” suçundan verilen 9 aylık ceza önce “iyi hal” indirimiyle 7.5 aya indirildi, ardından “bir daha suç işlemeyeceğine” kanaat getirilerek ertelendi. Anne Emel Korkmaz, “Canımız bir kez daha yandı” derken, baba Şahap Korkmaz, “Adaletin düzgün işlemediği, katillerin korunduğu ve sahip çıkıldığını gördük” diye konuştu. Kayseri Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada sanık Hüseyin Engin Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nden, Ebubekir Harlar ise Konya’nın Yunak Ağır Ceza Mahkemesi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yöntemiyle katıldı.Ali İsmail Korkmaz’ın babası Şahap Korkmaz, annesi Emel Korkmaz, ağabeyi Gürkan Korkmaz ve avukatları duruşmada hazır bulundu.

Sanıklar beraat istediler

Mahkemede sözleri sorulan Ebubekir Harlar, Yargıtay’ın bozma kararını kabul etmediğini belirterek, “Daha önceki kararın verilmesini istiyorum. Kararı mahkemenize bırakıyorum. Beraatımı istiyorum. Suçsuz olduğumu biliyorum” dedi. Sanık Hüseyin Engin ise, “Yargıtay’ın bozma kararını kabul etmiyorum. Mahkemenin de bu karara uymamasını talep ediyorum. Beraatımı istiyorum” dedi. Baba Şahap Korkmaz ile anne Emel Korkmaz da, Yargıtay’ın kararına uyularak sanıkların cezalandırmasını istedi. Ali İsmail’e tekme atarak düşüren, daha önce “basit yaralamadan” 3 yıl 4 ay hapis cezası alan fırıncı Ebubekir Harlar, bu kez “kasten yaralamadan ölüme neden olmak” suçundan 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ali İsmail’e copla vuran, olay görüntülerini silen ve ilk yargılamada beraat eden polis memuru Hüseyin Engin için ise “kasten basit yaralama” suçundan verilen 9 aylık ceza önce “iyi hal” indirimiyle 7.5 aya indirildi, ardından “bir daha suç işlemeyeceğine” kanaat getirilerek ertelendi. Mahkeme sonrası konuşan Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz, “Tekrar Kayseri’ye geldik. Bu acımız hep var. Canımız bir kere daha yandı” dedi. Baba Şahap Korkmaz da “Adaletin düzgün işlemediği, katillerin korunduğu ve sahip çıkıldığını gördük. Hiç denecek kadar cezalar verilerek bu insanlara sahip çıkıyorlar‘ diye konuştu. Mahkemenin kararını gazetemize değerlendiren Ali İsmail’in ağabeyi avukat Gürkan Korkmaz, “Yargıtay’ın bozma kararı doğrultusunda yapılan yargılamada suçun yardımcı faili olan Ebubekir Harlar’a ‘kasten yaralama sonucu ölüme neden olma’ suçundan 6 yıl 8 ay ceza verildi. Asli fail Mevlüt Saldoğan ‘kasten yaralama sonucu ölüme sebep olma’ suçunden cezalandırıldığı için yardımcı failin cezası da bu suç üzerinden tesis edildi. Oysa asli fail kasten öldürme veya olası kastla öldürme suçundan ceza almalıydı. Asli fail bu suçtan ceza alsa yardımcı failler de daha ağır cezalar alacaktı. Sanıklar adil cezalar alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

TÜBİTAK 'Çok yoğunuz' dedi, Berkin’in görüntülerini incelemeyi reddetti

Gezi Parkı eylemlerinde Okmeydanı’nda polisin attığı gaz fişeğinin kafasına isabet etmesi nedeniyle hayatını kaybeden Berkin Elvan ile ilgili görüntülerin incelenmesi için yazı gönderilen TÜBİTAK bu talebi reddetti. TÜBİTAK mahkemeye gönderdiği yazıda, elinde bulunan sözleşmeyle bağıtlanmış projelerin yoğunluğunu gerekçe gösterdi. Diken.com.tr’nin haberine göre; Ulusal Kriminal Büro, Berkin Elvan’ın vurulma anına ilişkin TOMA kamerasından görüntüleri ortaya çıkarmış, söz konusu görüntülerde Berkin’i vuran ZET’çi (gaz fişeği silahı) polisin kimliği belirlenmişti. Ailenin avukatlarının başvurusu üzerine görüntülerin tekrar incelenmesi ve yeni delillere ulaşılması için İstanbul 17’nci Ağır Ceza Mahkemesi TÜBİTAK’a yazı gönderdi. TÜBİTAK ise bu talebi elindeki sözleşmeyle bağıtlanmış proje yoğunluğunu gerekçe göstererek reddetti. TÜBİTAK, mahkemeye gönderdiği olumsuz yanıtında şu ifadelere yer verdi: “Adli analiz talepleri, kurumumuz tarafından yürütülmekte olan projelerin yoğunluğunun müsaade ettiği nispette karşılanmaya çalışılmaktadır. Mevcut durumda; kurumumuzca yürütülen sözleşmeler ile bağıtlanmış ve gecikmesi halinde cezai yükümlülükleri olan projelerin yoğunluğu sebebi ile ilgili yazınızda belirtilen talebe olumlu cevap verilmemektedir. Söz konusu talep için Adli Tıp Kurumu Fizik İhtisas Dairesi Ses ve Görüntü İnceleme Şubesi ile iletişime geçilmesi önerilmektedir.

Nevruz'da vurularak öldürülen Kemal Kurkut dosyasına gizlilik kararı verildi

Diyarbakır’da 21 Mart günü yapılan Nevruz kutlamalarında arama noktasında polislerle tartıştıktan sonra sinir krizi geçirdiği belirtilen ve bir kasaptan aldığı bıçakla üstü çıplak olarak arama noktasından geçince polisler tarafından vurulan 23 yaşındaki üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un ölümüyle ilgili soruşturmada Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın dosyaya gizlilik/ kısıtlama kararı konulmasıyla ilgili başvurusunu değerlendiren Sulh Ceza Hâkimliği, soruşturma dosyası için gizlilik kararı verdi. Hakimliğin verdiği gizlilik kararıyla Kurkut ailesi avukatları dava açılıncaya kadar soruşturma dosyasındaki bilgi ve belgelere ulaşamayacak. Daha önce de Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine Kurkut’un öldürülmesiyle ilgili yayın yasağı kararı verilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler