HDP'den gizli talimat iddiası

HDP’li Baydemir, Adalet Bakanlığı’nın başsavcılığa Demirtaş için gereğinin yapılması talebi olan gizli ibareli yazı gönderdiğini ve aynı gün fezleke hazırlandığını söyledi.

Yayınlanma: 23.06.2017 - 06:31
Abone Ol google-news

HDP Sözcüsü Osman Baydemir, HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu olduğu dosyayla ilgili fezlekenin hazırlanma talimatının doğrudan Adalet Bakanlığı tarafından verildiğini belirtti.

Baydemir, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gündeme getirdiği iktidarın yargıya talimat verdiği tartışmaları sürerken, bu konuyla ilgili bir belge açıkladı. Baydemir, eşbaşkanlarının tutuklanmasının HDP’nin siyasetten düşürülmesi çabası olduğunu belirterek, “İktidar partisinin AKP Genel Başkanı’nın, Cumhurbaşkanı’nın rakibi olan Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ı tasfiye etme operasyonu ile karşı karşıyayız” diye konuştu. HDP’ye yönelik tüm davaların talimatla işlediğini söyleyen Baydemir, dokunulmazlık konusu gündemde değilken TBMM’de HDP’li vekillere ait 182 fezleke olduğunu; Cumhurbaşkanı’nın süreç içinde yaptığı açıklamaların ardından daha sonra bu sayının 501’a kadar çıktığını ifade etti.

‘Savcılığa gizli yazı’

Adalet Bakanlığı bünyesinde HDP milletvekillerini takibe alan ve talimat üzerine talimat gönderen bir birim olduğunu iddia eden Baydemir, üzerinde gizli ibaresi bulunan belge hakkında şunları dile getirdi: “Demirtaş 9 Eylül 2015’’te bir basın toplantısı düzenliyor. Basın toplantısından hemen sonra beyanları haber sitelerinin konusu oluyor. Adalet Bakanlığı’ndaki birim, aynı gün öğleden sonra devreye giriyor ve Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, aynı gün Demirtaş’ın yaptığı açıklamanın tamamını ekli belge olarak başsavcılığa gönderiyor. Ve aynen ifade şu: “Gereğinin ifası ile yapılan işlem sonucunda ivedi bilgi verilmesini rica ediyorum.” Bu belge gizli ibareli bir belgedir. Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, bakan adına imza ile Cumhuriyet Başsavcılığına gönderiliyor. “Gereğinin ifası” ne demek? Fezleke hazırlamak demek. “Sonucundan bilgi ver” demek “derhal işlemi yap” demek. ‘Rica ederim’ demek, talimat veriyorum, sıkıysa gereğini yapma demek.”

‘Fezleke hazırlandı’

Adalet Bakanlığı’nın yazısı üzerine yargının aynı gün işlem yaptığını belirten Baydemir, “Yemiyorlar, içmiyorlar, başsavcı vekili aynı gün fezlekeyi hazırlıyor” diye konuştu.

Baydemir, gelen talimatın aynı gün yerine getirildiğini ifade ederek, “Bu fezleke Demirtaş hakkında 3 ayrı iddianameye 3 ayrı dava dosyasına dönüşüyor. Bu dava dosyalarından birinden dolayı Demirtaş şu anda tutuklu. Talimatla oluşturulan fezleke, talimatla açılan bir dava ve talimatla tutuklamadan bahsediyoruz” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler