‘Taşı gül, küfrü iyi söz kabul edin’

Adalet Yürüyüşü’nün 19. gününde “İstanbul 100 km” tabelası görüldü. Kılıçdaroğlu provokasyonlara karşı uyardı. Yürüyüşe ilk kez HDP de destek verdi. HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Ahmet Türk, milletvekilleri Celal Doğan ve Mithat Sancar, Kılıçdaroğlu ile kol kola yürüdü.

Yayınlanma: 03.07.2017 - 08:29
Abone Ol google-news

<video:772656>

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul'a yaklaşırken provokasyon duyumları geldiğini belirterek, "Provokasyon olayıyla karşılaştığınızda lütfen ama lütfen sadece alkışlayın. Küfürler edildi, taşlar atıldı, gübreler döküldü, ne yaparlarsa yapsınlar çünkü biz bir ideal için yürüyoruz, biz bir dava için yürüyoruz, biz bir huzur için yürüyoruz, biz adalet için yürüyoruz. Dolayısıyla bize taş da atılsa, onu gül olarak kabul edin" dedi.

YÜRÜYÜŞTEN KARELER

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 'Adalet Yürüyüşü'nün 19'uncu gününde Kocaeli'nin Kartepe İlçesi Eşme Mahallesi'ndeki kamp alanında açıklamada bulundu. Mazlumun yanında olmanın kendilerinin temel felsefesi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "19'uncu günümüz hayırlı olsun diyorum. Bir ideal için yürüyoruz, Türkiye'de herkesin huzur içinde yaşaması için yürüyoruz, teröre karşı yürüyoruz, terörü lanetlemek için yürüyoruz, terörden mağdur olan aileler için yürüyoruz, 15 Temmuz şehitlerimiz ve gazilerimiz için yürüyoruz, bütün şehit yakınları için yürüyoruz. Dün ifade etmiştim, bugün yeniden ifade edeyim Van'da ve Diyarbakır'da Ak Parti'nin 2 yöneticisi terör saldırısı sonucu hayatını kaybetti. 2 yöneticinin ailelerine başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz, Allah'tan rahmet diliyoruz. Zulüm ile abat olunmaz, zulmün karşısındayız. Zulmün yanında değil, mazlumun yanında olmak bizim temel felsefemiz, temel görüşümüzdür. Mazlumun yanında olmak, haksıza karşı durmak haklıyı savunmak bizim temel görevimizdir. Bu yürüyüşümüzü yapmamızın da temel nedeni, haksızlıkların artık Türkiye'de çuvala sığmayacak boyutlara ulaşmasıdır" dedi.

"PROVOKASYON DUYUMLARI GELİYOR"

Kılıçdaroğlu provokasyonlara karşı uyararak, tepkilere karşı sadece alkışla cevap verilmesini isteyerek, şöyle konuştu:

"Bir düzen düşünün, suçlayan kişi kendileri, yargılayan kişi yine kendileri, mahkum eden kişi yine kendileri. Yani suçlamayı yapan, yargılayan ve mahkum eden kişi yine aynı kişi ve buna adalet deniyor. Bu adalet değildir. Böyle bir adalet olmaz. Eğer yargıcın önünde giydiği cübbede ilik ve düğme yoksa her türlü baskıya direndiği içindir. Adalet konusunda söz verdiği içindir, adaletli davranacağı içindir. Bu nedenle biz adalet yürüyüşümüze aynı kararlılıkla devam ediyoruz. Bu süre içinde özellikle İstanbul'a yaklaşırken provokasyonlardan dolayı bazı duyumlar geliyor. Provokasyonlar olacaktır diye bazı duyumlar geliyor, arkadaşlarımdan özellikle istirham ediyorum, zaten söylüyoruz otobüslerden duyuruyoruz, hangi görüşten olursa olsun, hangi yaştan olursa olsun, provokasyon olayıyla karşılaştığınızda lütfen ama lütfen sadece alkışlayın. Küfürler edildi, taşlar atıldı, gübreler döküldü ne yaparlarsa yapsınlar, çünkü biz bir ideal için yürüyoruz, biz bir dava için yürüyoruz, biz bir huzur için yürüyoruz, biz adalet için yürüyoruz. Dolayısıyla bize taş da atılsa, onu gül olarak kabul edin, bize küfür de edilse onu iyi bir şey kabul edin. Ne söylenirse söylensin idealimiz için, çocuklarımız için geleceğimiz için ve tabii ki adalet için yürüyeceğiz."

 Kılıçdaroğlu, açıklamalarının ardından beraberindekilerle yürüyüşe başladı

Havanın sabah saatlerinde serin olması yürüyüşe katılanları sevindirdi. CHP Kocaeli il ve ilçe örgütleri yürüyüşe büyük destek verdi. Sabah saatlerinde yürüyüşün başlamasıyla birlikte D-100 Karayolu durma noktasına geldi. Polis yürüyenleri yönlendirirken, trafikte uzun kuyruklar oluştu.

GÖZLERİNİ BANTLA KAPATARAK YÜRÜDÜLER

'Adalet Yürüyüşü'nün 19'uncu gününde Kocaeli'nin Kartepe İlçesi Eşme Mahallesi'nden İzmit'e doğru yürünürken, yürüyüşe katılan yaklaşık 10 bin kişi nedeniyle D-100 karayolunun sağ şeridin de insan seli oluştu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yürüyüş sırasında çevrede bulunanları selamlarken, sık sık su ve portakal suyu içti. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve bazı CHP milletvekilleri, adaleti simgeleyen 'Themis' heykelinde olduğu gibi gözlerini bantla kapatarak yürüdü. Polis geniş güvenlik önlemleri alırken, yürüyüşe katılanların yanında tek sıra halinde yürüdü.

TEKİN BİNGÖL GECEYİ HASTANEDE GEÇİRDİ

Dün, Adalet Yürüyüşü sırasında düşen CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl ise geceyi İzmit'teki özel hastanede geçirdi. Kalbine stent takıldığı, iki kere operasyon geçirdiği belirlenen Tekin Bingöl'ün yürüyüş nedeniyle bitkin düştüğü belirlenerek, serum bağlandı. Doktorlar, Tekin Bingöl'ün dinlenmesi gerektiği, yürüyüşe devam etmemesi gerektiğini belirterek, kontrol amacıyla geceyi hastanede geçirmesini istedi. Tekin Bingöl tedavisinin ardından bu sabah taburcu edilirken, istirahata çekildi.

<video:772900>

DEPREMZEDELERLE BİRLİKTE YÜRÜDÜ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kocaeli'nin Kartepe İlçesi'nden İzmit'e doğru yürürken kendisine depremzedeler de eşlik etti. Marmara Depremi'nde yakınlarını kaybedenler için yapılan İzmit'te Arızlı Irak Konutları'nda oturanlar dünden itibaren yürüyüşe katılırken, 'Biz de adalet istiyoruz. Arızlı depremzedeleri' yazılı dövizler taşıdı. Depremzedeler, Irak tarafından depremzedeler için hibe edilen konutların kendilerinden alınmak istendiğini belirterek, Kocaeli Valiliği'nin konutları boşaltmaları için tebligatta bulunduğunu, konutları terk etmeyeceklerini söyledi.



ESKİ ÜLKÜ OCAKLARI GENEL BAŞKAN YARDIMCISI KILIÇDAROĞLU İLE BİRLİKTE YÜRÜDÜ

Yürüyüşe Ülkü Ocakları eski Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Taşdelen de Fenerbahçe forması giyerek oğlu Göktürk ile birlikte katıldı. Kemal Kılıçdaroğlu yanında yürüyen Mehmet Taşdelen'in oğlu Göktürk'ün elinden tutarak bir süre yürüdü. Kartepe Uzunçiftlik mevkiine gelindiğinde ise mola verildi.

'İSTANBUL'A 100 KİLOMETRE'

Ankara'dan İstanbul'a başlattığı 'Adalet Yürüyüşü'nü sürdüren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na 19'uncu günde, gazeteciler, yazarlar ve çeşitli sivil toplum örgütleri temsilcileri de eşlik etti. Hürriyet Gazetesi yazarı Ayşe Arman, gazeteci- yazar Levent Gültekin ve Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Tansel Çölaşan da Kılıçdaroğlu ile birlikte yürüdü.

Kılıçdaroğlu, yürüyüşte Kocaeli'nin Kartepe İlçesi'nde, İstanbul'a 100 kilometre kaldığını gösteren tabelanın yanından geçti. Yürüyüşe katılan birçok kişi, bu tabelanın önünde fotoğraf çektirdi.

<video:773009>

PARTİ MECLİSİ TOPLANTISI YAPILDI

Adalet Yürüyüşü'nde Kartepe Uzunçiflik'te mola verilirken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, içerisine masaların konulduğu çadırda Parti Meclisi toplantısını yaptı. Kılıçdaroğlu, 'Adalet Yürüyüşü' sırasında 2 MYK, 1 grup ve bugün ise Parti Meclisi toplantısı yaptı.



'ŞEHİTLERİMİZE ALLAH'TAN RAHMET DİLİYORUZ'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan bugün yapılan Parti Meclisi toplantısını değerlendirdi. Tezcan şehitler nedeniyle yüreklerinin yandığını belirterek, "Parti Meclisi Toplantımızı Adalet Yürüyüşü güzergahında yaptık. Bu Adalet Yürüyüşü güzergahında ilkleri yapıyoruz. İlk defa grup toplantısı, MYK ve şimdi de ilk defa Parti Meclisi toplantımızı yaptık. Öncelikle şehitlerimiz var, üzgünüz yüreğimiz yanıyor. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz. Bütün yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyoruz. Terör yine can yakmaya devam ediyor. Türkiye'nin en önemli gündemi olarak gündemin baş sıralarında devam ediyor. Teröre karşı millet olarak ortak bir duruş ve kararlılık gösterme noktasındayız" dedi.

Teröre kurban gidenlerin acılarını paylaştıklarını söyleyen Tezcan konuşmasına şöyle devam etti:
"Sayın Genel Başkanımız da Adalet ve Kalkınma Partisi'nin teröre kurban giden yöneticilerinin ailelerini aradı ve başsağlığı dileklerini iletti, acılarını paylaştı. Biz de buradan parti meclisi olarak başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Adalet Yürüyüşü sırasında son haftaya girdik. Sağlıkla ilgili problem yaşayan arkadaşlarımız oldu. Genel Başkan Yardımcımız Tekin Bingöl dün hastaneye kaldırıldı ve kendisine geçmiş olsun diyoruz sağlık durumu şuanda iyi. Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız kalp spazmı geçirdi ve by-pass ameliyatı oldu, şu anda onun da sağlık durumu iyi, kendisiyle görüştük. Tüm zor koşullara rağmen yürüyüşümüz devam edecek. Hedefimiz kutsal ve kutsal bir amaç için yürüyoruz. Adaleti yakalayıncaya kadar, adalete ulaşıncaya kadar mücadelemiz devam edecek."

'ASIL BÜYÜK HEDEF 9 TEMMUZ'

Tezcan yürüyüşün bu zamana kadar gelişmesini değerlendirdiklerini belirterek, "Etkilerini konuştuk. Asıl büyük hedef 9 Temmuz pazar günü saat 18.00 İstanbul Maltepe'de ki büyük buluşmayı konuştuk. Adalet Yürüyüşümüzün başladığı günden bu yana güzergah boyunca ilgi gösteren, destek veren tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Sivil toplum örgütleri ve toplumun her kesiminden geniş ilgi ve desteğiyle karşılaştık. Partimiz bu ilgiden memnun ve kendilerine teşekkür etme borcu altındayız. Hedef 9 Temmuz Maltepe buluşması. Pazar günü 18.00'de tüm vatandaşlarımızı Maltepe'de bekliyoruz. Bugüne kadar Türkiye'nin dört bir yanından katılımlar var. Güzergahtan çok güçlü katılımlar var. Son hafta içerisinde özellikle yurttaşlarımızın, vatandaşlarımızın Maltepe'ye özel bir ilgi ve çaba göstermelerini ve enerjilerinin büyük çoğunluğunu Maltepe'ye yönlendirmelerini bekliyoruz. Güçlü bir adalet sesi Maltepe'den yükselecek" dedi.

'TÜRK BAYRAĞI DIŞINDA BAYRAĞIMIZ OLMAYACAK'

Tek pankartın 'adalet' pankartı olduğunu söyleyen Tezcan, şöyle devam etti:

"Bu yürüyüş bir parti yürüyüşü değil. Bu yürüyüşte parti flaması, parti afişleri ve parti pankartları yok. Tek pankartımız var adalet. Sadece 'adalet' diyor sadece 'adalet' yazıyoruz. Maltepe'de de sadece 'adalet' pankartları olacak. Toplumun her kesimi bu ortak nokta etrafında buluşacak. Tek bir sloganımız var hak, hukuk, adalet. Türk Bayrağı dışında bayrağımız olmayacak. Adalet pankartı dışında pankartımız olmayacak. Hak hukuk adalet dışında sloganımız olmayacak. Parti meclisimiz adalet buluşmasının önemini her boyutuyla değerlendirdi. Burada 16 Nisan referandumunda bir hayır buluşması yaşadık. Geniş bir kesimi kucaklamıştı. Adalet buluşması hayır buluşmasından daha geniş bir kesimi kucaklayacak. Sadece hayır diyenlerin buluştuğu bir nokta değil . Adalet platformu 16 Nisan da evet diyenlerin de buluşacağı ortak platformdur. Bu çerçevede tercihleri ne olursa olsun asıl olan adalet isteği olan herkesi kucaklayacak geniş bir platform Türkiye'nin önünde duruyor. 9 Temmuz İstanbul Maltepe buluşması geleceği kurma noktasında buluşma olacak. Bu süreç içerisinde provokasyonlara dikkat çekme ihtiyacı hissediyoruz."

'PARÇALAMAYA YÖNELİK DUYUMLAR GELİYOR'

Tezcan, yürüyüşe yönelik provokasyon duyumları geldiğini ifade ederek şunları söyledi:
"Bu buluşmayı dağıtmaya, parçalamaya ve yok etmeye yönelik duyumlar geliyor. Bundan sonrasına ilişkin de girişimler olabilir. Parti meclisimiz bu konuda azami hassasiyet gösterilmesi gerektiğini değerlendirdi. Güzergah boyunca tek bir slogan, tek bir pankart ve bunun dışında pankart ve flamalara müsaade etmeyeceğiz. Ayrıca bu noktada dışarıdan provokatif girişimlere karşı bugüne kadar yaptığımız alkışlarla hak hukuk adalet şeklinde cevap vereceğiz. Hiçbir şekilde tartışmaya girmeyeceğiz. Provokasyon yapmak isteyenler bile bir gün adalet ihtiyacı içerisinde olacaklar. O yüzden adalet gibi ortak bir hedef etrafında herkesin buluşacağı büyük yürüyüşü tamamlayacağız. Önümüzdeki hafta 15 Temmuz'un yıldönümü. Biz iki 15 Temmuz olduğunu biliyoruz ve ifade ediyoruz. Birisi halkın, diğeri sarayın 15 Temmuzu. Halkın 15 Temmuz'unu sarayın 15 Temmuz'una feda etmeyeceğiz. Halkın 15 Temmuz'unun gündemi demokrasi. Halk canı pahasına demokrasi için direndi. Sarayın 15 Temmuz'unun gündemi ise 20 Temmuz darbesi fırsatçılık. Halkın 15 Temmuz'unu yok etmek çerçevesinde sarayın 15 Temmuz'u o süreci bir fırsat bilerek bastırılan darbe girişimini fırsat bilerek 20 Temmuz OHAL darbesini gerçekleştirdi. Türkiye bugün adaletin katledildiği bu noktaya geldiği en üst nokta sarayının 15 Temmuz'unun OHAL darbesi ile geldi. Biz halkın 15 Temmuz'una sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bu mücadelenin sonu da tarihi değiştirecek önemli adımlar atıldığını halkımız ve milletimizle gururla göreceğiz."

'DEMOKRASİ NÖBETİ GÜZEL BİRŞEY'

Bir gazetecinin 15 Temmuz'da Cumhurbaşkanı sözcüsünün 15 Temmuz'da demokrasi nöbeti başlatılacağını belirtmesi üzerine Tezcan, "Demokrasi nöbeti güzel bir şey. Biraz önce söylediğim gibi halkın 15 Temmuz'unu yok edip sarayın 15 Temmuz'unun darbeci anlayışı çerçevesinden bir nöbet organizasyonundan demokrasi çıkmaz. Sayın Erdoğan'ın veya sözcüsünün demokrasi nöbeti çağrısı yaparken adalet nöbetini de gündemlerine almalarını tavsiye ederiz. Adalet Yürüyüşü için akla gelmedik şeyleri söyleyenlerin sokaklarda demokrasi nöbeti tutma ihtiyacı hissetmeleri önemli bir gelişmedir. Önemli bir adımdır demek ki sokaklarda demokrasi aranabiliyor. O zaman sokaklarda adaletin aranabildiğini anlamaları gerekiyor diye düşünüyorum. Demokrasiyi katleden ve yok edenlerin demokrasi nöbeti çağırısı yapmalarının samimiyetinin takdirini de sevgili milletimiz ve halkımıza bırakıyorum" diye konuştu.

'ENİS BERBEROĞLU'NU ZİYARET GÜNDEMİMİZDE'

Tutuklu bulunan CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nu CHP Genel Başkanı ziyaret edecek mi? sorusu Tezcan şöyle cevapladı:

"Sayın Genel Başkanımızın İstanbul Milletvekilimiz Enis Berberoğlu'nu ziyaretleri gündemde. Gün olarak değerlendiriyoruz. Pazartesi olabilir daha önce olabilir. Bu değerlendirmeyi tamamlamadık ama bir ziyaret gündemde."

HDP, Adalet kortejinde

HDP dün Kandıra Cezaevi yakınında yürüyüşe katıldı. HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Eş Genel Başkan Yardımcıları Saruhan Oruç, Sezai Temelli, MYK üyeleri Beyza Üstün, Murat Mıhçı, milletvekilleri; Celal Doğan, Erol Dora, Ertuğrul Kürkçü, Feleknaz Uca, Mithat Sancar Ahmet Türk’ü CHP korteji, iki gün önce açılan ve Atatürk’ün ölüm yıldönümünü simgeleyen 1011 metrelik açılan dev Türk bayrağı ile karşıladı. Yaklaşık 20 kişiden oluşan HDP’liler ellerinde “Herkes için adalet” yazılı pankartı taşıdı ve Kılıçdaroğlu’na karanfil verdikleri görüldü. 300 metre birlikte devam eden yürüyüş sırasında Kılıçdaroğlu’nun her zaman 1 adım önde olması dikkat çekti.

Heyette yer alan Ahmet Türk, "En fazla adaletsizliğe uğrayan Kürtlere demokratik şartlar sağlanmazsa, adalet arayışımız eksik olur. Adalet Yürüyüşüne destek vermek için buradayız. Kimseyi dışlamadan, herkesi kapsayacak bir noktaya taşınması gerekir." dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler