Parti 15 Ekim’den önce kurulacak

MHP’den istifa ederek Meral Akşener’in oluşumuna katılan Trabzon milletvekili Koray Aydın, MHP’yi ve Genel Başkan Devlet Bahçeli’yi hedef aldı. Aydın “İktidarla bir olup ülkücü iradeyi yok saydı” diye konuştu. Meral Akşener’in ise “baskın seçim” olasılığı ve destekçilerinin baskısını da dikkate alarak, yeni parti kuruluşunu 15 Ekim’den önceye çekmeye hazırlandığı konuşuluyor.

Yayınlanma: 22.08.2017 - 22:51
Abone Ol google-news

MHP’deki 4 muhalif genel başkan adayından ve partide kalma konusunda “en kararlı” görünen isimlerden Trabzon Milletvekili Koray Aydın, dün kendi deyişiyle “hayatının en zor kararını verip, en zor konuşmasını yaparak ” Meral Akşener’in de katıldığı törenle, “yeni mücadeleye omuz verme” kararını açıkladı.

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, muhalifleri içinde, “kendisi gerçek ülkücüdür” diyerek, eleştiri şiddetinden hep “esirgediği” Koray Aydın’ın da yeni harekete katılımı, yazılan kimi kulis haberlere rağmen, yine de “sürpriz” olarak nitelendiriliyor. Zira Aydın, MHP’deki olağanüstü kurultay sırasında tel örgüler önünde TOMA’lara karşı “direniş” görüntüleri nedeniyle Akşener’i en sert eleştiren isimlerdendi. Parti yönetimini eleştirse de “sonuna kadar partisinde kalacağına” vurgu yapıyordu. Dünkü basın toplantısında ise MHP içindeki “tek adamlaşma ve AKP’den devşirme delege” vurgusu yaparak, partiden istifasını ve yeni harekete destek vermesini gerekçelendirdi.

‘Gönül sultan’ faktörü

Aydın’ın, Akşener’in yanında yer alma konusundaki kararında, il ve ilçe kongelerinde kendisine yakın tüm isimlerin tasfiye edilmesinin ve bu nedenle de artık partide “siyaset yapma olanağının kalmaması”nın etkili olduğu kulislere yansıyan bilgilerden. Ancak bu kararda, Meral Akşener’in, “bu tablonun oluşmasında en büyük pay sahibi” diyerek, “sultan” sıfatıyla kürsüye çağırdığı Aydın’ın eşi Gönül Aydın faktörününün de etkili olduğu ortaya çıktı.

Ekimin ilk yarısı

Basın toplantısını beklerken, Akşener hareketine destek veren çok sayıda eski MHP milletvekili ve partili ile konuşma fırsatı da bulduk. İlk duyum, partinin başlangıçta Kasım ayında planlanan ancak daha sonra 29 Ekim olarak açıklanan partinin kuruluş tarihinin daha öne çekileceği yönünde oldu. Ekim’in ilk haftası üzerinde duruluyor, Akşener’in, “En geç 15 Ekim’den önceye yetiştirelim” talimatı verdiği belirtiliyor. Bunun nedeni olarak, olası bir “baskın seçime” çabuk hazırlanabilmek için örgütlenmeyi tamamlamak, ikinci olarak da destekçilerin “artık partiyi kurun” baskısı gösteriliyor.

Yeni partinin, genel merkezi tutulmuş ama ismi henüz net değil. Bu konuda da titiz çalışılıyor.

Yüzde 35 genç-kadın

Aydın’ın katılım töreninde dikkat çeken bir başka ayrıntı, MHP toplantılarına benzer bir havanın egemen olmasıydı. “Ölürüm Türkiyem” şarkısı fonda sürekli çalarken, katılımcılar da “merkez parti” çeşitliliğinden çok, MHP damgası taşıyordu. Bu gözlemimizi paylaştığımız Akşener’e yakın isimler, “Koray Bey yıllardır MHP’nin içinde ve salonu dolduranlar ona yakın isimler. İbre Akşener, buna bakmak gerekir. Parti yönetiminde kadınlar ve gençlerin en az yüzde 35 temsili sağlanacak” bilgisini verdiler. Bu arada başından beri Akşener’in yanında kalan eski Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz da “istifasını” dün itibarıyla genel merkeze iletti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler