HDP: Hükümet sorumluluktan kaçamaz

HDP Merkez Yürütme Kurulu, Soma'da yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, "Soma Holding başta olmak üzere maden şirketlerinin kar uğruna emekçilerin yaşamını önemsemeyen, hiçe sayan; AKP Hükümet'inin denetim görevini yerine getirmeyip bu tutuma ve dolayısıyla suça ortak olmuştur. Hükümet sorumluluktan kaçamayacaktır" dedi.

Yayınlanma: 16.05.2014 - 17:37
Abone Ol google-news

HDP yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin ilk günden itibaren katliamın üstünü örttüğünü iddia ederek, katliamın üzerinden 4 gün geçmesine karşın, tek bir failin gözaltına alınmaması, ciddi bir soruşturma açılmaması, sorumluluğu olan hiçbir bakanın ve yetkilinin istifa dahi etmemesi bu durumu net olarak ortaya koymaktadır" ifadelerini kullandı.

 

'MADENCİ AİLELERİNİN ACILARINI DAHA DA ARTIRDI'

Başbakan ve Cumhurbaşkanı olmak üzere devlet erkanının Soma'da yaptıkları geçit töreninde yarattıkları "polis terörü" ve yaptıkları açıklamalar ile madenci ailelerinin acılarını daha da artırdığı vurgulanan açıklamada şunlar kaydedildi: "Başbakan 'bu işin fıtratında ölüm var ve iş kazaları olabilir' diyerek, katliamı 1800-1900 yıllarındaki olaylarla karşılaştırarak ölen madenciler ve aileleri ile dalga geçercesine konuşmuştur. Bununla da yetinmeyip, acılı bir madenci yakınını yumruklamış, Müşaviri ise başka bir kayıp yakınını tekmelemiştir. Ağır silahlı özel timlerle, müşavirleri ile korumaları ile Soma halkı üzerinde terör havası estirmişlerdir. Bununla da yetinilmemiş, tüm yurtta Soma'nın acısına ortak olan, bu katliamı kınayan ve faillerin ortaya çıkması için sokağa çıkan, ses çıkaran halklara saldırıda bulunulmuş, TOMA'larla tazyikli suya ve gaza maruz bırakılmış, onlarca insanın yaralanmasına neden olacak polis şiddeti uygulanmıştır."

HDP, hükümetten şiddet ve olayları örtbas etme politikasından vazgeçmesini isteyerek şu soruların cevabını istedi:

- Yüzlerce ölüme rağmen hala neden istifa etmiyorsunuz?

-İLO'nun 1995 tarihli Madenler Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi neden hala imzalamaktan kaçıyorsunuz?

-Madende yaşam odaları kurulması zorunluluğu yönetmeliğe neden konmadı, neden uygulanmadı?

-Madenin denetlemesi yapılmasına rağmen bu kadar can kaybının nedeni nedir?

-Kurtarma çalışmalarında yanlışlık yapıldı mı, maden ocağına yangın sonrası oksijen basarak patlamaya neden olundu mu?

-Başbakanın Soma'ya geldiğinde hastanenin ve madenin önünde halkın arasında ağır silahlara sahip TİM'in bulundurulma gerekçesi nedir?

-Madene işçileri kurtarmak için girenlerden kaç kişi öldü ve ölüm sebebi nedir?

-Madende yanarak ölen işçi var mı? Varsa sayı nedir?

-Kömür madenlerinin zamana yayılarak da olsa kapatacak mısınız?

-Madenlerde saatlik-kadrolu olmayan- işçi çalışıldığına dair bilgiler doğru mudur?


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler