'Ak'lama raporu

Reşat Petek’in açıkladığı 15 Temmuz taslak raporunu değerlendiren CHP’liler, sonucun sadece AKP’yi aklamaya yönelik olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 29.05.2017 - 13:04
Abone Ol google-news

<video:750323>

TBMM 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nun CHP’li üyeleri Aykut Erdoğdu, Aytun Çıray, Zeynel Emre ve Sezgin Tanrıkulu, geçen hafta Komisyon Başkanı Reşat Petek tarafından açıklanan taslak raporun ‘aklama, gizleme ve saklama raporu’ olduğu tespitinde bulundu.
 
CHP’li üyeler, komisyon raporuna ilişkin Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Aykut Erdoğdu, taslak rapora ilişkin CHP’nin tespitlerini şöyle açıkladı:

* Rapor, ‘kontrollü darbe girişiminin’ siyasi ayağını saklama ve günahsız kişi ve kurumlara iftira raporudur.

* Raporla vefat etmiş ve kendisini savunma ihtimali olmayan Süleyman Demirel, Turgut Özal, Kasım Gülek, Vehbi Koç ve Bülent Ecevit gibi isimlerin hatırası kirletilmeye çalışılmıştır.

* Darbe girişimi ile ilgili AKP’nin siyasi sorumluluğunu ima edebilecek bilgi kırıntıları dahi rapordan çıkarılmıştır.

* Raporda darbe girişimi ‘engellenemez bir doğal afet’ gibi sunulmaya çalışılmış, siyasi ve idari sorumluluklar gizlenmiştir.

* ‘Yarım asırlık örgüt’ vurgusuyla sorumluluk AKP öncesi hükümetlere bırakılmaya ve 2002 öncesi devlete gizlice sızan Gülen cemaatine 2002 yılı sonrası bilinçli olarak devletin teslim edilmesi gizlenmeye çalışılmıştır.

* Raporda, Gülen cemaatinin yabancı gizli servislerle bağlantısı güçlü bir biçimde vurgulanmış ancak bu bağlantı önceden bilinmiyormuş havası yaratılmıştır.

* Raporda sayfalar boyunca Gülen cemaatinin hiyerarşik yapısı anlatılmış ve bu durumun daha önceden bilinmediği havası yaratılmaya çalışılmıştır.

‘AKP dönemi sadece iki cümle’

* Raporun 181-185 sayfaları arasında Gülen cemaatinin siyasi ayağına değinilmiş ve bu bölümde Süleyman Demirel, Turgut Özal, Bülent Ecevit gibi isimler açık veya gizli şekilde suçlanmış olmasına rağmen AKP dönemi sadece şu iki cümleyle geçiştirilmiştir: “Dolayısıyla 3 Kasım 2002 seçimlerinde tek başına iktidar olma fırsatını yakalayan AK Parti hükümeti iktidara geldiğinde FETÖ’den oluşan hazır bir kadro bulmuştur. 2009 yılına gelindiğinde örgütün Türkiye siyasetindeki boşluklardan faydalanan oportünist yapısını sarsacak kırılma anları yaşanmamıştır.”

* Siyasi yapılanma başlığı altında bu iki cümle dışında 2002-2013 yılları arası AKP tarafından devletin cemaate teslim edilmesi ile ilgili tek bir tespite yer verilmemiştir.

* Komisyona davet edilen ve darbe öncesi dönemle ilgili AKP-cemaat ilişkileri konusunda hayati önemde bilgiler veren İlker Başbuğ, Işık Koşaner, Emre Taner gibi devletin en üst kademelerinde görev yapmış isimlerin verdiği önemli bilgilere raporda yer verilmemiştir.

* Kumpas davaları sadece cemaat operasyonu olarak sunulmuş, bu operasyonların siyasi ayağı olarak faaliyet gösteren AKP’nin faaliyetleriyle ilgili hiçbir bilgiye raporda yer verilmemiştir.

* Raporda, 15 Temmuz gecesi ile ilgili hiçbir önemli bilgiye yer verilmemiş, karanlık hiçbir nokta aydınlatılmamıştır.

<video:750323>

‘Darbe önceden biliniyor muydu?’

Erdoğdu, darbe ile ilgili karanlıkta kalan ve taslak raporda yanıtlanmayan soruların da şunlar olduğunu kaydetti:

* Türkiye Gülen cemaatine nasıl teslim edildi?

* Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı darbe ile ilgili bilgileri Cumhurbaşkanı ve Başbakan’dan sakladı mı? Eğer bu bilgi saklandıysa Hulusi Akar ve Hakan Fidan neden hâlâ görevde?

* Darbe gecesi düğün gecesine nasıl dönüştü? Derdest edilen kuvvet komutanlarından Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı bilgi sakladı mı?

* Darbe önceden biliniyor muydu? Darbe gecesi can veren ve yaralanan insanlarımız ‘kontrollü bir darbe’ye mi kurban edildi?

* 15 Temmuz öğle saatlerinde MİT’e yapılan ihbarla darbe biliniyor olmasına rağmen gerekli önlemler neden alınmadı?

* Adil Öksüz kimdi? Neden ve nasıl serbest bırakıldı?

* Darbenin siyasi ayağı kimlerden oluşuyor? Darbe başarılı olsaydı Cumhurbaşkanı kim olacaktı?

‘MİT yazısında yeni bilgi yok’

Komisyon üyesi CHP’li vekiller daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Muhalefet şerhi için verilen 10 günlük sürenin 5 iş gününe denk geldiğini belirten Erdoğdu, sürenin uzatılması için talepte bulunacaklarını kaydetti. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise komisyona gönderilen MİT yazısında ‘hiçbir yeni bilgi’ bulunmadığını belirterek, MİT’ten 6 ay sonra yanıt geldiğini anımsattı. “Darbe günü MİT mensupları üzerine düşeni yapmıştır ama darbeden önce MİT’in sorumluluklarına ilişkin tek cümle yok” diyen Tanrıkulu, “Müsteşar’ın komisyona gelmemesinin nedeni de bu olsa gerek” görüşünü dile getirdi.

‘Petek’in bal saçan raporu’

Gülen’in CHP’ye 5 bin lira bağış yaptığı iddiasına dair makbuzu gösteren Reşat Petek’e gereken yanıtın da sosyal medya üzerinden verildiğini söyleyen Tanrıkulu, “Bal veren petek gibi Allah razı olsun. Allah şaşırttı kendisini. Ancak bu kadar yanlış ve yalan belge kullanılır bir vekil tarafından? Komisyondakilerin çoğu geçmişi Gülen cemaatiyle bağlantılı olanlar. Baştan aşağı Petek olmak üzere. Komisyon raporu değil Petek’in kendi raporu bana göre. Bu Reşat Petek’in bal saçan raporu” diye konuştu.

Yazıcıoğlu bölümü raporda yok’

CHP’li Aytun Çıray da raporu, ‘tek yanlı, AKP’nin bir raporu olarak tanımladıklarını’ ifade ederek, Sözcü gazetesi ile ilgili iddiaların absürd olduğunu, içeride haksız yere yatan gazetecilerin serbest bırakılması gerektiğini söyledi. Çıray, daha önce yazılacağı söylenen Muhsin Yazıcıoğlu’nun ölümüyle ilgili bölümlerin raporda bulunmadığına da dikkat çekti.

Akar’dan gecikmeli yanıt

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin TBMM Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nun kendisine gönderdiği sorulara aylar sonra yazılı olarak yanıt verdi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, TBMM Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu tarafından kendisine gönderilen yazılı sorulara aylar sonra komisyon raporunun açıklanmasının ardından yanıt verdi. Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı AKP’li Reşat Petek, Akar’ı komisyona davet etmediklerini söyleyerek Türkiye’deki mevcut hassasiyetler nedeniyle yazılı bilgi istediklerini söyledi. Orgeneral Akar’a yönelttikleri sorulara ilişkin söz konusu cevap metninin komisyonlarına iletildiğini bildiren Petek, kısa süre içinde komisyon üyeleriyle paylaşacağını bildirdi. Komisyonun raporu açıklansa da Akar’ın cevapları rapora ek olarak güncellenecek.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler